Новини

Сосницька ОТГ: кількість учнів у селі подвоїлась, але школу не відкриють

Школу у Змітневі, де перед початком навчального року подвоїлась кількість учнів, не відкриють. Рішення ухвалили депутати на сесії, сказав голова Сосницької громади Андрій Портний, переголосовувати його не будуть.

Рішення про закриття школи депутати прийняли у квітні. Тоді там навчалось 25 дітей, цього замало для отримання державної освітньої субвенції. Щоб депутати змінили своє рішення, активісти села почали запрошувати у Змітнів родини з дітьми.

Приїхало 13 сімей з різних областей України, в результаті додалося 17 школярів. Загальна кількість учнів школи – 42 – мала дозволити отримувати державне фінансування. Чи вдалося — далі у матеріалі.

Третій тиждень як тут оселилась Лариса з дітьми. Вона — мати одиначка. Приїхала до Змітнєва з Рівненської області. З собою взяла шістьох дітей. Місцеві жителі зорганізувались і підготували для родини дім, що пустував 15 років.

«Активісти, село, люди тут постаралися, допомогли. Зробили нам тут порядок, побілили хату, повимивали, павутиння познімали.Чотири кімнати маємо. Шафи ще в дорозі – ми розкладаємось, де можемо…», — розповідає Лариса.

Ціни за хату в селі від 10 до 70 тисяч гривень. Ларисі дозволили жити тут безкоштовно, згодом частинами вона зможе викупити цей будинок. Місцеві жителі подарували їй козу.

Родини з дітьми шукали в соцмережах. За літо знайшли 13 сімей з різних областей.

«Ми робили це для того, щоб зберегти свою Змітнівську школу і плюс – омолодити село. Село вимирає, люди виїжджають до міста – нема перспективи. А тут хати є – приїжджають люди, домовляються з господарями: чи на квартирі, чи будинок під виплату узяти. І заселяються живуть», — каже житель Змітнева Дмитро Кравець.

Приїхало загалом 17 дітей шкільного віку. Жителі Змітнева сподівалися, що це збереже їхню школу. Через малокомплектність у квітні депутати Сосницької громади проголосували за її закриття. В ній навчалося 25 учнів, цього не вистачило для отримання державного фінансування закладу.

«Шукали дітей через те, що була певна домовленість з керманичами нашими, що якщо дітей у вас буде більше станом на серпень, то школу ми вашу збережемо», — розповідає жителька села Юлія Кравець.

Зі слів голови Сосницької громади Андрія Портнова, необхідний мінімум для отримання державного фінансування школи це не менше 45 дітей і 6 повних класів.

Враховуючи новоселів, першого вересня готові піти до школи 43 дитини, каже директорка Валентина Сичевська.

«Не всі ще люди заїхали не всі ще оселилися, але всі, хто хоче проживати в селі Змітнів, уже побули тут понаписували заяви. І ці заяви ми вважаємо доказом того, що в дійсності це наші учні», — каже директорка.

Начальник відділу освіти Сосницької селищної ради Ігор Кустенко, каже, учнем школи можна вважати лише тоді, коли сформована особова справа. Це буде юридична підстава. Наразі цих справ лише 37.

«Суттєвих основ – як голова каже, як я бачу, виносити на сесію рішення про скасування, тобто юридичних підстав, щоб підтвердити документально цей факт, що дійсно така кількість учнів є, поки немає», — вважає Ігор Кустенко.

Питання про відміну закриття школи на сесії не розглядатимуть, сказав голова Сосницької громади Андрій Портний, мовляв, що юридично не встигнуть прийняти рішення.

Батькам запропонували підвіз учнів до школи у село Спаське, що за 10 кілометрів, а вчителям — роботу в інших школах. Батьки і вчителі від пропозицій відмовляються.

«Скільки людей їхало, ми всім допомагали. Ми в територіальну громаду не звертались, щоб допомогли, а всім селом допомагали оцим людям: і продуктами, і хати облаштовували. І вчителі і батьки. Йшли всі і вирубували, і випилювали. Ми надіялись на це, а вони, бач. Значить, ми будемо й надалі боротись — першого вересня всі йдуть у нашу школу», — говорить жителька Змітнева Тамара.

45 особових справ – це мінімальна кількість учнів, щоб наповнити 9 класів. Якщо в класі менше 5 учнів – держава не платить вчителю зарплату. На сьогодні юридично у школі в Змітневі три повні класи з 9-ти, каже Андрій Портний.

«Сосниця не настільки багата громада, щоб мала можливість утримувати шкільну мережу за кошти громади. У нас не вистачає освітньої субвенції на сьогоднішній момент по тій шкільній мережі, яка перейшла з району в громаду – у нас не вистачає 5 мільйонів гривень. Це колосальні кошти. У нас бюджет розвитку 3 мільйони – це те, що ми можемо кудись спрямувати».

Як сказав Андрій Портний, через малокомплектність у цьому році в Сосницькій громаді закриють три сільські школи. Ще три закриють наступного.

Джерело: Суспільне Чернігів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Сосницька,

Сосницька ОТГ: кількість учнів у селі подвоїлась, але школу не відкриють

Школу у Змітневі, де перед початком навчального року подвоїлась кількість учнів, не відкриють. Рішення ухвалили депутати на сесії, сказав голова Сосницької громади Андрій Портний, переголосовувати його не будуть. Рішення про закриття школи депутати прийняли у квітні. Тоді там навчалось 25…

На ремонт дороги між громадами витратять 300 мільйонів

На Чернігівщині почалися роботи на дорозі Холми-Авдіївка-Оболоння. На ремонт 15-кілометрової ділянки витратять 300 мілйьйонів гривень. Про це повідомляє Суспільне.Чернігів. Дорогу розбивають вантажівки, тому вкладають посилену основу, каже речниця служби автомобільних доріг області Аліна Левочко. З її слів,цю ділянку обрали для…

У Сосницькій ОТГ запрацювала поліцейська станція

Днями відкрила свої двері для громадян поліцейська станція в Чорнотичах. Відтепер громада перебуватиме під надійним захистом дільничного офіцера Олександра Пінченка. – Передусім хочу подякувати голові громади Андрію Портному. 8 місяців тому ми вперше зустрілися під час презентації проекту «Поліцейський офіцер…

У Сосницькій ОТГ готують оновлену Стратегію розвитку громади

Днями у Сосницькій громаді зібрались на перше засідання робочої групи зі стратегічного планування, яка починає працювати над оновленням та покращенням Стратегії розвитку Сосницької громади на період до 2025 року. Сосоницька громада вже має такий стратегічний документ. Він отримав схвальні відгуки…

У Сосницькій ОТГ капітально ремонтують міст

У Сосницькій ОТГ проводяться роботи з капітального ремонту мосту через струмок на автомобільній дорозі місцевого значення О251804 Чорнотичі-Кудрівка-Лозова, км 15+961, біля села Киріївка. Проєкт включений до Програми Президента України «Велике будівництво». Оскільки з моменту будівництва мосту — 1979 рік —…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: