Новини

Лікарів у Сновську ОТГ “заманюють” квартирами. Поки – безуспішно

У Сновську гостро постало питання з лікарями у місцевій районній лікарні. Для того, щоб заохотити медиків різних спеціальностей працювати у них, міська рада купуватиме їм квартири. Одна двокімнатна вже чекає на власника.

Серед жителів Сновського району ходять чутки, що у їхній, одній з найбільших об’єднаних територіальних громад області, можуть закрити районну лікарню через нестачу лікарів різного профілю. Для того, щоб якось змінити цю ситуацію, на сесії Сновської міської ради в жовтні 2017 року депутати прийняли Програму щодо забезпечення житлом лікарів громади на 2017-2018 роки. На її виконання в бюджеті заклали 400 тисяч гривень.

«Сьогодні у Сновській громаді не вистачає лікарів багатьох спеціальностей, тому ми вирішили, що даватимемо житло спеціалістам, які захочуть приїхати до нас працювати, – говорить секретар Сновської міської ради Наталія Самойлова. – На це виділено 400 тисяч гривень – по 200 тисяч на рік. Відтак, в грудні минулого року міська рада вже купила одну двокімнатну квартиру у п’ятиповерхівці. Там зроблено ремонт, є сантехніка, ванна та газова плита. Стан квартири такий, що можна заходити й жити. Немає лише меблів, але й це питання вирішимо, аби тільки було кому вселятися. Гроші на ще одну квартиру також вже є. Та поки що міська рада не купує її, бо в нас ще перша стоїть пусткою і ми платимо за неї комунальні платежі. Та якщо приїдуть лікарі, ми відразу купимо і другу. Думаю, якщо буде потреба, то рішенням сесії виділять гроші і на третю квартиру. Були б тільки лікарі».

Зараз придбана двокімнатна квартира перебуває на балансі міської ради і числиться службовим житлом для медичних працівників. Її нададуть лікарю, який підпише договір зі Сновською районною лікарнею.

«Лікар проживатиме в цій квартирі, поки буде у нас працювати, – каже пані Наталія. – Після 10 років роботи він матиме право його приватизувати. Якщо ж лікар розірве з лікарнею контракт достроково, то повинен буде залишити цю квартиру або ж компенсувати міськраді її вартість».

 

Анестезіолога немає рік

Проблема з лікарями дійсно існує. На весні цього року через відсутність лікаря-неонатолога, яка пішла в декретну відпустку, в Сновську вже перестав працювати місцевий пологовий будинок. Жінок відправляють народжувати в Корюківку та Чернігів. Люди бояться, що через нестачу лікарів і районну лікарню закриють. Тепер тут взагалі немає таких спеціалістів, як анестезіолог, рентгенолог і ендокринолог. Не вистачає гінекологів, педіатрів, травматологів, невропатологів та хірургів.

«Проблема нестачі кадрів велика, – говорить головний лікар Сновської районної лікарні Микола Вікторович Куценко. – Особливо відчувається нестача анестезіолога, якого немає в нашій лікарні вже рік. На операції ми викликаємо спеціаліста з Корюківки, а це 30 кілометрів і з півгодини їзди. І добре, якщо він не зайнятий в той момент в своїй лікарні. А іноді і з області приїздить спеціаліст. Якщо така ситуація, що хворого потрібно негайно оперувати, то викликаємо спеціалістів з найближчих районів, або ж, якщо можна хворого транспортувати, веземо туди. Анестезіолог необхідний лікарні, як повітря людині. На жаль, поки що жодного претендента на цю посаду не було».

Загалом по Чернігівській області не вистачає 1370 лікарів різних спеціальностей. А третина тих, що є, – пенсійного віку. І ким замінити тих спеціалістів, які скоро вийдуть на пенсію, в лікарнях не знають. Раніше ситуацію з дефіцитом кадрів трохи рятували інтерни, випускники медичних вишів, які повинні були обов’язково відпрацювати три роки в лікарні. В 2016 році цю норму скасували, і відпрацьовувати чи ні, і в яку лікарню йти – тепер вирішує сам молодий спеціаліст.


Джерело: сайт “Земля і воля”

 

Останні новини за категоріям(и): Сновська,

У Сновській ОТГ частина ліхтарів живитимуться від сонячних батарей

Продовжується встановлення на території Сновської громади ліхтарів вуличного освітлення, які працюють на сонячних батареях. Так, на прохання старости Сновського старостинського округу Марії Мороз міською радою було придбано 14 ліхтарів на сонячних батареях. Працівниками Сновської  ЖЕД було встановлено по 7 ліхтарів…

У Сновській ОТГ розпочав роботу центр масової вакцинації проти коронавірусу

Центр розташувався у приміщенні комунальної установи “Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)” за адресою м.Сновськ, вул.Гомельська, 26. Як повідомила генеральний директор КНП «Сновський ЦПМД» Олена Щарпан, на Сновщину було доставлено перші 60 доз американської вакцини Moderna. І вже у…

Про земельний податок у Сновській ОТГ

Жителі  Сновської територіальної громади уже отримали податкові повідомлення-рішення про необхідність сплати земельного податку за 2021 рік Плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки…

Ремонт доріг у громадах Чернігівщини

Масштабно стартував ремонт доріг та мостів у громадах Чернігівщини за програмою Президента України «Велике будівництво» Пріоритетність при відборі об’єктів ремонту доріг надається маршрутам шкільних автобусів, медичного транспорту, пасажирських перевезень та дорогам, якими проходять туристичні маршрути. * * * Понад 5…

На що витрачали гроші у Сновській ОТГ у травні. ЦИФРИ та ФАКТИ

За рахунок власних коштів бюджету Сновською міською радою було здійснено у травні  фінансування галузей бюджету на загальну суму 6,48 млн грн. Про це повідомила секретар міської ради Наталія Самойлова. Це соціальна сфера, медицина, освіта, культура, спорт, житлово-комунальне господарство, утримання автомобільних…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: