Новини

Як Іванівська громада реалізує цілі та завдання стратегії розвитку?

У квітні 2019 року Іванівська об’єднана територіальна громада затвердила документ стратегії розвитку на найближчі сім років. Чи вдається реалізовувати визначені завдання і які перешкоди виникають на шляху їх реалізації, дізнавався під час виїзної консультації Володимир Бойко, радник з регіонального розвитку Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою». 

З перших днів створення Іванівської об’єднаної територіальної громади тут робили акцент на залучення інвесторів, розвиток малого та середнього бізнесу. І плани поступово втілюються в життя. Вже сьогодні на території громади виготовляють вироби з бетону, утеплювач для фасадів, зборні системи для опалення та кондиціонування повітря, роблять металоконструкції, варять мило. А на території колишнього колгоспу-мільйонера запрацювала перепелина ферма, за кілька тижнів очікується її перша продукція.

 «Вміння побачити та використати власні переваги, створити сприятливий інвестиційний клімат – одне з основних завдань місцевого самоврядування», – вважає Сергій Гарус, Іванівський сільський голова.

За словами Володимира Бойка, партнерство влади та бізнесу в Іванівці розвивається вдало та, значною мірою, показово.

«В такому пожвавленні чимала позитивна частка Чернігова – обласний центр грає роль ринку збуту, а громада – місця зі сприятливими умовами для бізнесу», – коментує радник.

умовами для бізнесу», – коментує радник.

Окрім створення сприятливого інвестиційного клімату та розвитку бізнесу на території громади, у стратегії розвитку розробники задекларували намір розвивати оздоровчо-лікувальну сферу. І виконують це завдання: вже до нового року має бути здана до експлуатації капітально відремонтована амбулаторія.

Також реалізується проект будівництва та організації роботи Центру надання адміністративних послуг.

Як зазначають у громаді, і ЦНАП і амбулаторія – це, фактично, перші приклади спорудження нових приміщень соціальної сфери з початку двохтисячних років.

У місцевій школі створюють медіатеку за рахунок грантових грошей та власних. Відновлюється освітлення вулиць, ремонтують дороги. Як бачимо розвиток та покращення відбувається в усіх напрямках та сферах.

Але існують виклики та ризики. Іванівська громада дуже стурбована можливим підвищенням вимог Міністерства освіти і науки щодо чисельності учнів у середніх школах, зокрема в старших класах. На практиці це призведе до збільшення видатків на освіту за рахунок власних надходжень. А це призведе до гальмування проектів розвитку – тих самих, що передбачені в стратегії.

Велике занепокоєння викликає ситуація з можливістю підключення промислових електроустановок до електричних мереж – мало того, що дорого, і не завжди вдасться під’єднатися.

Так в селі Ладинці ще рік тому місцеві підприємці хотіли створити ферму равликів. Новина широко розлетілася по області та Україні. Але потенційно прибутковий бізнес не розвивається через відсутність потужностей.

 Ще один напрямок – розвиток видобутку місцевих природних копалин (пісок, глина, торф) гальмується тим, що відповідно до законодавства органи місцевого самоврядування мають право скористатися ними лише для власних потреб та виключно до глибини двох метрів.

Зі схожими ситуаціями стикається практично кожна громада. І такі часто «штучні» проблеми (плюс людський фактор) гальмують впровадження стратегії розвитку та не дають можливість реалізовувати перспективні проекти. Проте Іванівська громада, враховуючи всі ризики та виклики, продовжує крок за кроком реалізовувати поставлені завдання та йти до головної мети – створення самодостатньої та заможної громади.

Джерело: Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Іванівська,

У Іванівській ОТГ започаткували спартакіаду між старостиинськими округами

20 серпня село Анисів Іванівської сільської громади зустрічало спортивні змагання серед старостинських округів Іванівської громади (перша Спартакіада). Свято відбулось в рамках відзначення 30-річчя Незалежності України. Участь в Спартакіаді приймали команди сіл Анисів, Іванівка, Количівка, Красне, Ладинка, Піски та Слобода. За…

В громадах додалось генеральних планів

В Черниговской ОГА состоялось заседание областного архитектурно-градостроительного совета, на котором было рассмотрено шесть генпланов и планов зонирования территории сел Ковпинка, Пушкари, Будище и Бугриновка Новгород-Северского района, а также Ивановки и Ничеговки Черниговского района. Все они были рекомендованы членами архитектурно-градостроительного совета…

В Іванівській громаді встановлено сім оглядових камер

Тепер в Іванівській громаді є сім камер, що мають функцію зчитування номерних знаків. Так, у селі Количівка камери розміщені біля повороту на Ніжинський напрямок. В Іванівці дві камери розташовані біля школи та острівця безпеки, що розташований в сторону Київського напряму….

Амбулаторія

Нова амбулаторія у Іванівській ОТГ

Іванівська сільська лікарська амбулаторія розрахована до 80 відвідувань за зміну. Тут працюватимуть 2 сімейні лікарі, які обслуговуватимуть жителів 14 населених пунктів.

Жителі кількох сіл вважають першу сесію Іванівської ОТГ незаконною

2 десятки людей прийшли на першу сесію нового скликання Іванівської сільради, вважають скликали її незаконно. Це жителі сіл Анисів та Піски. Все через те, що мають рішення суду, який визнав протиправним приєднання цих сіл до Іванівської ОТГ. Суд відбувся за…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: