Новини

Сосницька ОТГ: перші самостійні кроки

Пройшло вже півроку, як утворилася Сосницька об’єднана територіальна громада. Її площа — понад 311 квадратних кілометрів (15 населених пунктів), населення — майже 11 тисяч жителів.

Що вдалося зробити за такий короткий період та які плани на майбутнє — поділився з журналістами чернігівських медіа голова громади Андрій Портний під час прес-туру, організованого днями Чернігівським регіональним відділенням Асоціації міст України.

«Наша головна мета — зробити громаду комфортною для її жителів. Для цього маємо покращити інфраструктуру та забезпечити населення робочими місцями, аби і надалі не відбувався відтік молодих кадрів. Думаю, перші кроки в цьому напрямі вже є: цьогоріч має запустити свою роботу по виробництву складського обладнання ТОВ «Капелоу». Інвестор обіцяє працевлаштувати до 250 осіб», – розповідає голова громади Андрій Портний.

Що вдалося зробити?

Реконструкція енергозберігаючих технологій у дошкільному навчальному закладі «Сонечко». У дитячому садочку встановили твердопаливні котли. Вартість проекту — понад мільйон гривень, з яких 620 тисяч — кошти Державного фонду регіонального розвитку, решта — співфінансування з місцевого бюджету. Результат термомодернізації відчутний для гаманця громади: якщо минулого року на опалення садочка йшло близько 400 тисяч гривень, то цьогоріч вийшли на 100-150 тисяч.

_______________________

Реконструкція В’юниського парку відпочинку. Завдяки «Бюджету участі» у раніше захаращеному парку відпочинку зробили доріжку з клумбою, освітлення, поставили баки для сміття. Загалом на роботи витратити близько 60 тисяч гривень, в тому числі 30% — співфінансування з місцевого бюджету. До речі, Сосницька ОТГ одна з перших почала реалізовувати проекти «Бюджету участі». У 2018 році на реалізацію двох проектів виділено 80 тисяч гривень.

________________________

Спортивний майданчик. Минулого року на території гімназії імені О.П. Довженка відкрили сучасне міні-футбольне поле зі штучним покриттям. На його обладнання витратили 1,4 мільйона гривень (субвенція на соціально-економічний розвиток території, 3% — співфінансування). Наразі тут планують встановити освітлення.

Плани на майбутнє

Термомодернізація навчальних закладів, капітальний ремонт стадіону, реконструкція історичної будівлі — школи, де свого часу навчався Олександр Довженко. Тут планують створити центр культурно-спортивного розвитку дітей. Серед наміченого — вуличне освітлення населених пунктів, ремонт доріг, покращення матеріальної бази комунальних підприємств.

Також голова ОТГ планує розвивати туристичну сферу, адже Сосниччина відома як батьківщина легендарного кінорежисера Олександра Довженка. Щороку його батьківську садибу відвідує близько 20 тисяч осіб. Втім, Андрій Портний має на меті не стільки збільшити туристичний потік, а якнайдовше затримати туриста. Для цього потрібна відповідна інфраструктура, яку слід значно покращити.

До слова, у травні цього року у Сосниці відбудеться перший молодіжний фестиваль кіномистецтва «Капелюш», під час якого можна буде переглянути професійні кінематографічні стрічки та взяти участь у конкурсі робіт початківців «КіноКрок».


Джерело: Чернігівська ОДА

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Сосницька,

Сосницька ОТГ: кількість учнів у селі подвоїлась, але школу не відкриють

Школу у Змітневі, де перед початком навчального року подвоїлась кількість учнів, не відкриють. Рішення ухвалили депутати на сесії, сказав голова Сосницької громади Андрій Портний, переголосовувати його не будуть. Рішення про закриття школи депутати прийняли у квітні. Тоді там навчалось 25…

На ремонт дороги між громадами витратять 300 мільйонів

На Чернігівщині почалися роботи на дорозі Холми-Авдіївка-Оболоння. На ремонт 15-кілометрової ділянки витратять 300 мілйьйонів гривень. Про це повідомляє Суспільне.Чернігів. Дорогу розбивають вантажівки, тому вкладають посилену основу, каже речниця служби автомобільних доріг області Аліна Левочко. З її слів,цю ділянку обрали для…

У Сосницькій ОТГ запрацювала поліцейська станція

Днями відкрила свої двері для громадян поліцейська станція в Чорнотичах. Відтепер громада перебуватиме під надійним захистом дільничного офіцера Олександра Пінченка. – Передусім хочу подякувати голові громади Андрію Портному. 8 місяців тому ми вперше зустрілися під час презентації проекту «Поліцейський офіцер…

У Сосницькій ОТГ готують оновлену Стратегію розвитку громади

Днями у Сосницькій громаді зібрались на перше засідання робочої групи зі стратегічного планування, яка починає працювати над оновленням та покращенням Стратегії розвитку Сосницької громади на період до 2025 року. Сосоницька громада вже має такий стратегічний документ. Він отримав схвальні відгуки…

У Сосницькій ОТГ капітально ремонтують міст

У Сосницькій ОТГ проводяться роботи з капітального ремонту мосту через струмок на автомобільній дорозі місцевого значення О251804 Чорнотичі-Кудрівка-Лозова, км 15+961, біля села Киріївка. Проєкт включений до Програми Президента України «Велике будівництво». Оскільки з моменту будівництва мосту — 1979 рік —…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: