Новини

Тупичівська громада після деокупації: мріють про власну пекарню та повернути «Нову Пошту»

Тупичівська громада зіткнулася з російською навалою. Бо ж звідси до пропускного пункту Сеньківка близько 40 км. Вже під вечір 24 лютого через громаду почали просуватись перші колони ворожої техніки.

Декілька сіл громади росіяни зайняли в перший же день. Окупанти виганяли людей з домівок, влаштували блокпости, трощили майно місцевих сільгосппідприємств, грабували місцеві крамниці, аптеку та кафе.

Це все тривало близько 40 днів. Тож, коли російські загарбники відступили з території ОТГ – одразу виникла купа проблем. Найперша ж – як відновитися так, щоб максимально наблизити життя до рівня до 24 лютого.

Голова громади Лариса Шовкова говорить – складнощів нині стільки, що важко виокремити щось одне – це і розмінування території, і бюджетні питання, і освіта, і транспорт, і логістика. З усім намагаються поратися по черзі.

Тож, станом на початок липня в громаді відновили свою роботу магазини, аптека, ринок, банкомат, автобусні рейси теж є, зокрема і на Чернігів. Швидка та пожежні на виклики їздять. Укрпошта теж запрацювала. А от Нова Пошта ні. Аби відправити чи забрати посилки жителі громади доводиться робити чималий крюк на Городню.

– Я так розумію, що працівники пошти не зацікавлені в тому, щоб відновити пункт видачі, хоча потреба у цьому колосальна. Для людей це надзвичайно потрібно, – сумно зітхає голова.

Тож, говорить Лариса Шовкова, у Тупичеві сподіваються таки достукатися до керівництва Нової Пошти.

У Тупичеві висадили клумби

Поступово у громаді відновлюється зв‘язок, подекуди вже майже скрізь запрацював Інтернет. На початку липня відновив роботу оператор Vodafone, якого тут не чули близько 4 місяців.

Є ще над чим працювати: у самому Тупичеві та Бурівці внаслідок обстрілів пошкоджені 19 будинків. У бібліотеці, будинку культури та школі там же повибивало шибки, треба до осені встигнути замінити вікна.

Точка У, що не розірвалась

Сапери працюють

Працюють над відновленням роботи в приміщенні старостату в Бурівці. У громаді також займаються реанімацією шкільного автобуса, таким чином, поступово готуючись до початку нового навчального року.

– Готуємся, облаштовуємо укриття згідно вимог, які зараз стоять перед початком навчального року. Зараз у нас три навчальні заклади: це Тупичівський ліцей, Вихвостівська гімназія, Бурівська школа І-ІІ ступенів. Останній заклад поки під питанням, бо з минулого року стояв на ліквідацію. Питання це ще не вирішене, – коментує очільниця громади.

Пані Лариса говорить: шкільні будівлі у хорошому стані, хоча у Бурівці треба ремонтувати вікна. Вона переконана: громаді дуже пощастило відбутися, що називається, переляком.

Але у тут не опускають руки – працюють над облаштуванням власного молодіжного простору, співпрацюють з ініціативою «ДОБРЕ».

– Зараз ми продовжуємо отримувати швейне обладнання в рамках цієї програми «ДОБРЕ» і шукаємо приміщення для цього, – розповіла голова.

Також в громаді активно подаються на інші міжнародні фундації, фонди.

Що цікаво, до Тупичева заїхало і чимало переселенців, нині їх тут на обліку більше 200. Міграція – не надто велика. Частина людей, які виїжджали за кордон та в інші регіони України – вже повернулися додому.

Економіка громади нині у вельми незавидному становищі, хоча аграрії все ж таки зуміли засіятися, посівні площі, звісно, менші, аніж торік, проте посіяли і таку цінну нині гречку, тож, восени будемо з врожаєм, оптимістично налаштована пані Лариса.

На питання – як бути з бюджетом цього року – голова громади майже нечутно відповідає:

– Бюджет страшний. Багато людей на простої, недоотримання шалені, я вважаю некоректним озвучувати виконання бюджету, але, повірте, рахуємо кожну копійку. Всі стимулюючі надбавки зняті.

Єдине, чим тут можна зарадити – участю у проєктах та грантах. Над цим в ОТГ і працюють. Лариса Шовкова перелічує: американська програма «ДОБРЕ», є плани щодо підписання угод із польськими гмінами (адміністративна одиниця у Польщі – ред.). Тупичівська громада увійшла до десятки фіналістів національного конкурсу «Неймовірні села України» з власним проєктом по створенню міні-пекарні. Підтримується робоча комунікація із Чернігівською ОДА. «Прорвемось», підсумовує нашу розмову Лариса Шовкова.

 

Останні новини за категоріям(и): Тупичівська,

У Тупичеві готуються запустити швейне виробництво

Тупичівська громада перебувала в окупації і постраждала від загарбників. Попри наближеність до кордону у селі не бояться розвиватися. Ще до війни закупили обладнання для створення швейного виробництва, яке покликане вирішити відразу кілька проблем – з безробіттям та наданням побутових послуг….

Тупичівська громада після деокупації: мріють про власну пекарню та повернути «Нову Пошту»

Тупичівська громада зіткнулася з російською навалою. Бо ж звідси до пропускного пункту Сеньківка близько 40 км. Вже під вечір 24 лютого через громаду почали просуватись перші колони ворожої техніки. Декілька сіл громади росіяни зайняли в перший же день. Окупанти виганяли…

Стартувало голосування у конкурс «Наша громада»: встигніть до 31 травня

Як ми вже повідомляли, 29 березня телеканали ICTV та СТБ спільно з Українським кризовим медіа-центром у рамках програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) запустили конкурс місцевих проєктів «Наша громада». Головна його мета – підтримати активні та дієві…

Програма DOBRE оголосила громади-переможці Чернігівщини

Програма DOBRE підписала меморандум про співпрацю з Чернігівською ОДА та оголосила громади-переможці 29 січня 2021 року Програма USAID DOBRE підписала меморандум про співпрацю із Чернігівською обласною державною адміністрацією та оголосила 10 громад із Чернігівської області, які були відібрані для участі…

У десяти громадах Чернігівщини буде DOBRE

Ще 25 територіальних громад із Запорізької, Чернігівської та Чернівецької областей стали партнерами Програми USAID DOBRE – список переможців відбору оголосили в Українському кризовому медіа-центрі 22 грудня. Програма USAID DOBRE працює в Україні із 2016 році. Донедавна програма мала 75 громад-партнерів…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: