Новини

У Куликівській громаді розпочали загальні збори громадян. Дроздівка

На загальні збори громадян села Дроздівка, які відбулися 17 лютого у фойє сільського будинку культури, зійшлося чимало жителів села, що свідчить про небайдужість дроздівчан до долі свого села.  

На збори прибули запрошені гості: Куликівський селищний голова Наталія Халімон та її перший заступник Сергій Калашник, депутат обласної ради Віктор Труш,  начальник відділу земельних відносин, екології та комунальної власності селищної ради Ніна Клочок, начальник райвідділу поліції Максим Бібік та дільничний офіцер поліції Роман Неговський.

Традиційно збори розпочалися із звіту виконувача обов’язків старости села Олександра Кравченка про роботу у 2019 році.  Станом на 1 січня цього року в селі було зареєстровано 702 особи. Демографічна статистика і цього  села мало чим відрізняється від інших сіл громади. У 2019 році в Дроздівці народилося лише 2 дітей, натомість померло 24 особи.  Однак село активне, має розвинену мережу закладів соцсфери : працюють школа, дитячий садочок, ФАП, будинок культури, бібліотека, поштове відділення, ветдільниця. Потреби жителів села у товарах першої необхідності забезпечують кілька магазинів та виїзна торгівля. 

Найактивніший розвиток відбувся у галузі культури. Завдяки ентузіазму молодої директорки будинку культури Оксани Зубок та її однодумців-аматорів заклад став осередком активного культурного та іншого дозвілля дроздівчан.  Аматорський хореографічний колектив «Зоряна»(керівник О.Зубок) здобув минулого року третє місце на Всеукраїнському хореографічному конкурсі «Територія талантів» у м. Батурині. 2019 року фольклорний колектив «Дивосвіт» став переможцем Всеукраїнського фестивалю-конкурсу аматорської творчості (м. Буча), а також  другий рік поспіль став переможцем  районного фольклорного фестивалю «Народні скарби Куликівського краю». З ініціативи знову ж Оксани Зубок в Дроздівці у грудні минулого року відбувся  Перший багатожанровий благодійний фестиваль-конкурс для дітей та молоді з сільської місцевості «З добрим серцем».У закладі відбувається чимало концертів, інноваційних заходів, працюють гуртки, запрацювала минулого року дитяча хореографічна студія «Зоряночка». Минулоріч матеріально – технічна база будинку культури оновилася. Поміняно одяг сцени, придбано   музичну апаратуру, костюми та взуття  для фольклорного колективу “Дивосвіт” , поміняно освітлення сцени, відремонтовано дах будинку культури.

МИнулого року відремонтовано одне крило адмінприміщення (колишньої сільської ради) і переведено сюди ФАП. Тепер медичний заклад має більш сучасний вигляд і комфортніший для відвідувачів.

У  школі навчається 38 учнів. Заклад має гарні здобутки на рівні громади і області. Учні школи є призерами олімпіад, конкурсів і змагань. А вчителька зарубіжної літератури  Лариса Пилипенко виборола ІІ місце в обласному етапі конкурсу «Учитель року», який проходив 12-14 лютого в м. Чернігів.

У адміністративному приміщенні відкрито швейну майстерню.

Минулого року  в Куликівській ОТГ запрацював Громадський бюджет(бюджет участі). Дроздівці першими подали проект місцевих ініціатив у рамках реалізації Програми “ Бюджет участі Куликівської ОТГ”, а саме: створення Центру місцевої активності “Крок у майбутнє” в селі Дроздівка (в частині ремонту танцювальної зали на суму 35 000 грн).Проект був відібраний експертною комісією і профінансований із селищного бюджету. Наразі тривають ремонтні роботи танцювальної зали, де будуть тренуватися місцеві хореографічні колективи.

13 травня 2019 року у Дроздівській школі  урочисто відкрили меморіальну дошку учаснику АТО майору розвідки ЗСУ уродженцю села Олександру Лазарю. 

У 2019 році за кошти державної субвенції зроблено поточний середній ремонт центральної дороги  по вул. Гончарівка (вартість проекту – 954 102 грн). Проводили висипку і грейдерування грунтових доріг. За ініціативи місцевого жителя Павла Шумала біля ставка Близниця минулого року висаджено 350 сосен. До акції з озеленення долучилась і школа, висадивши біля ставка  330 саджанців липи, ялини та дуба, які надало  Дроздівське лісництво. Проводилися й інші роботи з благоустрою села.  

Господарську діяльність на території села здійснюють ТОВ «Дружба-нова» (Кернел), ТОВ «Горбів Агро», ТОВ «Баришівська зернова компанія» та  ФОП Кравченко В.М.  Загалом інвестори співпрацюють з громадою села, допомагають у вирішенні проблемних питань. Орендну плату за користування земельними паями за 2019 рік жителі села отримали вчасно, лише по Дружба-нова (Кернел)   недоотримано виплати.

Минулого року жителі села скаржилися на погану якість мобільного зв’язку на території села. Після спільного звернення в.о. старости села  та депутата Куликівської районної ради Клочок Ніни Володимирівни до представників компанії Київстар та Лайф отримано відповідь від компанії Лайф, що найближчим часом на території Дроздівки буде встановлена вишка кампанії   і якість мобільного зв’язку, принаймні для абонентів Лайф, значно покращиться.

Крім того, у 2019 році  за кошти цільової державної субвенції до села підведено оптоволоконний швидкісний Інтернет компанії Ведекон, до якого будуть підключені всі заклади соцсфери. Жителі села за бажанням також зможуть підключити до своїх осель швидкісний Інтернет.

Про роботу Куликівської ОТГ у 2019 році, здобутки, реалізовані проекти, невирішені питання, показники громади у загальноукраїнському та обласному рейтингах  говорила у своєму виступі Куликівський селищний голова Наталія Халімон.  Очільник громади озвучила загалу детальні фінансові розрахунки надходжень і витрат по Дроздівці: у 2019 році до селищного бюджету від Дроздівки надійшло 2 317 426  грн, витрачено на розвиток села – 5 489 015 грн.  

Віктор Труш закликав власників земельних паїв відстоювати свої  права у стосунках з орендарями: вимагати на руки примірник договору оренди, розривати договори з недобросовісними орендарями, якщо є необхідність –  через суд, вимагати від них виплату заборгованості з орендної плати.

Окремі жителі села висловили невдоволення тим, що не отримали земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Ніна Клочок надала роз’яснення односельцям з приводу земельних питань, наголосивши, що список осіб, яким було надано землю, затверджували самі жителі села на загальних зборах, визначивши першочерговість отримання: працівники соціальної сфери, які не мали паїв, учасники АТО(ООС), жителі села, які постійно проживають у Дроздівці  і не скористалися своїм правом на приватизацію землі. Посадовиця також говорила про необхідність приватизувати городи, які знаходяться в користуванні жителів за межами села, про те, що наразі триває інвентаризація землі, що необхідно зарезервувати частину земель для учасників АТО(ООС), ліквідаторів аварії на ЧАЕС, воїнів-інтернаціоналістів та інших осіб пільгових категорій.

Чимало питань і претензій дроздівці висловили на адресу поліції. В селі за минулий і вже цей рік скоєно серію крадіжок,  а злочинці  досі не знайдені і не притягнуті до відповідальності. На запитання жителів села відповідав начальник райвідділу поліції Максим Бібік.

У Дроздівці були найактивнішими в обговоренні з поміж інших сіл, де вже проходили збори, жителі села порушували багато проблемних питань, зокрема:  

  • ремонт  і висипка доріг по селу;
  • продовження освітлення вулиць(Горького, Грушевського);
  • можливість встановлення автозупинки на розвилці  між Дроздівкою і Жуківкою;
  • облаштування паркової зони на місці демонтованого пам’ятника Леніну;
  • термінова необхідність проведення ремонту сільської церкви;
  • частині пайовиків не виплачено орендну плату (ТОВ «Кернел»);
  • ТОВ «Кернел» викачують у великих об’ємах воду із свердловини на території села;
  • негативні для екологічного стану села і здоров’я його жителів наслідки обробки полів отрутохімікатами;
  • необхідність розширення меж сільського кладовища;
  • перебої з електрикою;

Рішеннями загальних зборів звіт в.о. старости села Олександра Кравченка та дільничного офіцера поліції Романа Неговського  взято до відома, а також затверджено суми місцевих податків і зборів на рівні минулого року.

Кошти в рахунок соціальної угоди з інвесторами жителі села вирішити використати на ремонт церкви.

Сайт Куликівської селищної ради

https://kulykivska-gromada.gov.ua/news/1582064192/

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Куликівська,

Уряд визнав 4 громади Чернігівщини зоною бойових дій

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій опублікувало перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають у тимчасовій окупації. Станом на 29 червня (останнє оновлення) у Чернігівській області також внесли до цього переліку кілька населених…

До березня 2022 року у Куликівській громаді відкриють бібліотечний коворкінг

У березні 2022 року в Куликівській громаді планують відкрити бібліотечний коворкінг в якому будуть працювати із молоддю та підприємцями початківцями. Про це сьогодні розповіла Юлія Постернак, Куликівський селищний голова на пресконференції. «Вже в березні ми плануємо завершити всі підготовчі роботи…

Сесія Куликівської ОТГ: кошти на оплату праці, школи та новий депутат

23 липня  відбулася одинадцята сесія Куликівської селищної ради восьмого скликання. У роботі сесії взяли участь старости старостинських округів громади. Вела сесію селищний голова Юлія Постернак. На порядок денний сесії було винесено тридцять вісім питань. Обговорення проєктів рішень відбувалося на спільному…

Куликівська ОТГ створить коворкніг на грантові кошти

Куликівська селищна рада отримає від Програми «U-LEAD з Європою» підтримку у реалізації проєкту з формування сприятливого бізнес-середовища у громаді, налагодженні діалогу з бізнесом та його підтримці. На отримані кошти в громаді планують створити коворкінг для навчання та роботи підприємців. Бюджет…

Депутати розбирались із ситуацією щодо закриття школи у Куликівській громаді

Як ми вже повідомляли, Чернігівська районна рада за ініціативою депутатки від «Слуги Народу» Світлани Личак створила робочу групу для детального вивчення ситуації щодо закриття школи у селі Дроздівка Куликівської селищної ради. Минулого тижня члени робочої групи виїхали у громаду щоб…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: