Новини

Менська виборча комісія змушена провести повторне жеребкування

Тиждень тому, 10 квітня, Менська виборча комісія провела жеребкування кандидатів на посаду голови громади та партій у виборчих бюлетенях. Однак процедура жеребкування, на думку представників партії «Самопоміч», була порушена, тож партійні юристи подали позов до суду та виграли справу.

Тепер у Мені має відбутися повторне жеребкування, але вже в рамках закону.
Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав громадський активіст, правозахисник Олександр Гашпар.

— Жеребкування Менської виборчої комісії коштуватиме платникам податків 4800 гривень. Ви спитаєте, чому так дорого обійдеться нескладна виборча процедура? А відповідь тут проста: Менська міська виборча комісія, за словами голови цієї комісії, керується у роботі «своїм умом» замість того, аби керуватися Конституцією, Законом України «Про місцеві вибори» та Постановами Центральної виборчої комісії з питань проведення місцевих виборів, — запевняє Гашпар.

Партія «Самопоміч», яка бере участь у виборах до Менської ОТГ, звернулися до Чернігівського окружного адміністративного суду з позовом про визнання жеребкування незаконним, назвавши його фейковим.

— По-перше, жеребки з барабанів діставали особи, які не є представниками місцевих організацій партій у виборчій комісії з правом дорадчого голосу, а є кандидатами та/або керівниками місцевих партійних організацій, що є порушенням законодавства, адже за відсутності представника місцевої організації партії участь у жеребкуванні замість нього мав би брати визначений виборчою комісією член цієї комісії.

По-друге, не всі особи, які діставали жеребки з барабана, демонстрували та оголошували номери, що також є порушенням встановленого Порядку проведення жеребкування.

По-третє, відомості про хід та результати жеребкування не вносилися до протоколу засідання виборчої комісії, — пише на своїй сторінці у Фейсбук Олександр Гашпар.

Однак головне порушення, за словами правозахисника, полягає в тому, що Постанова №26 від 10 квітня ц.р. була оформлена без прийняття відповідного рішення виборчою комісією, яким би й мали б затвердитися підсумки проведеного жеребкування.

З огляду на порушення, суд скасував і постанову виборчої комісії, і порядок розміщення в ньому назв місцевих організацій партій. Це значить, що Менська міська виборча комісія має провести повторне жеребкування згідно з Постановою ЦВК та затвердити новий порядок розміщення назв місцевих організацій партій у виборчому бюлетені.

 


Джерело: Час Чернігівський

Останні новини за категоріям(и): Вибори, Менська,

Музичний фестиваль світла та розвитку LuMena. ФОТО

Насиченою святковою програмою на міському пляжі порадували жителей Менської ОТГ і гостей організатори свята. Було де порозважатися дітлахам, порадувала любителів прекрасного виставка оригінальних виробів місцевих майстрів, спортсменів – різноманітні змагання, меломанів – виступи рок-гуртів. Для усіх гостей свята, безперечно, сюрпризами…

Індустріальний парк «Менський» досі не створено

Ще у 2018 році почали створювати індустріальний парк у Мені. Втім досі він існує лише на папері. Наразі міською радою розроблено і затвердження оновлений Генеральний план міста із зонуванням території, виготовлено детальний план території, розпочато процедуру з розробки оцінки впливу…

У Мені будуть підвищені пішохідні переходи і світлофори

На позачерговому засіданні виконавчого комітету Менської міської ради, котре відбулося 13 липня, ухвалили рішення ініціювати облаштування підвищених пішохідних переходів по вулиці Чернігівський шлях (біля будівлі колишнього універмагу) та на розі вулиць Героїв АТО та Сіверський шлях (біля будівлі ПриватБанку) в…

Інтернет-субвенція для Менської громади: соціальний ефект та рівні можливості

Менська міська територіальна громада отримає швидкісний інтернет у 9 населених пунктах. Про це розповідає секретар Менської міської ради від партії «Слуга Народу» Юрій Стальниченко. Коли Міністерство цифрової трансформації ініціювало збір пропозицій у межах проєкту «Інтернет-субвенція» для під’єднання населених пунктів та…

У Менській ОТГ хочуть закрити селищну лікарню. Жителі проти

У селищному будинку культури Макошиного відбулися загальні збори. Загалом 235 макошинців зібралися на заклик ініціативної групи активістів заради вирішення проблем, які останнім часом турбують двотисячне містечко. Чому лікарню планують закрити Чи не найбуремнішим було обговорення першого питання порядку денного. Саме…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: