Новини

Соціальний ривок: Макіївська об’єднана громада реалізувала три глобальні проекти

Селяни не вникають в усі тонкощі реформи з децентралізації, проте вже зрозуміли одне – вони нарешті комусь потрібні, йдеться у сюжеті Челайн – чесні новини.

— Ми не мали уяви, що це буде, але зараз ми бачимо позитивний результат. Ми відчули, що децентралізація – це добре, оскільки вже почав існувати дитячий садок. Ми віримо, що він функціонуватиме. Я мама 7 дітей. Для мене це дуже добре, — говорить Юлія Ткаченко, жителька села Пустотине.

Макіївська територіальна об’єднана громада – перша в Носівському районі. Їй лише півроку, але вона зробила те, чого жодне з об’єднаних сіл не могло досягти за останні 30 років. Приміром, цього дитячого садка в селі Пустотине могло б узагалі не бути. Зараз же, витративши майже 900 тисяч гривень, приміщення капітально ремонтують.

— Ми з великим нетерпінням чекаємо, щоб привести дітей своїх, щоб піти на роботу і працювати. Та й розвиток багато чого значить, вони ж будуть спілкуватися, а так дома зовсім не те, — каже Ірина Лиштван, жителька село Пустотине.

— У цьому населеному пункті 43 дітей дошкільного віку і протягом чотирьох років надходять заяви від батьків, щоб відкрити садочок. Якби не було об’єднання, ми не змогли б знайти 830 тисяч гривень для реконструкції класних кімнат і дитячого садка, — пояснює Петро Баклан, Макіївський сільський голова.

У січні 2016-го Макіївському сільському голові Петру Баклану вдалося об’єднати 6 сіл – Ганнівку, Степове, Вербове, Кленове, Пустотине з центром у Макіївці. Загалом майже 2 000 жителів. Бюджет новоствореної територіальної громади одразу зріс у 5 разів, каже Петро Андрійович, з одного мільйона – в понад шість.

— Вирішили, якщо в нас немає своїх грошей, підприємства в нас свого немає, доходів, нам ні з чого було жити та чекати. Вирішили об’єднатися, — коментує Марія Ситник, жителька села Ганнівка.

— Гроші залишаються на місцях. Ми їх самі, можна сказати, використовуємо. Це вирішує сільська рада, сесія сільради, куди ці кошти повернути, — Петро Баклан.

Гроші, які держава виділила на розвиток інфраструктури Макіївської об’єднаної територіальної громади, Петро Баклан розділив порівну між шістьма селами. У кожному тепер працюють ремонтні бригади – реконструюють школи, будинки культури, дитячі садочки і роблять вуличне освітлення.

У Ганнівці за місяць завершиться капітальне відновлення ФАПу, якого не торкалися руки будівельників останні кілька десятків років.

— Веранда зовсім розпалась, розсунулась, котик міг спокійно пролізти через дірку до медпункту і перевірити, чи є там мишка. Добудували ще одну кімнату для процедурного кабінету, щоб людина могла і прокапатися, можна було невеличкі операції зробить. Це дуже грандіозний план і дуже хороший як для села, — розповідає Володимир Клименко, завідувач Ганнівського ФАПу.

— Минуло мало часу, але в нас уже є перспективи. У нас виділяються кошти: ФАП ремонтують, буде світло проведене, дорога. Петро Андрійович турбується. Він усюди стукає, а йому відчиняють, — говорить Світлана Левченко, староста Ганнівської селищної ради.

Петро Баклан, який керує селами після об’єднання, вже запланував до кінця року реалізувати ще 13 дороговартісних проектів на загальну суму понад 2 мільйони гривень.

За два тижні в Макіївці візьмуться за капремонт будинку культури, а далі – вуличне освітлення сіл, впровадження енергозберігаючих технології у закладах соціальної сфери і найграндіозніший проект – відновлення роботи пожежного депо.

І все це – за півроку після об’єднання. Усіх, хто сумнівається у вигодах децентралізації, Петро Баклан запрошує до себе на екскурсію.


Джерело: Чеline

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Громади, Макіївська,

Громада з пасажирським транспортом

Уже месяц жители Макеевской ОТО (Носовщина) могут пользоваться собственным общественным транспортом — новый рейс «Платоновка—Пустотино» обслуживает все 19 сел общины (Макеевку, Вербовое, Веселое, Вилы, Вишневое, Отрадное, Анновку, Григоровку, Калиновку, Карабиновку, Кленовое, Коломийцевку, Мыльники, Платоновку, Пустотино, Ровчак-Степановку, Софиевку, Степовое и Степные…

У Макіївській ОТГ буде власний громадський транспорт

Із середини липня почне їздити власний громадський транспорт у Макіївській громаді. Конкурс на перевізника успішно проведений, договір підписаний, тож одне з найболючіших питань для жителів громади — транспортне сполучення — буде нарешті вирішено. «Цей автобус заїжджатиме в усі 19 сіл…

Земельні справи у громадах: Макіївська ОТГ

Як розпоряджається землями у Макіївській сільській громаді поділився Микола Бузина, голова тергромади. «Ми переконані, що впорядкування оренди землі, як і питання інвентаризації земель Макіївської територіальної громади, є одним із найважливіших кроків, які дадуть змогу збільшити надходження до нашого бюджету», —…

Куди витрачатиме кошти Макіївська ОТГ

Програма соціально-економічного розвитку Макіївської територіальної громади на цей рік затверджена 26 лютого 2021 р. У ній передбачено близько 40 напрямків спрямування коштів для розвитку громади. Куди їх витрачатимуть – розповів голова громади Микола Бузина. – Продовжимо використання державної субвенції за…

В області вже 30 ЦНАПів

6 громад з Чернігівщини – Іванівська, Ічнянська, Ніжинська, Остерська, Талалаївська та Холминська – стали кандидатами на участь у третьому раунді впровадження напряму з покращення якості адміністративних послуг Програми «U-LEAD з Європою». Тепер приміщення, визначені під центри надання адміністративних послуг, мають…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: