Новини

Індекс українського борщу в 2017 році зріс на 33%

В Україні борщ здавна вважається символом міцної родини, усі інгредієнти його варяться та бурлять у горщику, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки один одному. Таким чином борщ стає наваристим і густим.

Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь і до російських регіонів на Волзі.

Мало хто знає, що на честь української страви було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв».

Використання індексу борщу стало нашою відповіддю на індекс біг-мака для оцінки реальної інфляції, пише на своїй сторінці у Фейсбуці генеральний директор Української ассоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Простий рецепт борщу такий: свинина – 600 г, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 г.

Для розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.

Починаємо «готувати». За середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн за кілограм, або 60 грн за 600 г, буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 г, картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 г, капуста – 4,2 грн за кілограм, або 1,3 грн за 300 г, морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 1 грн за 200 г, сметана – 47,5 грн за кілограм, або 11,9 грн за 250 г. Ця смачна страва нам обійшлась на 20 листопада в 81 грн.

За статистичними даними, на 10 січня українська традиційна перша страва нам обходилась майже в 61 грн. Таким чином, борщ від початку року подорожчав на 20 грн, тобто на 33%. Але борщ, приготовлений 10 вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за два місяці він став дешевшим на 3,2 грн за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів.

Існує понад 60 рецептів червоного борщу. Так, зокрема, на Житомирщині він має два різновиди: «Поліський» – із в’яленими в’юнами й грибами та «Коростенський» – із сухофруктами. На Чернігівщині готують борщ із грибними «вушками» і називають його «Переяславським». Галичани в давнину готували борщ дуже рідким, без картоплі, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. А за яким рецептом готуєте ви?


Джерело: «Чернігівські відомості» №48 від 29.11.2017

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Без категорії,

Відбулось чергова робоча зустріч з питань оптимізації освіти Деснянської ТГ

Експерти громадської організації «Центр Доброчин» продовжують роботу над реформуванням освітньої галузі в Деснянській  ТГ Чернігівської області. Питання «Чи можлива оптимізація шкільної мережі для реформування системи освіти в Деснянській ТГ?» вже не актуально. На порядку дня питання «Як найбільш ефективно організувати…

Акцизний податок на пальне залишається в бюджетах чернігівських громад у 2021 році: чому це важливо

Цього тижня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України». Документ зберігає зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини (13,44%) акцизного податку на пальне. Збереження цієї норм домагались як представники громад, так і депутатського корпусу Чернігівської…

Президент про річницю саміту «Нормандської четвірки» в Парижі: Україна показала всьому світу, що зацікавлена у мирі, але рух має бути двостороннім

На прямих переговорах лідерів держав – учасниць Нормандського формату можна досягти найбільш відчутних результатів щодо просування до миру на Донбасі, наголошує Президент України Володимир Зеленський. «Шлях до миру завжди тернистий. Але це шлях, яким мають пройти обидві сторони. Активність України…

Мешканці Менської ОТГ долучились до «картування» екологічних проблем громади

Активні мешканці з сіл Дягова, Ліски, Феськівка, Величківка та Макошине Менської ОТГ долучились до екологічного картування громади, організованого ГО Центр «Доброчин» в рамках проєкту «Ефективне комплексне управління охороною довкілля в Менській ОТГ». Еко-картування громад – це процес визначення поточного екологічного…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: