Новини

Конфлікт Прилуцької райради та Ладанської громади

Прилуцька районна рада звернулась до облдержадміністрації з пропозицією визнати неспроможною Ладанську громаду. На позачерговій сесії депутати підтримали рішення про необхідність ліквідації громади через фінансову неспроможність. Про це Суспільному сказав голова райради Олег Дмитренко. За його словами, все через відмову Ладанської селищної ради у фінансуванні мед закладів, які розташовані на території громади.

До складу Ладанської громади входять 7 населених пунктів і майже 10 тисяч жителів. Цій громаді трохи більше року, бюджет – 50 мільйонів гривень на рік. Минулого тижня Прилуцька районна рада звернулася до облдержадміністрації з проханням визнати громаду неспроможною, а згодом, через рішення Мінрегіону – ліквідувати її.

Цьому рішенню, каже Олег Дмитренко, передувала відмова Ладанської селищної ради у фінансуванні медичних закладів на території громади. За його словами, 4 з 5 громад Прилуцького району вже надали гарантійні листи, про співфінансування лікарень. На території громади є відділення центральної районної лікарні та центр надання первинної допомоги. Ціна спів фінансування на їх утримання, озвучена представниками райради – понад 460 тисяч гривень за 3 місяці. Роман Ювченко каже, його громада спроможна, але за що саме повинні сплачувати ці гроші – не знає.

«Розмови про неспроможність, були для мене сюрпризом. Ми зі свого боку, як учасники процесу співфінансування, просили і просимо надати нам фінансові звітності фінансові прогнози. Ми будемо розуміти та звітувати куди йдуть наші кошти», – говорить голова Ладанської громади.

Гендиректор Прилуцької райлікарні Володимир Колейко каже – згідно з законом «Про місцеве самоврядування» медзаклади в громадах мають бути на співфінансуванні.

«Відповідно до всіх законних та нормативних документів на утримання медзакладів повинні бути передбачені з 1 січня бюджети територіальних громад на енергоносії та комунальні послуги», – сказав гендиректор Прилуцької районної лікарні Володимир Колейко.

Голова громади Роман Ювченко вважає рішення райради незаконним. Юрист Олексій Кінебас каже, законодавчо приєднати одну громаду до іншої можливо тільки добровільно.

«Ми говоримо фактично про примусову ліквідацію територіальної громади шляхом приєднання до іншої. На сьогодні норм закону, яка б врегульовувала порядок, і надавала комусь можливість це робити – немає. Тобто немає критеріїв, в яких випадках може бути прийняте таке рішення, хто має приймати це рішення і хто має його ініціювати – нічого цього законом не встановлено», – каже юрист Олексій Кінебас.

На сесії Ладанської селищної ради, депутати прийняли рішення звернутися до облдержадміністрації з проханням розібратися у конституційності чи неконституційності прийнятих райрадою рішень.

Заступниця голови облдержадміністрації Олена Дума каже, в облдержадміністрації на інцидент відреагували та розібралися, поки підстав для ліквідації не мають.

«Я бачу компроміс. Повноважень в облдержадміністрації вирішувати питання з рекомендації щодо якого звертається Прилуцька РДА наразі немає. Разом з тим, з метою налагодження діалогу між органами влади та місцевого самоврядування, ми підготували лист, проект. Ми думаємо, чи може ми звернемося до Мінрегіону щодо роз’яснення порядку вирішення ситуації, якщо буде потреба в цьому. Рішенням ради Ладанська громада неспроможною не визнавалася. Там є лише рекомендація для ОДА», – сказала Олена Дума.

Джерело: Суспільне.Чернігів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Ладанська,

Стартувало голосування у конкурс «Наша громада»: встигніть до 31 травня

Як ми вже повідомляли, 29 березня телеканали ICTV та СТБ спільно з Українським кризовим медіа-центром у рамках програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) запустили конкурс місцевих проєктів «Наша громада». Головна його мета – підтримати активні та дієві…

Ладанська ОТГ: бліц-інтерв’ю з головою громади

Чим живуть територіальні громади, що планують і на що спрямовують ресурси й зусилля. Про ще дуже молоду Ладанську тергромаду розповів її голова Роман Ювченко. – Як і коли проходив процес об’єднання? – Ладанська громада почала об’єднання з січня 2020 року,…

Конфлікт Прилуцької райради та Ладанської громади

Прилуцька районна рада звернулась до облдержадміністрації з пропозицією визнати неспроможною Ладанську громаду. На позачерговій сесії депутати підтримали рішення про необхідність ліквідації громади через фінансову неспроможність. Про це Суспільному сказав голова райради Олег Дмитренко. За його словами, все через відмову Ладанської…

Срібнянська та Ладанська громади розроблятимуть стратегії розвитку за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»

Програма «U-LEAD з Європою» допомагатиме Срібнянській та Ладанській територіальним громадам Чернігівщини розробити стратегії їхнього розвитку. Сьогодні оприлюднили результати відбору пропозицій громад. Зі 183 заявок обрали 48, по дві громади на область. «Програма «U-LEAD з Європою» допоможе громадам організувати процес розробки стратегії: вивчити…

На Чернігівщині створено 51-у об’єднану громаду

В Чернігівській області завершує об’єднання ще одна об’єднана територіальна громада – Ладанська ОТГ. До Ладанської селищної ради приєдналися Івковецька та Краслянська сільські ради. Впродовж лютого представники рад, що виявили бажання створити Ладанську ОТГ, провели громадські обговорення та сесії, підготували необхідні…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: