Новини

Корюківська ОТГ – громада-донор

Якому невеличкому райцентру заздрять чернігівські екстремали, чому бабусь у селі подивував грейдер, де не відчули «ефекту 3200» і хто особисто проінспектував міське кладовище? Про те, чи відчули люди різницю життя в новій адміністративній одиниці – ОТГ – у сюжеті обласного телебачення.

У своєму робочому кабінеті на ноутбуці він може побачити, хто в’їжджає в його місто і чим у ньому займається. Після того, як всі в’їзди в Корюківку закрили камерами відеоспостереження, з автомобілів перестали зникати акумулятори, каже голова Корюківської ОТГ Ратан Ахмедов. Встановлення відеонагляду, підключеного напряму до відділку поліції, коштувало півмільйона гривень. Більшу частину коштів виділив соціальний партнер Корюківки, велике місцеве підприємство, міському бюджету питання стало в 121 тисячу гривень.

Ратан Ахмедов, голова Корюківської ОТГ: «Корюківська громада – громада-донор, у нас кошти ще й вилучають, і у нас є більш-менш ресурс, щоб невеликі проекти фінансувати самостійно».

Ратан Ахмедов каже, у Корюківці «ефекту 3200» особливо не відчули – тут і раніше середня зарплатня була значно більшою: показник «витягали» лісгоспи із 8-ма тисячами гривень і фабрика технічних паперів із 10-ма.

Власних доходів у створеної 5 місяців тому Корюківської ОТГ вийшло 50 мільйонів, 30 з них – якраз податок з доходів фізичних осіб, 60% від якого в результаті децентралізації тепер залишається громаді, так що висока зарплата вигідна місцевому бюджету.

В громаді вже завершили деякі проекти, розпочаті ще до її утворення – у Корюківці, приміром, є скейт-майданчик, про який ще тільки мріють чернігівські скейтбордери, і міні-стадіон зі штучним покриттям. Ще один спортмайданчик з поліуретановим покриттям – для футболу, волейболу і навіть великого тенісу – має з’явитися в одній із Корюківських шкіл.

Реконструкція вартістю майже 700 тисяч гривень триває у Парку пам’яті спаленим селам Чернігівщини. В центрі міста планують встановити щось на кшталт чернігівської «зеленої сцени», а в міському парку відпочинку уже в наступному році облаштують барбекю-алею, вбивши нею двох зайців: дозвілля і сміття, яке залишатиметься у відведених місцях.

Ратан Ахмедов, голова Корюківської ОТГ: «Але якщо хтось говорить, що, об’єднавшись навколо міста, загинуть села, – це неправда. Сьогодні у нас в селах роботи більше, ніж у місті – наводимо порядок зі сміттєзвалищами. Коли заїхали звичайну дорогу грейдувати, бабуся одна сказала – оце таке, ще при Брежневі до нас техніка приїздила. Оце слава Богу, коли вирівняєте, хоч катафалк трясти не буде».

Інфраструктурну субвенцію ОТГ планує використати на переоснащення комунальних підприємств – приміром, у успішного як для райцентру водоканалу, який здатен будувати до 10 кілометрів сучасного водогону в рік, є два сучасні трактори, але цього замало уже для ОТГ. Тому мають бути свій самоскид, екскаватор і грейдер.

Також зараз в громаді готують проект по будівництву свердловини в селищі Сядрине на 4,5 мільйони гривень. І впорядковують одне із найнагальніших питань – оформлення земель.

Ратан Ахмедов, голова Корюківської ОТГ: «Перед тим, як передати землю громадам, почалась війна: приходить кожного дня 20-40 листів із заявками людей на отримання землі – з Одеси, Чернівців, Луганської області. Поки є вільна земля, не передана громаді, її стараються прибрати. Навіть в самому місті».

Одним із амбітних планів громади її голова називає створення Центру надання адміністративних послуг із філософією «1 візит», для цього планують поєднати кращий український і грузинський досвід.

І громада зараз продовжує ремонт лікарні – вона хоч і знаходиться на балансі району, але тепер є спільною власністю тергромади, яка нею дуже пишається – тут є єдиний серед районів області 16-зрізовий комп’ютерний томограф, сучасне хірургічне обладнання і навіть гемодіаліз.

Сергій Пивовар, головний лікар Корюківської ЦРЛ: «Ми тепер отримуєм підтримку і від місцевої влади, і від районної – нам набагато краще стало».

У Корюківці розраховують, що завдяки матеріальній і кадровій базі таки візьмуть гору у конкуренції із Меною за створення центру госпітального округу на базі своєї лікарні.

Ратан Ахмедов, голова Корюківської ОТГ: «У нас будь-яка реформа асоціюється із закриттям. А ми вибираємо або якість, або кількість. Так само і зі школами. Я дізнався, скільки коштує навчання у Київському національному економічному університеті, де я колись навчався, – 20 тисяч. А школа, в якій навчається 7 учнів на 11 класів, отримує 40 тисяч на учня: більше грошей за гіршу освіту. Тому деякі села, які в перспективі можуть приєднатися, там є школи малокомплектні. І стоїть питання перед громадою у 2-му півріччі придбати 1-2 автобуси».

Жителям уже громади перші результати життя у новій адміністративній одиниці поки подобаються.


Джерело: телеканал «Сівер»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Влада, Громади, Корюківська,

У Корюківській ОТГ нові правила благоустрою

На засіданні сьомої сесії, 8 липня, депутати міської ради затвердили оновлені ПРАВИЛА БЛАГОУСТРОЮ, що діятимуть на території населених пунктів Корюківської міської територіальної громади. Правила стосуються забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях….

Корюківська ОТГ: нові правила благоустрою, місцеві податки і збори

На засіданні сесії Корюківської міської ради 8 липня депутати підтримала думку громадськості і затвердили медичну послугу як пріоритетну для розвитку в громаді, яку обрали в рамках опитування у співпраці з програмою ДОБРЕ. Як відомо, у громаді триває робота над розробкою…

У Корюківській ОТГ закрили 2 школи

Рішення про припинення діяльності двох малокомплектних закладів освіти корюківські депутати ухвалили в четвер, 8 липня. На черговій сесії Корюківської міськради депутати за годину розглянули шістдесят питань. Їх заздалегідь обговорили на засіданнях постійних комісій, тому на сесійному – лише голосували. Сімнадцятим…

Земля у комунальній власності громад: як використовувати ефективно

Із кінця листопада 2020 року триває передача земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність об’єднаних громад.  Запуск ринку землі може бути вигідним і людям, які працюють на землі — фермерам, і громадам. Як це може бути – пояснюємо на…

Земля – у комунальну власність громад

Із кінця листопада 2020 року триває передача земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність об’єднаних громад. Як відбувається цей процес, які є складнощі – коментують голови громад, обрані від «Слуги Народу». Сергій Малець, голова Олишівської селищної громади: «Нарешті без…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: