Новини

Чому бібліотекарі Менської ОТГ третій місяць без зарплати

На початку року районна та міська ради підписали договір про спільне фінансування бібліотек. Після перших двох місяців міськрада припинила виділяти гроші, посилаючись на їх нестачу.

Коли резерв районного бюджету вичерпався, фінансування припинилося. Чому склалася така ситуація та які шляхи її вирішення?

Світлана Петренко має в трудовій книзі лише один запис: 30 років працює в бібліотеці. Нині третій місяць, як і решта бібліотекарів Менської громади, жінка не отримує заробітної плати.

У Мені діє централізована бібліотечна система, до складу якої входить районна бібліотека, районна дитяча бібліотека, а також 34 бібліотеки-філії. Районні та 19 бібліотек-філій у процесі децентралізації відійшли до складу Менської громади. Фінансувати їх міська та районна ради домовились спільно – 70 на 30 відсотків відповідно. Та вже за два місяці одна зі сторін договір порушила.

Інна Дудко, директорка Менської централізованої бібліотечної системи, каже:

«Відповідно до договору про співфінансування, Менська міська рада порушила умови договору, проплативши заробітну плату лише за січень та лютий працівникам бібліотек. Березень і квітень працівники бібліотек отримали заробітну плату з районного бюджету. Наразі у нас є заборгованість за травень, червень і аванс за липень».

На сьогоднішній день міський бюджет тільки по галузі культури заборгував понад мільйон гривень.

Голова Менської ОТГ Геннадій Примаков каже: виконати умови договору не може через брак фінансів. Після того, як райдержадміністрація перереєструвала відділи освіти, культури та туризму за межі ОТГ, вони недоотримали частину податків.

Вирішити це питання можна, каже фахівець із бюджетних питань Микола Силенко:

«Як вихід із ситуації – це сторони мають сісти й домовитися про спільне закриття цієї проблеми. Ну, не повинні страждати працівники культури через певні неузгодженості в бюджетному процесі».

Голова Менської громади розраховує, що розсудити їх зможуть правоохоронці. Своїх зароблених грошей чекають тим часом 44 працівники бібліотек громади.


Джерело: UA:Чернігів

Останні новини за категоріям(и): Менська,

Музичний фестиваль світла та розвитку LuMena. ФОТО

Насиченою святковою програмою на міському пляжі порадували жителей Менської ОТГ і гостей організатори свята. Було де порозважатися дітлахам, порадувала любителів прекрасного виставка оригінальних виробів місцевих майстрів, спортсменів – різноманітні змагання, меломанів – виступи рок-гуртів. Для усіх гостей свята, безперечно, сюрпризами…

Індустріальний парк «Менський» досі не створено

Ще у 2018 році почали створювати індустріальний парк у Мені. Втім досі він існує лише на папері. Наразі міською радою розроблено і затвердження оновлений Генеральний план міста із зонуванням території, виготовлено детальний план території, розпочато процедуру з розробки оцінки впливу…

У Мені будуть підвищені пішохідні переходи і світлофори

На позачерговому засіданні виконавчого комітету Менської міської ради, котре відбулося 13 липня, ухвалили рішення ініціювати облаштування підвищених пішохідних переходів по вулиці Чернігівський шлях (біля будівлі колишнього універмагу) та на розі вулиць Героїв АТО та Сіверський шлях (біля будівлі ПриватБанку) в…

Інтернет-субвенція для Менської громади: соціальний ефект та рівні можливості

Менська міська територіальна громада отримає швидкісний інтернет у 9 населених пунктах. Про це розповідає секретар Менської міської ради від партії «Слуга Народу» Юрій Стальниченко. Коли Міністерство цифрової трансформації ініціювало збір пропозицій у межах проєкту «Інтернет-субвенція» для під’єднання населених пунктів та…

У Менській ОТГ хочуть закрити селищну лікарню. Жителі проти

У селищному будинку культури Макошиного відбулися загальні збори. Загалом 235 макошинців зібралися на заклик ініціативної групи активістів заради вирішення проблем, які останнім часом турбують двотисячне містечко. Чому лікарню планують закрити Чи не найбуремнішим було обговорення першого питання порядку денного. Саме…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: