Новини

Ніщо так не стимулює об’єднатися, як прагнення заощадити

Раніше за світло у місцях загального користування ми сплачували більше 5 тисяч на місяць, зараз – вдвічі менше, – зазначає голова правління чернігівського ОСББ «Кошового 35» Володимир Сергієнко.

Чернігівське ОСББ «Кошового 35» (4 під’їзди, 180 квартир – по чернігівським міркам середнє) мало кілька спроб утворення. Перша – ще у 2012 році. Зрештою діяльність розпочало у 2017.

Тариф на утримання будинку давно був невиправданим. Про якість обслуговування і говорити годі. Треба було щось змінювати. Володимир Сергієнко вже давно казав, що маємо своєму майну давати раду самостійно. Він вивчав законодавство, знав механізм створення ОСББ та і загалом чоловік толковий, тож ризикнули, але лише під його відповідальність. Зараз тішимося, що так все сталося,- діляться мешканці будинку.

Сам же голова правління зауважує, що головний аргумент для зібрання – можливість контролювати всі витрати.

Як кажуть керівники об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, мешканці не завжди бачать у створені ОСББ пряму вигоду для себе або ж бояться щось змінювати, хоч давно і не задоволені послугами ЖЕКу. Більш того, до 2014-2015 років ініціатори такого процесу відчували сильний спротив влади на місцях.

У Чернігові до цього існували буквально кілька ОСББ. Після підписання ж Угоди про асоціацію в країні розпочалися реформи, зокрема і сфери житлово-комунального обслуговування. Тож люди повірили в ОСББ після того, як вітчизняне законодавство максимально вдосконалили. А всі відносини між співвласниками такого будинку чітко прописали у відповідному Законі України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

А ще з’явилася інформаційна та фінансова допомога для ОСББ, зокрема й від країн ЄС.

Результат не забарився: в Чернігові вже зареєстровані 106 ОСББ. Їх кількість поступово збільшується: на початок 2019-го їх налічувалося 95.

За словами Володимира Сергієнка, першу економію їх ОСББ отримало на рахунках за освітлення. Після того, як замінили лампи розжарювання на LED-освітлення у під’їздах.

Володимир Сергієнко

Також брали участь у програмі «теплих кредитів». Замінили двері у тамбурах. Стало набагато тепліше та затишніше. Цього року Кабмін теж виділив чималу суму на таку програму. Подаватимемося, – продовжує розповідь про складові успіху Володимир Сергієнко.

Додатковий «пряник» для тих, хто об’єднався в ОСББ пропонує міська влада Чернігова: програму відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження. Тобто на проведення загальнобудинкових заходів з підвищення енергоефективності від 40% вартості кредиту відшкодовує держава через уповноважені банки і плюс стільки ж – бюджет міста. Тільки за першу половину цього року документи для одержання коштів від міста за цією програмою подало 21 ОСББ.

Придивляємось до міської програми з відшкодування частини витрат на утеплення чи ремонт. Вивчаємо, радимося з колегами, – каже Володимир Сергієнко.

Втім, головним двигуном усіх процесів є, звичайно ж, люди.

Маючи двох дітей, ще у 2007 році я почав сам, а потім й інші мешканці підключилися, наводити лад біля будинку. Там підфарбували, там полагодили. Тоді це було за свій кошт. З появою ОСББ шукаємо інші шляхи робити двір красивішим. Приємно, що і мешканці будинку стали більш бережливо ставитися до того, що їх оточує та проявляють ініціативу. От наприклад квіти на клумбах бережливо висаджують наші господарочки. Поливаємо по черзі. Все ж робимо для себе, – розповідає Володимир Сергієнко.

До слова, оформлення прибудинкової території зазначеного ОСББ не раз ставили у приклад на загальноміських нарадах у муніципалітеті. Мешканці будинку зауважують, що голова правління і надалі не гребує рутинною роботою, наприклад влітку траву викосити. А після наведення ладу, у двір ОСББ відпочити заходять і мешканці сусідніх багатоквартирок.


І хоч «Кошового 35» поки не має сонячних панелей на даху та суперсучасного теплового обладнання, однак співвласники будинку вже знають, що головне – ставити мету і крокувати до неї разом. Адже великий успіх починається з маленьких перемог.

Джерело: Час Чернігівський

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Чернігівська,

Чернігів досі без пасажирських перевезень: в чому проблема

В Чернігові досі не працює громадський транспорт. Багато чернігівців поки вимушені ходити пішки, їздити на велосипедах та ловити попутні машини. Дехто бачить користь для здоров’я від піших та велосипедних подорожей. А от найтяжче людям похилого віку – великі відстані до…

Мала приватизація: депутати Чернігівської міської ради від «Слуги Народу» пропонують віддати частину коштів громадам

У Верховній Раді України розглядають законопроекти щодо малої приватизації, які усувають штучні бюрократичні перешкоди і спрощують процедуру підготовки до приватизації об’єктів як державної, так і комунальної власності. Із вимогою якнайшвидше ухвалити цей пакет документів, передбачивши перерахування частину коштів від продажу…

Як «Велика реставрація» збереже унікальні пам’ятки на Чернігівщині

Культурна спадщина Чернігівщини просто вражає – навіть жителі області щоразу відкривають для себе нові місця для подорожей: Батурин, Любеч, Новгород-Сіверський, Ніжин та, звісно, Чернігів. Зберегти унікальні архітектурні пам’ятки й зробити їх ще привабливішими для туристів – такою є мета президентської…

На що витрачає кошти влада Чернігова

Центр спільних дій продовжує аналізувати бюджети обласних центрів. Ми вже розповідали, як витрачають гроші на Заході, в Центрі, на Півдні та Сході України. Цього разу розглянемо місцеві фінанси облцентрів Півночі України, серед них –  Чернігівської міської громади. Інформацію взято з Державного веб-порталу Мінфіну та офіційних сайтів органів місцевого…

Бюджет участі у Чернігові: подано 92 проєкти

31 травня в Чернігові завершився прийом проєктів «Бюджету участі» цього року. У підсумку, на вебплатформі “Громадський проект” зареєстровано 92 проєкти на суму в майже 75,5 мільйонів гривень. Зокрема, подано 43 малих проєкти на суму 11 мільйонів та 49 великих на…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: