Новини

Лосинівська громада: у пошуку своєї стежини розвитку

Самостійне життя Лосинівська громада розпочала у 2017 році, коли після виборів перейшла на прямі міжбюджетні відносини з державою. В першу чергу узгодили структуру кадрів та склали план соціально-економічного розвитку. Як і всюди ці процеси затяглися, а тому реалізацію перших проектів розпочали влітку.

До Лосинівської об’єднаної територіальної громади, що знаходиться у Ніжинському районі, увійшли дев’ять населених пунктів, які об’єдналися навколо селища Лосинівка. На території громади проживає 6343 жителів.

Коли виходиш з автобуса в центрі Лосинівки, то перше, що впадає в очі, це знак «І love Losynivka» та рівнесенький новий асфальт на центральній площі.

Для нинішнього селищного голови громади ця площа є символом об’єднання, реформи децентралізації та причиною створення громади. «Двадцять п’ять років тут була яма на ямі, восени та навесні – величезна калюжа. Не мала сільська рада таких грошей, щоб її відремонтувати. Району воно також було не цікаво. Ото приїдуть ямки позасипають. І все», – розповідає Володимир Андрієць, Лосинівській селищний голова.

Освіта в пріоритеті 

Роботу в громаді розпочали з ремонту Лосинівської опорної школи, де у майбутньому навчатимуться учні майже з усієї громади. У центральному корпусі старі вікна замінили на нові пластикові, а минулого року за рахунок інфраструктурної субвенції на розвиток зробили утеплення фасаду, практично заново побудували спортзалу, душові, туалети та роздягальню. Відремонтували кімнату для спортивного інвентарю.

За словами Валентини Гапоненко, директора школи, учні дуже радіють змінам, які відбуваються.

«Особливо дітям подобається новий спортивний зал, вони грають у футбол, волейбол, влаштовують змагання. Заняття в залі проводяться з ранку і до пізнього вечора. У нашій громаді серед дітей та молоді спорт дуже популярний», – розповідає вона.

Про зміни на краще говорить і Григорій Яременко, вчитель предмету захист вітчизни та трудового навчання:

«Ви самі бачите: у нас школа – приємно зайти. Сподіваємося, що найближчим часом зможемо разом і далі приводити її до ладу. Йдемо до європейської школи. Діти задоволені, працюють, грають, займаються спортом».

Лосинівська громада може похвалитися значною кількістю видатних земляків, які досягли успіхів в різних сферах життя. І у школі найближчим часом відкриється музей «Гордість громади».

Окрім Лосинівської школи у громаді ще є три школи та один дитячий садочок. Після об’єднання у всіх закладах проводилися поточні ремонти та відновлення – латали дірки, які держава роками не помічала.

У найкращому стані до громади перейшла «восьмирічка» у Шатурі, яку свого часу побудував меценат та благодійник Іван Куровський. Сучасна та нова школа є окрасою освіти громади, але на сьогодні там навчається лише 27 дітей і перспективи на збільшення учнів не проглядаються.

«Організовувати підвіз з інших сіл громади до Шатури економічно недоцільно, а тому будемо думати, що з нею робити», – говорить Володимир Андрієць. «От якби її можна було взяти і перенести у центральну садибу…», – шуткує він.

Школярів у громаді нарахували 427, а дошкільнят – 217. Можливо через три-чотири роки всі вони будуть навчатися у опорній школі. І хоча рішення про закриття малокомплектних шкіл є завжди непопулярними, але, на думку голови, якщо опорна школа буде комфортною, забезпеченою всім необхідним для якісного навчання, то діти і батьки зрозуміють необхідність такого кроку.

Туристична стежка та музей хліба

Звичайно, кожна громада турбується про власний розвиток і прагне створити свою історію успіху. А для цього потрібні унікальні та цікаві ідеї.

«Дівчата з відділу культури почали розробляти туристичний маршрут, який починався б у Лосинівці, а далі проходив через села нашої громади. На території нашого краю проживали в різні часи відомі та неординарні особистості. У селі Шатура проживала Устинія Петренко, якій у 1998 році було присвоєно звання «Праведниця миру». У Сальному народилася і жила поетеса, у Шняківці жив Пилип Морачевський, який першим переклав українською Новий завіт», – розповідає Олена Боровик, керуюча справами Лосинівської селищної ради.

Завдяки енергії та активній позиції керівниці гуртка «Народознавство» місцевого будинку творчості та юнацтва у Лосинівській громаді створений «Музей хліба». У ньому зібрані короваї та хліб від господинь з усіх сіл громади. Кожна хлібина унікальна, створена за традиціями села або селища.

«Ми живемо у селі, працюємо на землі і чому ми не можемо зробити «Музей хліба»? Я звернулася до старост нашої громади і вони пішли на зустріч. Спочатку привезли короваї із Терешківки, потім із Шняківки, далі цю ідею підхопили інші жителі громади. Господині, які вдома печуть хліб, почали приносити свої короваї. Є у нас хліб і місцевих підприємств», – розповідає Лідія Четверик, методист Лосинівського будинку творчості, в приміщенні якого знаходиться музей.

Тут же у будинку творчості знаходяться дві кімнати, де зібрані автентичні знаряддя праці, предмети домашнього вжитку. Цікаво, що більшість з них у робочому стані, як, наприклад,ткацький верстат або ступа для маку.

А ще у Лосинівці є лавочка закоханих. Ідея встановити такий арт-об’єкт виникла ще до створення громади. А у листопаді 2017 року спільними зусиллями вдалося реалізувати задум. Виготовив її місцевий майстер Володимир Опанасенко, який свого часу робив і знак «Я люблю Лосинівку». За свою роботу грошей не взяв, хоча сил та часу витратив багато. Місце для розміщення шукали гуртом. Врешті-решт встановили біля бібліотеки, неподалік від Будинку культури, де проводяться весільні церемонії. А тому в громаді з’явилася традиція – обов’язкове фото молодят на лавочці закоханих.

Тож для туристів «родзинки» знайдуться, а тому вже сьогодні потрібно думати над туристичною інфраструктурою, ремонтувати дороги та розвивати економічну складову.

Економіка в громаді

На території громади працюють, в основному, сільськогосподарські підприємства. Є великі, як «Агропрогрес», а є дрібні місцеві господарники та фермери.

Крім того, тут працює потужне підприємство Лосинівський маслосирзавод, яке на даний час входить у двадцятку найбільших виробників сиру та сирного продукту. Повністю забезпечує концерн «АВК» сухими вершками та молоком. А в цьому році власники планують біля мільйона євро вкласти у розширення виробництва: запрацює ще один цех сухого молока, сироватки, вершків.

На підприємстві працює більше двохсот робітників. Середня зарплата – біля восьми тисяч гривень на руки. До бюджету громади завод перераховує ПДФО, земельний податок, екологічний податок.

І наостанок, про плани

Привести до ладу дороги та вуличне освітлення, розібратися з медичною сферою, вдосконалити освітню, створити терцентр, ЦНАП, запустити автобус між селами громади – це ті найменші плани, які ставить перед собою команда Лосинівської ОТГ. Адже об’єднувалися для того, щоб життя людей у громаді ставало комфортним, безпечним та заможним, а тому працюють задля розвитку, працюють на результат.


Джерело: Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Лосинівська,

Перекрасили: в Лосиновской громаде готовятся к 1 сентября

В Шатуре Лосиновской территориальной общины Нежинского района здание девятилетки перекрасили местные жители. На стенах – яркая палитра цветов. Больше всего зеленого, красного и фиолетового. Также есть желтый и розовый. Автор идеи – 44-летняя Татьяна Рубан. – Официально наше заведение называется…

У Лосинівській ОТГ стартував ремонт дитсадка

Лосинівська територіальна громада розпочала ремонт в дошкільному навчальному закладі «Сонечко», який знаходиться в смт Лосинівка. Довгий час питання щодо проведення ремонту лишалося невирішеним, розповідають в громаді. І ось, у липні, ремонтні роботи стартували. «За кошти місцевого бюджету в розмірі понад…

Вирішується доля Ніжинської районної лікарні

У середу, 21 липня, у Ніжині радилися щодо перспектив існування Ніжинської центральної районної лікарні. У нараді взяли участь керівники Ніжинської, Вертіївської, Лосинівської, Крутівської, Талалаївської територіальних громад. Кожен з присутніх мав можливість висловити свою пропозицію – це і об’єднання районної та…

Прокуратура розслідує самовільне розорювання земель у Лосинівській ОТГ

Розпочато кримінальне провадження за фактом самовільного розорювання земель на території Лосинівської ОТГ Чернігівська обласна прокуратура невідкладно відреагувала на інформацію від громадської організації  «Правозахист +»  про розорювання прибережних захисних смуг на території Лосинівської ОТГ у Ніжинському районі. Зокрема представник організації звернувся до обласної…

Освіта у Лосинівській ОТГ

Відділ освіти, сім’ї, молоді та спорту Лосинівської селищної ради оприлюднив оперативні дні про стан забезпечення освіти у громаді. Дитсадки У Лосинівській громаді працюють два заклади дошкільної освіти (ЗДО): Лосинівський ЗДО «Сонечко» – 5 груп, 68 дітей дошкільного віку; Галицький ЗДО…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: