Новини

Влада та громадські ради: як склалася співпраця під час пандемії

Пандемія настільки тісно увійшла у життя людства, що воно вимушене навчитися жити, зокрема працювати, в її умовах. Наскільки це вдається громадському сектору спробуємо з’ясувати на прикладі діяльності консультативно-дорадчого органу – громадська рада.

Що таке «громадська рада»

Громадська рада – тимчасовий консультативно-дорадчий орган. Утворюється для сприяння участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики.

До складу громадської ради можуть увійти представники інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС): громадських, релігійних, благодійних організацій, профспілок, творчих спілок, асоціацій, організацій роботодавців, засобів масової інформації (недержавних) та інших непідприємницьких товариств і установ. Єдина умова – бути легалізованим відповідно до законодавства України.

Склад громадської ради формується на установчих зборах. Тобто сама громадськість із своїх рядів шляхом рейтингового голосування обирає кандидатури.

Громадська рада може проводити відповідно до законодавства громадську експертизу та громадську антикорупційну експертизу проєктів нормативно-правових актів. Також організовує публічні заходи для обговорення актуальних питань розвитку галузі чи адміністративно-територіальної одиниці.

Передбачено, що громадська рада щорічно звітує про свою діяльність.

На Чернігівщині громадські ради працюють і при державному органі у сфері податків, і при центральному органі виконавчої влади в регіоні – Чернігівській ОДА.

Є приклади успішної діяльності громадських рад при виконкомах – Ніжин та Прилуки.

У Чернігові у 2016 році були спроби утворити Громадську раду при міському голові. Однак, наразі вона не діє.

Громадська рада і карантинні обмеження: хтось взяв паузу, хтось перейшов в «онлайн»

Заборона на масові зібрання через поширення сovid-19 суттєво вплинула роботу громадських рад. Адже основні рішення цей консультативно-дорадчий орган напрацьовує під час круглих столів, засідань комітетів та власне засідання громадської ради. Усі ці заходи передбачають залучення чималої кількості людей.

До прикладу у 2019 — квітні 2021 роках відбулось п’ять засідань громадської ради при Чернігівській облдержадміністрації. Так, у II-IV кварталах 2020 року засідання не проводились зовсім. У 2021 році – одна зустріч.

Громадська рада при Чернігівській ОДА у «докарантинний період», липень 2019 року
Наталія Проскуріна

– Звісно, пандемія значно «підкосила» колективну діяльність громадської ради, однак ІГС продовжували індивідуальну роботу за своїми напрямками максимально інтенсивно, – розповіла Наталія Проскуріна, перший заступник голови Громадської ради при Чернігівській ОДА.

15 квітня 2021 року сплив термін повноважень громадської ради при ОДА. Обрати нову не можуть досі, знов же таки – з причин карантинних обмежень.

Оксана Стельмах

– 6 лютого 2021 року розпорядженням голови ОДА створено ініціативну групу з формування Громадської ради та затверджено її склад. У результаті перевірки документів кандидатів до складу Громадської ради ініціативна група виявила, що деякі з них представляють кілька ІГС. Відтак було частину кандидатів було відкликано.Таким чином з 57 кандидатів до складу Громадської ради залишилось 49 (ред.: у попередньому скликанні було 136 членів), – зазначає директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Оксана Стельмах.

Планувалось, що установчі збори відбудуться 16 квітня, але через карантинні обмеження їх перенесено. У разі переходу Чернігівської області у «жовту» зону ініціативна група у тижневий термін визначить дату, місце та час проведення установчих зборів, повідомили в ОДА.

– Органи виконавчої влади максимально сприяли створенню комфортних умов для роботи громадської ради. Зокрема, для засідань було виділено приміщення, що дозволяли безпечно розмістити чималу кількість людей, – зауважує Наталія Проскуріна, яка увійшла до складу Ініціативної групи.

Засідання ініціативної групи, лютий 2021 року

* * *

Результати роботи Громадської ради при ОДА (2019-2021 роки)

  • Комітети Громадської ради при Чернігівській ОДА опрацьовують проблемні питання з різних сфер життєдіяльності регіону. Як результат – низка пропозицій до Верховної Ради,Уряду, народних обранців.
  • За ініціативи громадськості внесено зміни до обласних програм з національно-патріотичного виховання на 2017-2020 роки та «Молодь Чернігівщини» на 2018-2020 роки», до розпорядження голови ОДА «Порядок розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання», яким передбачено посилення участі Громадської ради в розробленні обласних програм.
  • Втім, чи не найбільш значущим досягненням Громадської ради при ОДА є контроль діяльності РЛП «КЗ «Ялівщина». Зокрема, перевірка організаційно-фінансової діяльності директора закладу у зв’язку із закінченням терміну його контракту.

***

Громадська рада при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради спробувала пристосувати свою діяльність до вимог часу.

Володимир Дорохін

– Багато важливих питань вдалося вирішити в телефонному режимі чи із застосуванням популярних месенджерів чи Zoom. Звісно, це трохи не та комунікація, однак однозначно краще, ніж абсолютна бездіяльність. До того ж, на жаль, не всі члени громадської ради (у силу віку) освоїли сучасні технології, – каже голова громадської ради при виконкомі Ніжинської міської ради Володимир Дорохін. – У 2021 році очно ми зазвичай проводили засідання президії громадської ради. Попередньо пропозиції опрацьовували в комітетах. Так зменшили ризики масових зібрань.

Зі слів очільника громадської ради, під час карантинних обмежень складнощів у комунікації з органами влади не виникало.

– Усі необхідні рішення вчасно оприлюднюються на сайті. До того ж, я, як голова громадської ради, присутній на засіданнях виконкому і в будь-який час можу поспілкуватися з керівництвом міста, – додає Дорохін.

Варто зазначити, що у 2020 році в Ніжині співпали місцеві вибори очільника міста з обранням нового складу громадської ради. Відтак, перші зібрання громадськості мали ознайомчий характер.

* * *

Результати роботи громадської ради при виконкомі Ніжинської міської ради (2019-2021 роки)

  • Представники громадської ради при виконкомі Ніжинської міської ради залучені до роботи більшості комісій та робочих груп міськвиконкому та депутатських комісій.
  • Громадськість активно вивчає питання розробки Правил користування міським пасажирським автомобільним транспортом, зокрема механізм формування справедливих тарифів, можливості встановлення в транспорті валідаторів, перспектив застосування в місті електронного квитка тощо.
  • Голова громадської ради включений до складу робочої групи з питань формування проекту бюджету міста Ніжина.
  • Також Володимир Дорохін вів громадське слухання щодо визначення компаній, які надаватимуть містянам послуг теплопостачання.
  • Громадська рада внесла низку пропозицій щодо Стратегії розвитку міста. Здебільшого вони стосуються побудови та реконструкції інфраструктурних об’єктів. Громадськість не лише окреслила потреби громади, а й обґрунтувала можливі локації нових об’єктів.

* * *

Секретар громадської ради при виконкомі Прилуцької міської ради Олена Александрова зауважила, що карантинні обмеження призупинили активну діяльність громадськості. Комітети майже не проводять круглих столів. Наразі найближче обговорення, що ініціює громадськість, стосуватиметься неоднозначних (двояких) карантинних обмежень.

За час пандемії скарг щодо доступу до публічної інформації чи необхідності особливих умов роботи від представників громадської ради не надходило.

Засідання Громадської ради при виконкомі Прилуцької міської ради, грудень 2020 року

***

Не можна зібратися офлайн – повністю переходять в електронний формат. Так працює громадська рада при Головному управлінні Державної податкової служби у Чернігівській області (далі – ДПС).

Дмитро Адаменко
Дмитро Адаменко

– Звісно, зустрічі наживо більш продуктивні, але якщо нема можливості так спілкуватися, то переходимо до обговорення в онлайн форматі. Голосування теж відбувається онлайн. На щастя, громадськість, яка працює у сфері податків, чудово володіє сучасними технологіями, – наголошує голова громадської ради при Головному управлінні ДПС в області Дмитро Адаменко.

Виміряти результативність роботи громадської ради при ДПС в області досить складно. Адже громадськість напрацьовує рекомендації щодо вдосконалення загальнодержавного законодавства. Відтак, дізнатися про те, чи саме звернення з Чернігівщини вплинуло на рішення законотворців та КМУ неможливо.

Громадська рада при ДПС, липень 2018 року

Однак, те, що до цих звернень таки дослухаються, підкреслює важливість існування такого консультативно-дорадчого органу.

***

Час та обставини змінюють механізми співпраці влади та громадськості. Проаналізувавши діяльність 4 консультативно-дорадчих органів Чернігівщини під час карантинних обмежень, можна зробити висновок, що активна громадськість знайде можливість працювати за будь-яких обставин.

Влада ж у свою чергу дослухається до побажань щодо створення відповідних умов роботи, однак сама не поспішає ініціювати удосконалення підходів.

* * *

Ця публікація підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» за сприяння Європейського Союзу, який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Разом до громадянського суспільства» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.”

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Без категорії, Влада, Громади,

Чернігівщина купить 13 шкільних автобусів: хто отримає

Автобуси будуть закуплені коштом освітньої субвенції, яку отримала Чернігівщина в розмірі близько 28 мільйонів гривень. Субвенція використана на засадах співфінансування від громад. Про це повідомила заступниця начальника Чернігівської ОВА Жанна Шерстюк в ефірі марафону «Суспільне. Спротив» 15 серпня. «Субвенцію, яку ми…

Ліцензійні ігрові автомати в онлайн-казино

Онлайн-казино отримало високу популярність серед азартних гравців завдяки широкому асортименту слотів і настільних ігор. Клуб пропонує своїм відвідувачам лише ліцензійні апарати. Завдяки цьому геймери отримують чесні та вигідні умови гри. Каталог ігрових автоматів На головній сторінці офіційного сайту (https://vulkancasino.ua/uk-ua/category/new) є…

Безпека в онлайн-азартних іграх: Експертні поради від Олексія Іванова для гравців

Виходячи з положень, які викладено в новому законодавчому акті щодо легалізації азартних ігор, який було ратифіковано в серпні 2020 року, на території України тепер можуть на законних підставах провадити свою професійну діяльність такі заклади як: казино; зали ігрових автоматів; онлайн-казино;…

У Тупичеві готуються запустити швейне виробництво

Тупичівська громада перебувала в окупації і постраждала від загарбників. Попри наближеність до кордону у селі не бояться розвиватися. Ще до війни закупили обладнання для створення швейного виробництва, яке покликане вирішити відразу кілька проблем – з безробіттям та наданням побутових послуг….

Магазин автозапчастей Atl.ua рассказал об ассортименте тормозных колодок

Тормозные колодки — та самая деталь авто, которая отвечает за быстрое и безопасное торможение. От качества выбранных тормозных элементов зависит не только комфорт при остановке авто, но и безопасность водителя и всех пассажиров. Выбрать качественные тормозные колодки можно в интернет-магазине…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: