Новини

Молочарська спілка: коли вигідно всім

«З молока зараз не проживеш», – наразі часто чути на селі таку тезу. Справді, утримувати корову нелегка та недешева справа. Однак, навіть такий звичний спосіб заробити з часом має видозмінюватися. І ці трансформації повинні йти на користь усім: і тим хто годує тварину, і тим, хто купує молоко від неї.

80% молочної продукції, що є на ринку ЄС та експортується звідти, виробляють сільгоспкооперативи. Натомість у нас молочарські спілки поки явище поодиноке. Втім, ситуація мусить змінитися.

Адже згідно із Угодою про Асоціацію з ЄС Україна має поступово переходити на європейські стандарти харчової продукції, в тому числі й молочної. Зокрема, що стосується ґатунків молока. Основна відмінність: у Європі є лише один вид молока – екстра; Україна має аж чотири – екстра, вищий, перший і другий (останній у 2015 році скасовано).

Іншими словами в ЄС п’ють лише максимально чисте молоко, в Україні ж – чисте, та з бактеріями у різній концентрації. Аби тих бактерій було менше варто як мінімум користуватися доїльним апаратом, що майже нереально у варіанті купівлі молока з домогосподарств. Наразі ж і аж до 2022 року товар таки братимуть у селян, однак лише для переробки та виготовлення нехарчової продукції.

Аби врятувати корів на селі, а з рештою і споживачеві надавати якісну «молочку» треба все ж піти за прикладом країн ЄС і утворювати сільськогосподарські кооперативи.

Необхідність цього розуміють і в Уряді, і на місцях: у Чернігівській області впроваджують Програму підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів області на 2017-2021 роки. Схожі ініціативи з’являються і в ОТГ. Та варто зазначити, що «молочники» поки не до кінця ними задоволенні, але це справа часу.

Наразі усіх гостей, що вивчають досвід кооперативного господарства везуть до Волинківської молочарської спілки. Там справді є що показати, а головне – для цього не використали жодної державної копійки. Успіх кооперативу – результат самоорганізації людей.

СОК «Волинківська молочарська спілка» утворений у 2014. Послуги надаються у п’яти населених пунктах. Спілка нараховує близько 120 членів. Підприємство виробляє молочну сировину, бринзу, кисломолочний сир, вершки, а також вирощує огірки для компаній торгової марки «Верес». Його продукція користується попитом як у Чернігові так і в області.

2019 01 02 volynka 01
Після майстер-класу з виготовлення бринзи

Ініціатором утворення СОКу стала родина Потапенків, які не живувуть у селі, однак часто приїздять сюди. Попрацювати довелося добряче. На щастя, юридично створити кооператив не так складно (процедура спрощена), та знайти й пристосувати для його потреб приміщення завдання ще те.

2019 01 02 volynka 04
Родина Потапенків

Сільська рада виділила в оренду колишній ФАП. Втім, після утворення ОТГ та інвентаризації майна виникла необхідність переїзду.

Головне, заради чого створена спілка – звичайно ж, можливість вигідно реалізовувати продукцію. Кращу оплату за молоко селяни отримують завдяки укладенню договорів про збір і постачання молока від імені СОК як юридичної особи, з молокозаводом, який сплачує членам кооперативу справедливу ціну за молоко залежно від його якісних показників. Якість молока перевіряється відразу при зборі.

«Розробляється спеціальна таблиця, у якій кожен член кооперативу відслідковує якої жирності, щільності та кислотності молоко було того чи іншого дня. Відповідно розрахована і доплата за жирність. Цікаво, що перекупники рахують літрами, ми ж – кілограмами. За рахунок цього вже набігає чиста різниця в 13 копійок.Молокозаводи, в свою чергу, доплачують СОКам за збір молока. А це плюс 20%, що йдуть у загальний фонд об’єднання», — пояснює Олена Потапенко.

Звичайно, залишилася на селі і ті, хто досі продає молоко перекупникам. Здебільшого, це ті, хто не гребує збільшувати літраж додаванням води.

Волинківська молочарська спілка спробувала свої сили і в переробці. Її твердий сир уже добре знають в області та за нагоди шукають на ярмарках у районах та Чернігові.

Олена Потапенко: «Найбільший успіх навіть не в зароблених грошах. Головне – люди навчилася довіряти один одному та працювати разом та чесно. І це вигідно усім, – акцентує співзасновниця кооперативу. – А чого тільки варте спільне дозвілля! Маємо свій ансамбль «Золоте перевесло», облаштували світлицю (своєрідний музей), влаштовуємо свята для громади.

А от як ще законодавство трохи «втрясуть» (ред.: мова про взаємовпорядкування Податкового кодексу на законів України), то взагалі заживемо».

2019 01 02 volynka 03
Ансамбль «Золоте перевесло»

Джерело: Час Чернігівський

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Сосницька,

Сосницька ОТГ: кількість учнів у селі подвоїлась, але школу не відкриють

Школу у Змітневі, де перед початком навчального року подвоїлась кількість учнів, не відкриють. Рішення ухвалили депутати на сесії, сказав голова Сосницької громади Андрій Портний, переголосовувати його не будуть. Рішення про закриття школи депутати прийняли у квітні. Тоді там навчалось 25…

На ремонт дороги між громадами витратять 300 мільйонів

На Чернігівщині почалися роботи на дорозі Холми-Авдіївка-Оболоння. На ремонт 15-кілометрової ділянки витратять 300 мілйьйонів гривень. Про це повідомляє Суспільне.Чернігів. Дорогу розбивають вантажівки, тому вкладають посилену основу, каже речниця служби автомобільних доріг області Аліна Левочко. З її слів,цю ділянку обрали для…

У Сосницькій ОТГ запрацювала поліцейська станція

Днями відкрила свої двері для громадян поліцейська станція в Чорнотичах. Відтепер громада перебуватиме під надійним захистом дільничного офіцера Олександра Пінченка. – Передусім хочу подякувати голові громади Андрію Портному. 8 місяців тому ми вперше зустрілися під час презентації проекту «Поліцейський офіцер…

У Сосницькій ОТГ готують оновлену Стратегію розвитку громади

Днями у Сосницькій громаді зібрались на перше засідання робочої групи зі стратегічного планування, яка починає працювати над оновленням та покращенням Стратегії розвитку Сосницької громади на період до 2025 року. Сосоницька громада вже має такий стратегічний документ. Він отримав схвальні відгуки…

У Сосницькій ОТГ капітально ремонтують міст

У Сосницькій ОТГ проводяться роботи з капітального ремонту мосту через струмок на автомобільній дорозі місцевого значення О251804 Чорнотичі-Кудрівка-Лозова, км 15+961, біля села Киріївка. Проєкт включений до Програми Президента України «Велике будівництво». Оскільки з моменту будівництва мосту — 1979 рік —…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: