Новини

У Мінагрополітики відбулася церемонія нагородження переможців конкурсу «Неймовірні села України 2017»

11 вересня, у Мінагрополітики відбулася церемонія нагородження переможців та фіналістів II Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017». Метою проекту є сприяння взаємодії малого і середнього бізнесу та органів державного управління на селі для підтримки розвитку сільських територій та громад, популяризація життя у селі та нагадування про історико-культурну спадщину українського села.

У заході взяли участь перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, представники Експертної ради конкурсу, Посольства Франції в Україні, проекту «Німецько-український агрополітичний діалог».

«Щороку в середньому  50 сільських  населених пунктів зникає з карти України, а в решті посилюються негативні тенденції – як економічні, так і соціальні. Цю ситуацію можна і треба змінювати», – сказав Максим Мартинюк, підкресливши, що українське село завжди було колискою української національної ідентичності і сьогодні потребує допомоги від держави. «Розвитку сіл частково сприяє реформа децентралізації, завдяки якій сільські громади стають більш фінансово спроможними. Їх повноваження будуть розширюватись і надалі – зокрема, в частині розпорядження землями. А в частині аграрного бізнесу Уряд зосередить свою підтримку на прошарку фермерів – тобто людей, які живуть на селі, люблять село, працюють там та створюють робочі місця».

Церемонія нагородження Переможців конкурсу відбулася за участі заступника Міністра Олени Ковальової.

«Мені надзвичайно приємно, що цього року кількість заявок на участь у конкурсі збільшилась втричі, це говорить про прагнення сільських громад розбудовувати території, на яких вони мешкають та розвивати підприємництво. Усі села мають різні проблеми, але вони однакові у їх вирішенні – це максимально ефективне використання ресурсів рекреаційного потенціалу, історико-культурної спадщини, природних ресурсів і нашого аграрного сектору. Впевнена, майбутнє за тими сільськими громадами, які знають чого вони хочуть і як цього досягти», – привітала заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова гостей та переможців заходу.

Зокрема, перше місце посіло село Червоне, Житомирської області, друге – село Яворів, Івано-Франківської області, трете – село Ломачинці, Чернівецької області. Також переможець конкурсу отримав унікальну можливість відвідати восени цього року Німеччину з метою обміну досвідом щодо розвитку державного управління та коопераційного самоврядування в цій країні.

Села-фіналісти, які посіли 4-10-е місця, отримали дипломи про участь в конкурсі та грошовий сертифікат на суму 4000 тис. грн. Серед них – й Седнів Чернігівської області.

Окрім того, Посольством Франції в Україні було відзначено село Олександро-Калинове в Донецькій області за внесок у збереження навколишнього середовища та біорозмаїття.

«Сьогодні ми побачили лише невелику частку того, наскільки натхненні, ідейні та вмілі можуть бути українці. Мінагрополітики приділяє сільському розвитку, кооперації, органічному сектору, підтримці малого виробника величезну увагу. Проте, я впевнена, що тільки спільними зусиллями міністерства, органів місцевого самоврядування, активних сільських громад, аграрного бізнесу, наших закордонних партнерів можна досягти визначних успіхів», – підкреслила Олена Ковальова на завершення заходу.

Довідково: Всеукраїнський конкурс «Неймовірні села України 2017», організаторами якого є онлайн-ресурс AgroPortal.ua та асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), цьогоріч відбувся вдруге.

Конкурс проходить за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, проекту «Німецько-український агрополітичний діалог», Посольства Франції в Україні, Асоціації фермерів і приватних землевласників України, Аграрного союзу України, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т. Рильського НАН України, Української асоціації активного та екологічного туризму, Науково-консультаційного центру з туризму, Асоціації гідів України та Асоціації гостинності України.

Для участі у конкурсі надійшло більш ніж 300 заявок, з яких обрано 20 півфіналістів.


Джерело: прес-служба Мінагрополітики, онлайн-видання AgroPortal.ua.

Останні новини за категоріям(и): Седнівська,

У Седнівській ОТГ на Чернігівщині продовжують чубитись через старосту

На думку місцевих жителів, шкурні інтереси окремих осіб щодо землі змусили Сергія Маслова всупереч чинному законодавству заветувати рішення щодо обрання старостою села Макишин Григорія Кряжа. Про це повідомляє сайт “Челайн”. «Питання до нашого голови ОТГ Сергія Миколайовича. Чому у вирішенні питання…

Седнівська школа: під кінець каденції у селищній раді згадали про проблеми навчального закладу

У Седневі розвалюється школа, яку відкрили у 2012 році. Розрахована школа на 240 учнів. Тепла, з туалетами всередині, з хорошим ремонтом. Втім вже у 2014 році почалися проблеми: зовнішнє облицювання стін почало осипатись. Тоді ж намітилась ще одна проблема –…

Седнівську громаду вдалося створити в останній момент – Андрій Подорван

Із 2016 року було як мінімум 5 спроб створення Седнівської громади . На жаль всі безуспішні. Однак, за розрахунками фінансистів, Седнівська громада у складі безпосередньо Седнева, Черниша та Клочкова, а також 2 громад сусіднього району цілком спроможна. «У перспективному плані,…

У Седневі частину місцевого пасовища передали у приватну власність. ВІДЕО

Близько 20 жителів Седнева вийшли 13 травня на акцію протесту через те, що на місцевому пасовищі кілька ділянок віддали у приватну власність. Учасниця зібрання Наталія Кузьменко вважає, що на місці пасовища збираються облаштувати майданчик для їзди на квадроциклах. Люди просили…

Альтанка Глібова у Седневі сповзає в урвище. Рятувати взялися чиновники

У Чернігівській ОДА кажуть, що рятуватимуть альтанку Глібова у Седневі (Чернігівський район). Через зсув ґрунту пам’ятці архітектури національного значення на території садиби Лизогубів у Седневі загрожує руйнування.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: