Новини

Практика в ОТГ на Чернігівщині: щорічні співбесіди зі старостами

На зразок минулорічного досвіду в Коропській ОТГ за проханням сільських старост розпочалися співбесіди їх із одного боку, та Коропського селищного голови, його заступників, секретаря, начальників фінансового, земельного відділів, відділу культури та туризму – з іншого.

Говорили про актуальне в житті старостинських округів. Цьогорічною відмінністю цих заходів стало те, що разом із сільськими очільниками на співбесіди запрошують ще й директорів будинків культури.

Потребу цього пояснив перед початком заходів Коропський селищний голова Віктор Журавель:

− Розвиток старостинського округу без розвитку культури в ньому – це, на мою думку, не показник. Культура має працювати на найвищому рівні. А представником цієї сфери в селі є саме директор БК, тож на співбесіди ми запросили і їх.

Торік такі робочі зібрання проводили в січні, ще до загальних зборів у селах, тож старости принагідно звітували за виконані роботи в минулому році. Тепер же, коли «сходи» вже пройшли, а на них очільники старостинських округів уже говорили про напрацювання, цьогоріч акцент робили на потребах та нагальних проблемах.

Першими взяли участь у співбесідах очільники Лукнівського, Вишеньківського, Нехаївського, Вільненського, Рижківського старостинських округів разом із керівниками закладів культури в цих селах.

На початку про свої потреби говорили лукнівський очільник Володимир Сивець та керівник місцевого БК Василь Касьяненко.

Як людина, котра переймається всіма сферами життєдіяльності села, а особливо тією, що стосується його наймолодших жителів, почав Володимир Леонідович із того, що стосується школи. Вкотре згадав він про необхідність облаштування внутрішніх «зручностей». Це питання, як інформував голова громади, буде невдовзі вирішене коштами спеціальної державної програми.

Теж важливою за значущістю є тема благоустрою, про що далі говорив староста. Наприклад, у планах − обгородити кладовище дерев’яним штахетом від комунального підприємства «Благоустрій», замінити перегорілі лампочки вуличного освітлення. Озвучив Володимир Сивець і те, що жителі села хочуть взяти участь у громадському бюджетуванні й подати проект на конкурс. Очільник громади акцентував увагу на тому, що це, перш за все, має бути глобальний креативний проект, який би унікально презентував село. Порадили старості Лукнова в такому напрямку попрацювати над тематикою Дня села, щоб свято було не схожим на інші. Як зазначив на цій співбесіді Віктор Журавель, у старости є два «іспити»: це проведення Дня села та участь у ярмарку. До речі, ярмаркове дійство, як повідомила начальник відділу культури та туризму Людмила Самойловська, цьогоріч буде тематичним, пов’язаним із річкою Десною та «живими» скульптурами. Тож старостам рекомендували уже зараз починати підготовку, аби якнайкраще представити село на щорічному дійстві.

Під час спілкування зі старостою селищний голова акцентував увагу на посиленні співпраці по роботі із призовниками між сільським очільником та військовим комісаріатом. Говорили й про необхідність роботи старости із людьми, які обробляють у селах городи й косять сінокоси поблизу нежилих обійсть, але не прибирають дворища, не вважаючи за потрібне. Така проблема існує по всіх селах, і багато де жителі вважають, що біля нежилих обійсть, де на городах, до речі, не росте бур’ян, має прибирати селищна рада.

Матеріальна база Лукнівського БК, за оцінкою начальника відділу культури і туризму, відповідає оцінці «4» із «5». Цьогоріч вона буде покращена – сюди придбають ноутбук та сценічні костюми. Є можливість провести інтернет, якщо із будинку культури буде відповідна заявка.

Першочерговими завданнями й планами із благоустрою розпочав співбесіду староста Вишеньківського старостинського округу Володимир Дяченко, який на захід прибув разом із директором будинку культури Наталією Бровко.

Висипка комунальних доріг піском або щебенем, заміна ламп вуличного освітлення і встановлення нових, обгородження кладовища, видалення великих дерев на кладовищі у Бужанці, чищення колодязів, накриття літньої сцени, заміна вікон у будинку культури – староста турбується про якнайшвидше виконання цих завдань.

Також Володимир Іванович говорив про потребу придбання тюнера Т2 в будинок культури та проведення інтернету, заміни крісел для глядачів.

Щодо необхідності ямкового ремонту дороги, що перебуває в підпорядкуванні обласного Управління капітального будівництва, старості рекомендували написати листа на голову громади, щоб потім, зібравши такі листи ще й від інших старост, зі спільним листом звернутися в Управління.

На жаль, оздоровчий табір у Вишеньках сьогодні не діє. Але мальовничі тутешні місця над Десною можуть бути цікавими для відпочивальників. На території старостинського округу є порожні будівлі, які можна виставити на продаж і дати можливість приватникам розвивати туристичний бізнес. Ці думки староста теж озвучив на співбесіді.

Начальник відділу культури та туризму схвально оцінила робочий тандем сільського очільника та директора будинку культури й повідомила, що частина із озвученого Володимиром Івановичем, а саме накриття сцени, придбання ноутбука та підключення до інтернету, буде втілена вже цьогоріч.

Серйозною проблемою великої Нехаївки є відсутність лікаря, адже молодий фахівець, трохи попрацювавши тут, не так давно виїхав із села. У Нехаївці вже споруджується нова амбулаторія за державною програмою, але лікарю все-таки потрібне житло. Проблему цього озвучив на співбесіді староста Сергій Саводченко. І треба вирішувати її, можливо, придбати будинок чи квартиру, облаштувати за вимогами сучасності. Тоді можна буде звертатися до випускників медичних вишів із конкретними пропозиціями та аргументами.

Також Сергій Миколайович озвучив стурбованість матеріальним станом пожежної частини: потрібна мотопомпа, необхідно замінити акумулятор. Цей староста користується дуже потужною підтримкою місцевих жителів, які «підхоплюють» його починання. Багато чого в селі робиться за кошти «самооподаткування», зокрема й утримується пожежний автомобіль. Але оскільки коштів на нього уже було витрачено чимало, тож за допомогою староста звернувся до селищної ради. Звісно ж, вона надійде.

Схвально відгукувався Сергій Миколайович про свого працівника із благоустрою, який сам зробив із обзелів 150 метрів огорожі, яка покращить зовнішній вигляд села.

200 метрів кладовища у Нехаївці торік обгородили, в цьому році потрібно загородити ще 100 метрів. Всіх кладовищ у старостинському окрузі багато – аж 8. Найбільше турбот у старости викликає кладовище в Лебедині, яке теж запланували обгородити.

Потребує освітлення одна із вулиць Нехаївки, треба придбати мотокосу, видалити аварійні дерева. У вирішенні цього теж буде сприяти селищна рада.

Директор будинку культури Олена Гуненко озвучила потреби закладу. Це і його ремонт, і потужніше звукове обладнання, щоб проводити заходи надворі. Стан будинку культури під час візиту оцінять начальник відділу культури та туризму Людмила Самойловська та заступник селищного голови Юрій Шкурко, щоб спланувати роботу.

Спілкування із учасниками співбесіди староста Вільненського старостинського округу Лариса Москальова розпочала із проблем Тарасівки. У цьому невеличкому селі потрібно освітлити вулицю, випиляти дерева на кладовищі, відремонтувати аварійний міст. Для з’ясування першочерговості та масштабів робіт до старостинського округу також вирішили направити фахівців на чолі із Юрієм Шкурком.

Запланували також у цьому році обгородити два вуличних колодязі, з яких беруть воду люди, та замінити старі кришки на них. Говорила Лариса Василівна і за освітлення Зайцевого.

Серйозна проблема у Вільному склалася із дахом ФАПу, який протікає і вже просто волає про кваліфіковане втручання. Просто під час співбесіди селищний голова Віктор Журавель у телефонному режимі зв’язався із керівником центру первинної медико-санітарної допомоги Миколою Сємакою. Шифер для накриття раніше надав депутат обласної ради Володимир Селянський. Вирішили роботи із ремонту даху виконати силами комунального підприємства селищної ради «Благоустрій».

Звертаючись до очільниці сільського клубу Надії Мурзи, керівник відділу культури та туризму відзначила гідну хорошу роботу закладу, зважаючи на невелику кількість населення у Вільному. Заклад торік отримав підтримку від селищної ради для матеріального оснащення. Разом із тим Людмила Самойловська рекомендувала акцентувати увагу на наданні платних послуг, можливо, ознайомитися із досвідом інших сіл.

Завершили перший день співбесід спілкуванням із очільником Рижківського старостинського округу Миколою Єременком та керівником будинку культури Ольгою Єременко.

У планах старости на 2019-й рік є заміна штахетнику біля пам’ятника, ремонт пам’ятника, встановлення воріт на кладовищі і столів, обгородження території біля будинку культури. Із ямковим ремонтом дороги обіцяв допомогти інвестор.

У селі тривають весняні прибирання, напередодні співбесіди провели толоку на кладовищі, але люди, як зауважив староста, відгукуються на такі заходи не надто активно.

До роботи закладу культури в Рижках зауважень озвучено не було, навіть у такому невеликому селі проводяться заходи відпочинку, нарікань від місцевих жителів немає. Але Людмила Самойловська наголосила на тому, що все ж хоче, аби й Рижківський будинок культури був самостійно представлений на ярмарку і брав участь у проходженні громад. Останніми роками таланти Рижок крокують разом із сусідньою Нехаївкою.

Джерело: сайт Коропської ОТГ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Коропська,

Житель Коропської громади рубав дерева у національному парку

Правоохоронці викрили мешканця селища Короп на незаконній порубці дерев на території національного парку. Йому повідомлено про підозру за фактом незаконної порубки лісу, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст.246 КК України). За даними слідства, підозрюваний у вересні 2020 року, здійснив…

Колишній райцентр: що змінилося на Коропщині після проведення реформи

Селищна рада переїхала в будівлю колишньої райдержадміністрації, з’явився автобусний маршрут до нового райцентру, а в керівників громад ускладнився документообіг з районом. Такі зміни відбулися у колишньому Коропському районі. Рік тому Верховна Рада проголосувала за постанову про укрупнення районів. На Чернігівщині…

На території Мезинського національного парку ремонтується 5,2 км дороги місцевого значення

Поточним середнім ремонтом відновлюється ділянка автомобільної дороги місцевого значення О250801 Вишеньки – Радичів – Іваньків – /Т-25-39/ у Новгород-Сіверському районі за програмою Президента України Велике будівництво. Обсяг фінансування – 25 425,505 тис. гривень Підрядна організація – ТОВ «БАХМАЧГАЗБУДСЕРВІС». На сьогодні в рамках середнього поточного…

У Коропській громаді ремонтують дорогу

На ділянці дороги у Коропській громаді почали укладати асфальтобетоне покриття Поточним середнім ремонтом ремонтується 5,1 кілометрів автомобільної дороги місцевого значення  О250805 Короп – Атюша – Поліське на ділянці км0+000-км25+000 у Коропській громаді за програмою Президента України Велике будівництво. Обсяг фінансування – 19…

Бюджет участі Коропської ОТГ: результати голосування

У залі засідань селищної ради відбулось засідання експертної групи з питань реалізації програми «Громадське бюджетування» (бюджет участі) на 2021 рік з приводу підрахунку голосів, які набрали проєкти. Результати такі: 2291 − загальна кількість голосів,  з них: 1724 − на паперових бланках, 567 −  онлайн,…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: