Новини

ОТГ для людей. Але хто про це знає? Або як влада об’єднаних громад інформує громадян

 

Новини про децентралізацію влади в Україні, статистика щодо створення об’єднаних територіальних громад (далі – ОТГ) та «історії успіху» реформи на місцях вже два роки є топ-новинами у медіа.

Це єдина реформа, яка має сталу політичну підтримку як у столичних кабінетах, так і в місцевих чиновників та депутатів рад. А на практиці підживлюється конкретними цифрами бюджетів, якими вже оперують виконкоми ОТГ, а також «бонусами» громадам від держави у формі коштів на розвиток інфраструктури, проектами від Державного фонду регіонального розвитку (далі – ДФРР).

Нові безпрецедентно широкі можливості та незарегульованість механізмів їх втілення, котрих місцевому самоврядування надає формат ОТГ, мають базуватися і на прозорості діяльності  виконавчого апарату, а головне — на  безкомпромісних вимогах щодо цього самої громади.

Ймовірно, що увага суспільства буде прикута й до того, наскільки якісно влада об’єднаних громад інформує жителів про свою роботу?, чи дотримується законодавства про доступ до публічної інформації?, та чи справді жителі громад мають змогу ефективно і оперативно впливати на дії самоврядних органів?

Поміж іншого учасники проекту «Об’єднані територіальні громади Чернігівщини – ОТГ.cn.ua» перевірили якість сайтів ОТГ як джерела інформація про діяльність влади у громаді. Результати дослідження викладені нижче.

Читати також: Про реформу децентралізації влади на Чернігівщині 

* * *

ОТГ на Чернігівщині: статистика, кошти, проекти

Перед безпосереднім моніторингом сайтів ОТГ, аналізу доступу до публічної інформації, нагадаємо, якими ресурсами наразі розпоряджається влада громад.

В області наразі функціонують 19 ОТГ. З них тільки 16 — повноцінно: отримують всі кошти, які передбачені бюджетною децентралізацією та переходом на прямі відносини із Міністерством фінансів України. Ще 3 громади, перші вибори у яких відбулись 30 квітня ц.р., відчують реформу лише з 1 січня 2018 року.

Читати також: Геннадій Примаков: Більшість бюджетів сіл Менської ОТГ не виконуються

Як відомо бюджети ОТГ наразі акумулюють 60% податку на доходи фізичних осіб, 5% акцизного податку з реалізації підакцизних товарів, 100% єдиного податку, 100% податку на майно (мова про нерухомість, земля, транспорт). Окрім того, до скарбниці громади потрапляє вся плата за землю та надання адміністративних послуг, податок на прибуток підприємств комунальної власності, 25% екологічного податку.

Трактор та шкільний автобус, закуплені Деснянської ОТГ за кошти субвенції та бюджету ОТГ

За даними Департаменту фінансів Чернігівської ОДА, доходи бюджетів 16-и ОТГ за 9 місяців ц.р. досягли 321,5 мільйона гривень. Це у середньому на 30% більше минулорічного показника і на 10% більше планових бюджетних показників.

У 2017-му році ОТГ регіону отримали близько 117-и мільйонів коштів ДФРР і 84,8 мільйона субвенції на розвиток інфраструктури. До того ж, громади мають 145 мільйонів на розвиток територій.

Влада ОТГ створила виконавчі комітети та відповідні відділи та управління, які перебрали функції управління освітою, медициною та культурою разом із правом власності та майно місцевої громади.

Виходить, що в ОТГ, на відміну від звичайних сільських та селищних рад (які подекуди на утримання апарату витрачали до половини бюджету), розпоряджаються значними сумами, реалізовують потужні інфраструктурні проекти. Та чи відомо про це жителям громад? Наскільки прозорою і відкритою є діяльність голови ОТГ, депутатів, виконавчого апарату?

Ремонт доріг у Кіптівській ОТГ

* * *

Сайти ОТГ: від блогу до повноцінного інформаційного ресурсу

Перші 5 ОТГ, утворені у 2015 році – Кіптівська та Деснянська у Козелецькому районі, Вертіївська у Ніжинському, Парафіївська у Ічнянському та Макіївська у Носівському районах, – мали достатньо часу для налагодження комунікації з громадянами та якісного інформування про діяльність влади.

Втім, оперативно створили інформаційні ресурси Кіптівська, Вертіївська та Парафіївська ОТГ, трохи пізніше – Деснянська ОТГ. Досі немає сайту у Макіївської ОТГ.

Цікаво, що 3 з 5-и громад обрали для створення ресурсу платформу gromada.org – типовий сайт органу влади для розміщення інформації про ОТГ, блоку новин та всіх нормативних документів. Подібні сайти пізніше створили також Лосинівська, Коропська, Носівська, Михайло-Коцюбинська та Іванівська громади. Загалом на таких ресурсах зручно розміщувати документи, які легко шукати та опрацьовувати.

Власний веб-портал у формі блогу має Парафіївська ОТГ. Тут практично немає новин, проте наявні всі рішення сесій та виконкомів ОТГ з можливістю завантажити, оновлюється розділ регуляторної діяльності.

Найбільш «просунутий» – сайт Кіптівської ОТГ. Тут якісні новини, є практичний розділ з надання адміністративних послуг, оперативно розміщуються рішення сесій. Втім, рубрики, що стосуються регуляторної політики та публічних закупівель незаповнені. Серед «бонусних» опцій – вбудоване посилання на сайт PROZORRO, що дозволяє зорієнтуватися в оголошеннях закупівель громади.

Із недоліків сайтів перших ОТГ – відсутність проектів рішень виконкомів та сесій, слабка інформативність рубрик, неповні бази контактів працівників виконкомів, депутатів та старост. Почасти складно знайти відомості про доступ до бюджетної інформації. Як і механізм для зворотного зв’язку з виконавчим комітетом.

Із переваг – всі сайти ОТГ більш-менш періодично розміщують новини, анонси та оголошення. Очевидно, що керівники створених у 2015 році ОТГ зрозуміли і оцінили важливість сайту як інформаційного ресурсу та одного із засобів покращення іміджу ОТГ на обласному та всеукраїнському рівні.

Дві ОТГ – Кіптівська та Вертіївська – періодично друкують вісники громад. Це не засіб масової інформації (органи місцевого самоврядування з 2016 року не можуть бути засновниками ЗМІ), а бюлетень, що містить новини, оголошення та окремі рішення за результатами засідань сесії та виконкому.

Читати також: «Вертіївський вісник» – інформаційний бюлетень Вертіївської громади

* * *

Наступна «хвиля» створення ОТГ в Чернігівській області припала на 2016 рік. У грудні відбулися вибори у Гончарівській, Мринській, Лосинівській, Остерській, Батуринський, Іванівській, Михайло-Коцюбинській, Сновській, Носівській, Корюківській та Коропській ОТГ. Тобто, виконкоми цих ОТГ мали рік для створення інформаційного ресурсу.

Втім, досі немає сайту Гончарівської ОТГ. Лише нещодавно повноцінно запрацювали сайти Батуринської та Мринської ОТГ, але їх контент та наповнення рубрик потребують суттєвого доопрацювання. Адже повноцінними джерелами інформації для громади вони поки бути не можуть.

Що стосується новинних повідомлень, то їх загальна кількість на сайтах ОТГ різниться: від 1-2 на місяць – до 30-и (дані за вересень ц.р.). Найбільш змістовні новини про діяльність громад готують Корюківська, Коропська, Носівська. Загалом до 50% всіх новин – анонси сесій та виконавчих комітетів. Із загальних недоліків новинного блоку – відсутність матеріалів про конкретну діяльність ОТГ, їх низька якість, відсутність фото; наявні новини стосуються виключно діяльності голови ОТГ та виконавчого комітету, не відображаючи життя громади.

Серед цікавих практик інформування громадян через сайти: наявність статутів громад (Лосинівська, Остерська, Михайло-Коцюбинська та Носівська ОТГ), оприлюднення адміністративних послуг, що надає ЦНАП чи виконком (Кіптівська, Сновська, Носівська, Корюківська), містобудівної документації та генеральних планів (Кіптівська, Корюківська), стратегій розвитку громади (Деснянська, Михайло-Коцюбинська), інформації про комунальні підприємства громади (Деснянська), регламент роботи ради (Сновська, Носівська), діючі місцеві програми (Носівська, Корюківська), корисної інформації про благоустрій, правила розміщення зовнішньої реклами (Корюківська).

Цікаво, що швидше налагодили інформування громадян виконавчі комітети тих ОТГ, чиї адміністративні центрі співпали з районними центрами. Тобто там, де міська чи селищан влада вже мала свій веб-сайт.

* * *

Допомагають працівникам ОТГ покращити якість сайтів Чернігівський відокремлений підрозділ установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» та департамент інформаційної діяльності Чернігівської ОДА. У вересні ц.р. вони спільно проводили для відповідальних за наповнення веб-ресурсів з ОТГ тематичний тренінг (окремі фахівці для ведення інформаційної діяльності є приблизно у 2/3-х громад).

Читати також: Сайт ОТГ: яким він має бути

Тренінг для представників ОТГ щодо медіа стратегії та роботи із сайтом

Точка зору

Директорка чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик: «Налагодження якісного інформування та комунікації з населенням — один з ключових пунктів у стратегії розвитку громади. Адже повноваження віддали на місця задля того, аби люди знали про них та використовували належним чином».

  

Директор департаменту  інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Андрій Подорван: «Очевидно, що облдержадміністрація не має повноважень контролю за наповненням сайтів ОТГ. Відтак свою місію бачимо у частковій координації діяльності інформаційних служб ОТГ виключно у питаннях національної пам’яті, загальнодержавних питаннях, роз’ясненні реформ, актуальних питань, що потребують чітких коментарів. Окрім того, пропонуємо методичну допомогу, поради у створенні новинного контенту».

 

Відповідальна за випуск вісника Вертіївської ОТГ та наповнення новинної стрічки сайту (на основі договору) Людмила Лесик: «Вісник користується популярністю у жителів громади. Виходить він раз на місяць накладом до 350 екземплярів. Бувало й таке, що доводилося додруковувати, бо люди запитували у поштових відділеннях.  Ці ж новини дублюємо у групі у Facebook. На сайті новинна стрічка оновлюється лише за наявності інформприводів.

 

Голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма: З періодичністю раз на два тижні ми випускаємо інформаційний бюлетень, який самі робимо. Дана інформація не дублюється з сайту. Бюлетень містить фото, оголошення. Поширюється безкоштовно. Що стосується районної газети, то «Новини Придесення» надають перевагу інформації про Козелецьку громаду. Наприклад, в останньому номері вони вже втретє на першій сторінці публікують новину про додаткову групу у садочку в Козелецькій громаді, а новина про те, що у Кіптях відкрився модернізований ЦНАП, і що там був Надзвичайний посол Швеції на 5-й сторінці.

* * *

Деякі ОТГ для покращення інформування жителів громад напряму співпрацюють із місцевими районними газетами.

Для прикладу, колишнє комунальне видання Чернігівського району, а нині – вже роздержавлена приватне медіа «Наш край» вже має договірні відносини з Михайло-Коцюбинською ОТГ Чернігівського району. Таким чином друкуються новини, оголошення, розпорядчі документи тощо.

* * *

На сайтах Кіптівської, Деснянської, Вертіївської, Лосинівської, Батуринської, Іванівської, Михайло-Коцюбинської та Коропської ОТГ доступні рубрики щодо подання петицій. Відповідна функція наявна, але не працює на сайті Мринської ОТГ. Втім наразі жителі громад таким способом комунікації з владою ОТГ не користується.

До речі, подання петицій доступно через функції платформи gromada.org.ua. За увесь час дії по всій країні подано лише 44 петиції, з них достатньо підписів назбирали лише одиниці. Серед них – петиція щодо «відродження дня Лосинівки». Петиція назбирала 200 підписів та була розглянута виконавчим комітетом Лосинівської ОТГ.

* * *

Окремі ОТГ створюють тематичні сторінки у Фейсбуці. Інколи розміщують пости новин про діяльність ОТГ у тематичних групах.

 

 

Законодавство є. Доступ – обмежений

Законодавство про доступ до публічної інформації зобов’язує ОТГ оприлюднювати рішення сесій та виконавчих комітетів. Ця опція забезпечується практично всіма сайтами ОТГ, у більшості – оперативно.

Набагато гірший стан справ з проектами рішень. Адже частково розміщуються проекти рішень сесій та виконкомів лише на сайтах Лосинівської, Сновської, Остерської, Корюківської та Коропської ОТГ. На окремих ресурсах ця рубрика наявна, але не містить інформації.

Серед інших обов’язкових даних – інформація щодо акту органу місцевого самоврядування про організацію роботи з доступу до публічної інформації (здебільшого це розпорядження голови ОТГ), контакти відповідальної особи чи структурного підрозділу виконкому, точні форма запиту чи інструкція з його підготовки та точні реквізити адресату, куди цей запит направляти.

Відповідно до основних вимог законодавства та зручно для користувачів оформлені відповідні розділи на сайтах Кіптівської, Парафіївської, Коропської, Носівської (у старій версії сайту) ОТГ, сайті Батуринської ОТГ дана рубрика не заповнена.

* * *

Цікавим виявились результати практичного тестування – чи працює система відповідей на запити про публічну інформацію у виконавчих комітетах ОТГ. Команда ОТГ.cn.ua спільно з ГО «Асоціація засобів масової інформації» надіслала до 16-и ОТГ запити із проханням про надання інформації. Мова йшла про рішення першої сесії ОТГ, включаючи дані щодо результатів голосування на перших виборах голови та ради. Запит надсилався на офіційну електронну пошту і дублювався на пошту, яка вказана на окремих сайтах як контактна для роботи з публічною інформацією.

У результаті, оперативно на запит відповіли 10 ОТГ, надавши копію відповідних рішень сесій. Втім, частина з них (4) не містила протоколів із результатами голосувань. 5 ОТГ відповіли на повторний запит. Аргументуючи, що перший запит електронною поштою не отримували. Одна ОТГ відповіла, що не має запитуваної інформації, оскільки документи передані в архів.

___________________________________

На щастя, зараз є чимало шляхів інформування громадян: від звичних друкованих до електронних повідомлень. Що цікаво, у цій сфері чи не головна роль належить саме кадрам.

Ефективна комунікації — один з механізмів побудови якісного управління громади. Адже саме через спілкування можна визначити реальні потреби населення та реакцію на вже прийнятті рішення. І чим раніше це зрозуміють керманичі ОТГ, тим швидше отримають бажаний результат.

Команда проекту «ОТГ.cn.ua» сподівається, що ця публікація не буде сприйнята, як претензія до роботи, а стане стимулом для виконкомів ОТГ налагодити системне інформування жителів, запровадивши також практики зворотного зв’язку та залучення громадян до здійснення місцевого самоврядування.

 

Андрій Подорван, Наталія Іващенко для ОТГ.cn.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Батуринська, Вертіївська, Влада, Гончарівська, Громади, Деснянська, Іванівська, Коропська, Корюківська, Лосинівська, Макіївська, Михайло-Коцюбинська, Мринська, Носівська, Остерська, Парафіївська,

У Парафіївській ОТГ відкрили одразу 2 амбулаторії

У Парафіївській громаді відкрили одразу 2 амбулаторії У Парафіївській селищній громаді завершили будівництво амбулаторій загальної практики сімейної медицини. Амбулаторія у Парафіївці збудована за активної підтримки громади: із витрачених восьми мільйонів гривень 800 тисяч — кошти місцевого бюджету. Заклад розрахований для…

Голова Парафіївської ОТГ про плани громади

Територіальні громади Чернігівщини не лише показують чудові результати по реалізації проєктів, а й мають багато планів на майбутнє. Своїми поділилася Голова Парафіївської селищної громади Галина Петруша. – Чи працюєте над впровадженням інвестиційних проєктів? – У 2019 році в рамках програми…

На Чернігівщині будують 18 сільських амбулаторій

В області виконується 18 договорів підряду з будівництва сільських амбулаторій. На об’єктах у селах Бахмач Бахмацького району, Чорнотичі Сосницького, Нехаївка Коропського, Наумівка Корюківського, Хоробичі Городнянського та Грем’яч Новгород-Сіверського району виконуються роботи по зведенню капітальних стін. Натомість у селах Кобижча Бобровицького…

Про новини у Парафіївській ОТГ – на новому сайті громади

У Парафіївській об’єднаній територіальній громаді запустили новий офіційний веб-сайт ОТГ. Перейти на сайт Парафіївської ОТГ можна за посиланням https://parafiivska-sr.gov.ua. На сайті є всі необхідні рубрики: проекти рішень, прийняті документи, новини та інші корисні сервіси. До речі, Парафіївська громада, яка створена…

В громадах Чернігівщини будують 17 сільських медамбулаторій

Цьогоріч в області побудують 21 амбулаторію для медичного обслуговування жителів сіл. На будівництво цих медзакладів виділено понад 74,1 мільйона гривень субвенції з державного бюджету. Співфінансування з місцевих бюджетів – майже 9,24 мільйона. Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА є замовником робіт…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: