Новини

Індекс українського борщу в 2017 році зріс на 33%

В Україні борщ здавна вважається символом міцної родини, усі інгредієнти його варяться та бурлять у горщику, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки один одному. Таким чином борщ стає наваристим і густим.

Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь і до російських регіонів на Волзі.

Мало хто знає, що на честь української страви було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв».

Використання індексу борщу стало нашою відповіддю на індекс біг-мака для оцінки реальної інфляції, пише на своїй сторінці у Фейсбуці генеральний директор Української ассоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Простий рецепт борщу такий: свинина – 600 г, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 г.

Для розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.

Починаємо «готувати». За середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн за кілограм, або 60 грн за 600 г, буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 г, картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 г, капуста – 4,2 грн за кілограм, або 1,3 грн за 300 г, морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 1 грн за 200 г, сметана – 47,5 грн за кілограм, або 11,9 грн за 250 г. Ця смачна страва нам обійшлась на 20 листопада в 81 грн.

За статистичними даними, на 10 січня українська традиційна перша страва нам обходилась майже в 61 грн. Таким чином, борщ від початку року подорожчав на 20 грн, тобто на 33%. Але борщ, приготовлений 10 вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за два місяці він став дешевшим на 3,2 грн за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів.

Існує понад 60 рецептів червоного борщу. Так, зокрема, на Житомирщині він має два різновиди: «Поліський» – із в’яленими в’юнами й грибами та «Коростенський» – із сухофруктами. На Чернігівщині готують борщ із грибними «вушками» і називають його «Переяславським». Галичани в давнину готували борщ дуже рідким, без картоплі, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. А за яким рецептом готуєте ви?


Джерело: «Чернігівські відомості» №48 від 29.11.2017

Останні новини за категоріям(и): Без категорії,

Гранды без ЛЧ: чем закончится Английская Премьер-лига

Чемпионат Англии подходит к концу, но интриги в борьбе за титул нет уже давно. Английская Премьер-лига в очередной раз покорилась Манчестер Сити, еще зимой опередившему «красных» соседей Юнайтед. Сомнения в том, что подопечные Пепа Гвардиолы станут победителями, развеялись к апрелю,…

Влада та громадські ради: як склалася співпраця під час пандемії

Пандемія настільки тісно увійшла у життя людства, що воно вимушене навчитися жити, зокрема працювати, в її умовах. Наскільки це вдається громадському сектору спробуємо з’ясувати на прикладі діяльності консультативно-дорадчого органу – громадська рада. Що таке «громадська рада» Громадська рада – тимчасовий…

З 1 травня діятимуть річні контракти на газ для населення

Таке рішення стало відповіддю уряду та влади загалом на питання: як захистити людей від сезонних стрибків ціни. Крім того, обмеження чи регулювання ціни руйнує ринкові відносини в галузі. Тепер же ціни будуть зафіксованими для споживача навіть тоді, коли наступного опалювального…

У громаді на Чернігівщині старост обирали за конкурсом

У Сосницькій громаді 25 кандидатів претендували на 6 посад старост. Як обирали – розповідає Чернігівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою». Загалом кожен охочий стати представником громади пройшов конкурсний відбір та співбесіду, а також презентував своє бачення розвитку старостинського округу перед…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: