Новини

Створять ліцей: як школу у Корюківці готують до освітньої реформи

Скористаються можливістю навчати старшокласників та створять ліцей у Корюківці. Так голова громади Ратан Ахмедов прокоментував внесення змін до законопроєкту щодо формування мережі ліцеїв. Нагадаємо, правки підтримав комітет Верховної Ради з питань освіти в понеділок. Якщо його документ підтримають і парламентарі у другому читанні, навчати 10-12 класи зможуть громади, де живе менше 50 тисяч людей. Як скоро у Корюківці з’явиться ліцей — далі.

У Корюківській школі №1 нині навчається 769 дітей з Корюківки та 14 сіл громади. Її капітальний ремонт тривав три роки та коштував 73 мільйони гривень. Оновлені коридори та класи, молодша школа — в окремому крилі, система відеоспостереження та безкоштовний wi-fi всюди. У класі робототехніки гуртківці самостійно збирають та програмують роботів. Тут — ще не розпакована до кінця STEAM-лабораторія. Через реформу освіти у 2027 році ця школа мала втратити право навчати 10-12 класи.

За словами Лілії Макар, мами чотрикласника, в результаті реформи після 9 класу діти повинні були б продовжувати своє навчання вже за межами навчального закладу, тобто в ліцеях.

13 квітня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт, який передбачав розмежування шкільної освіти на три окремі ланки: початкову школу, середню — це учні 5-9 класів, а також профільні ліцеї для 10-12 класів за чотирма напрямками освіти. Перша редакція документу дозволяла створювати ліцеї лише в тих громадах, де живе понад 50 тисяч людей. В Чернігівській області — 57 територіальних громад. І такій умові відповідали 3: Чернігів, Ніжин та Прилуки. Тобто по завершенню 9 класу учням корюківської школи №1 довелось б їхати в одну з цих трьох громад.

«Більшість дітей – це ¾ залишається все ж таки у школі. Витрачати зусилля і час, щоб дістатися ліцею, який буде знаходитися скоріше за все в Чернігові – це для них дуже важко, це виснажливо фізично, бо відстань – більше 100 км. І наступне – наша школа нічим не гірша», – говорить Лілія Макар, мати чотирикласника.

Чи зможуть старшокласники залишитися і продовжити навчання у Корюківці

В понеділок, 7 червня, члени комітету з питань освіти Верховної Ради на виїзному засіданні у Чернігові внесли до законопроєкту правки. Зокрема дозволили створювати ліцеї у громадах, незалежно від кількості населення. Щоб їх не створювали надто багато, школи повинні будуть відповідати певним умовам.

«Якщо вони відповідають всім критеріям, які будуть прописані в положенні про ліцеї, службою якості освіти, умовами ліцензування і т.д. Це будуть досить складні умови, бо для нас питання якості освіти є не менш пріоритетним, ніж питання доступності освіти», – зазчив Сергій Колебошин, заступник голови комітету ВР з питань освіти.

Замість четвертих класів на паралелі у ліцеях дозволили створювати не менше двох (по 25 учнів в кожному) та не менше трьох профілів навчання.

За словами Ратана Ахмедова, голови Корюківської ТГ, з 2027 року вони планують створити один ліцей на громаду, можливо, разом з сусідньою громадою.

Нині у корюківській школі №1 діють три профілі навчання у старшій школі: математика, українська мова та література і англійська. Їх за потреби планують збільшувати, говорить директорка Лариса Лізіна.

Відповідно до законопроекту, до 2024 року громади мають розробити план формування нової системи освіти, до 2027 мають його втілити. Поспішати з реформою шкільної галузі у Корюківській громаді не планують. За словами голови Ратана Ахмедова, спочатку планують оптимізувати існуючу систему закладів.

Джерело: Суспільне.Чернігів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Корюківська,

У Корюківській ОТГ нові правила благоустрою

На засіданні сьомої сесії, 8 липня, депутати міської ради затвердили оновлені ПРАВИЛА БЛАГОУСТРОЮ, що діятимуть на території населених пунктів Корюківської міської територіальної громади. Правила стосуються забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях….

Корюківська ОТГ: нові правила благоустрою, місцеві податки і збори

На засіданні сесії Корюківської міської ради 8 липня депутати підтримала думку громадськості і затвердили медичну послугу як пріоритетну для розвитку в громаді, яку обрали в рамках опитування у співпраці з програмою ДОБРЕ. Як відомо, у громаді триває робота над розробкою…

У Корюківській ОТГ закрили 2 школи

Рішення про припинення діяльності двох малокомплектних закладів освіти корюківські депутати ухвалили в четвер, 8 липня. На черговій сесії Корюківської міськради депутати за годину розглянули шістдесят питань. Їх заздалегідь обговорили на засіданнях постійних комісій, тому на сесійному – лише голосували. Сімнадцятим…

Земля у комунальній власності громад: як використовувати ефективно

Із кінця листопада 2020 року триває передача земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність об’єднаних громад.  Запуск ринку землі може бути вигідним і людям, які працюють на землі — фермерам, і громадам. Як це може бути – пояснюємо на…

Земля – у комунальну власність громад

Із кінця листопада 2020 року триває передача земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність об’єднаних громад. Як відбувається цей процес, які є складнощі – коментують голови громад, обрані від «Слуги Народу». Сергій Малець, голова Олишівської селищної громади: «Нарешті без…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: