Новини

Ще в одній громаді на Чернігівщині буде бюджет участі

Ще у грудні минулого року Талалаївська селищна рада прийняла рішення про запровадження громадського бюджетування (бюджет участі). Також проголосували ща відповідну цільову програму на 2019-2021 роки.

Бюджет участі — одне з втілень принципу прямого вирішення громадянами питань місцевого значення. Сам принцип виписаний в Законі про місцеве самоврядування.

У результаті, частина коштів з селищного бюджету йде на фінансування проектів та пропозицій мешканців громади. Автором проекту може бути громадянин віком від 16 років. Він повинен детально розписати проект: від ідеї – до витрат на його реалізацію, заповнити відповідну заявку.

Один автор може подати тільки один проект, зібравши необхідну кількість підписів на підтримку своєї ініціативи. Після цього проект повинен отримати позитивну оцінку спеціально створеної експертної групи.

Далі – фінальне голосування, на якому мешканці самі визначають які проекти будуть реалізовані в громаді. Переможці отримують фінансування і зацікавлені в ефективному використанні виділених коштів.

Щоб реалізувати ідею потрібно:

  • сформулювати ідею – чого не вистачає громаді, що можна покращити;
  • розрахувати бюджет проекту;
  • зібрати підписи на підтримку своєї ідеї;
  • заповнити та подати заяву;
  • обрати тематику, стисло пояснити ідею проекту, проблему та рішення.

Тематики на які можуть бути подані проекти:

  • безпека та громадський порядок
  • велоінфраструктура
  • дорожнє господарство
  • енергозбереження
  • засоби масової інформації
  • комунальне господарство
  • культура і туризм
  • навколишнє середовище
  • соціальний захист
  • спорт
  • телекомунікації
  • транспорт

У розрахунку бюджету проекту незайвим буде вказати інформацію про те, чи необхідні розробка технічної документації, вишукувальні роботи. Обов’язково варто врахувати проектні роботи (якщо вони потрібні). Як правило, до бюджету проекту закладають непередбачувані витрати (зазвичай, до 20% від загальної вартості робіт). Це роблять у тому випадку, коли автор має сумніви з приводу того, чи дійсно він включив усі витрати до свого кошторису (бюджету).

Також автору проекту доцільно оцінити, який обсяг кожного ресурсу йому необхідний для реалізації проекту (штук, кг, м, годин тощо). Для цього треба зібрати відповідну інформацію про вартість одиниці виміру товарів, робіт, послуг. Вирішити це питання допомагають інтернет-довідники. За основу слід брати ринкові роздрібні ціни та не намагатись самостійно розраховувати величину знижок чи тендерні ціни, які в результаті викривляють реальну вартість усього проекту.

При складанні бюджету проекту можна користуватись: індексами зміни вартості будівельних робіт на 01.10.17 (знайти їх можна за посиланням), а також цінами на дорожньо-будівельні матеріали (знайти їх можна на офіційному сайті Мінрегіонбуду за посиланням)

Для того, аби отримати загальну вартість проекту, необхідно зробити прості математичні дії: перемножити передбачуваний необхідний обсяг ресурсу на вартість одиниці та підсумувати отримані значення разом із непередбачуваними витратами (якщо вони є). Ця цифра і буде дорівнювати підсумковому бюджету проекту.

Термін подачі заявок на участь в 2019 році розпочинається з 15 січня. Подається на реєстрацію в часи роботи Талалаївської селищної ради секретарю селищної ради. Також можна надіслати поштою (бажано рекомендованим листом) за адресою: Чернігівська обл., смт. Талалаївка, вул. Вокзальна, 3, поштовий індекс 17200, з поміткою на конверті “Громадський бюджет”.

Автор має право надіслати Проект в електронному вигляді електронною поштою за адресою info@talselrada.gov.ua у вигляді відсканованого оригіналу документу за обов’язкової умови подачі паперової копії.

Джерело: сайт Талалаївської ОТГ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Талалаївська,

У Талалаївській ОТГ відкрився Центр вакцинації населення

Сьогодні, 29 липня, розпочав працювати Центр вакцинації населення. Першим вакцинованим став житель смт Талалаївка Микола Кучерина 1942 року народження. Всього за день вакциною Moderna щеплено 30 чоловік. Нагадуємо: Центр масової вакцинації населення працює з 10:00 до 12:00 (вівторок, четвер, субота)…

Володимир Лукаш: «Хай українці відчують себе єдиними й повноправними господарями ринку землі»

Приватне сільськогосподарське підприємство «Лан», що базується в селі Болотниця Прилуцького району Чернігівщини, ще зовсім молоде – йому лише 18 років. За мірками колишніх колгоспів, це середнє господарство, в обробітку якого – приблизно 2100 гектарів орних земель. Очолює одне з найрейтинговіших…

Талалаївській ОТГ повернули майно: тваринницьку ферму

Прокуратур повернула у власність Талалаївської ОТГ приміщення колишньої тваринницької ферми площею майже 1300 кв.м. Прокурор встановив підстави для передачі безхазяйного нерухомого майна – колишньої тваринницької ферми загальною площею 1300 кв. м. у власність Талалаївської об’єднаної територіальної громади. Майновий комплекс знаходиться…

Депутати відстоюватимуть інтереси громад під час формування проекту бюджету на 2022 рік

Важливо врахувати інтереси громад під час бюджетного процесу на наступний рік та розподілу коштів додаткової дотації. Про це депутати від «Слуги Народу» наголосили під час робочої поїздки до Талалаївської селищної громади. У вівторок, 13 липня, голова Чернігівської обласної ради Олена…

У Талалаївській ОТГ створити комісію для контролю з наповненням бюджету

Минулого тижня селищний голова Юрій Величко та керуюча справами (секретар) виконавчого комітету Тетяна Михайлюк провели засідання виконавчого комітету Талалаївської селищної ради. На засіданні члени виконкому заслухали питання: про створення комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків, зборів та…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: