Новини

Вибори виборами, а корів пасти ніде

Схоже, новообраній раді Комарівської громади, що у Борзнянському районі відразу доведеться вирішувати дуже серйозний конфлікт.

Причина, як для наших днів банальна – нестача землі. У нас, в Україні, так “невигідно” займатися сільським господарством, що протягом останніх років розорані всі балки та переліски. Тепер спритниики добралися і до громадських пасовищ. Не оминула ця біда і Комарівку.

Місцева сільська рада (а після 30 квітня центр громади) територіально найбільша в районі – площа угідь 8500 гектарів, а це приблизно по 12 гектарів на кожного мешканця. Здавалося б, проблем не має виникнути. Однак, сталося так, що частина місцевих селян покинула в розпал посівної всю роботу і в пошуках справедливості пішли до сільської ради.

Зранку, 12 квітня, до кабінету голови Комарівської сільської ради Юрія Кантура (який і зараз є одним з кандидатів на посаду голови ОТГ) записалося та прийшло на прийом близько 30 чоловік.

У всіх одне питання – нестача землі. Частину пасовища, на яку щороку люди виганяли худобу, переорав місцевий фермер, чим суттєво зменшив його територію.

Обурені зухвалою поведінкою фермера, селяни критикували дії голови сільради Юрія Кантура та землеупорядника Григорія Коваля.

Мешканці вимагали негайно вирішити земельне питання. Вимоги справедливі, адже череді з 50 корів важко напастися на 40 гектарах, 8 з яких забрали.

Власники корів пригрозили вигнати годувальниць на захоплені у них землі, аби ті витолочили врожай знахабнілого фермера.

Землевпорядник заявив, що фермер діє у рамках закону і площа, яку він виорав, надана йому районним відділом держгеокадастру. У документах зазначено, що цільове призначення ділянки – орні землі.

Але такі пояснення не викликали довіри місцевих жителів. Вони зажадали побачити документи на землю та її призначення.

Натомість Григорій Коваль заявив, що плану немає навіть у Чернігові.

Він також пригрозив комісією, яку він викличе з району для перерахунку співвідношення кількості худоби та земель, відведених під випас. Мовляв, перерахують усіх корів і помножать їх на 0,5 гектара.

Після наведення низки аргументів людям вдалося домовитися із сільським головою. Той погодився залишити землю громаді. Фермеру ж сільська рада має надати аналогічну за розмірами ділянку, але в іншому місці.

Однак боротьба за пасовища на цьому не закінчилася.

Селяни  з інших вулиць Комарівки виявили, що частина їх пасовищ також розорані.

Відтак, розгорівся новий виток протистояння між комарівцями та керівництвом сільської ради.

19 квітня обурені мешканці Комарівки знову прийшли під стіни сільської ради. Але ні голови, ні землевпорядника на місці не було. Офіційна причина – сільський голова та землемір з 4-го квітня у відпустці.

А секретар сільської ради Оксана Вороніна взагалі заявила, що зібрання є прямим порушенням закону, адже має всі ознаки несанкціонованого мітингу. Отож, хоч спецпризначенців викликай.

У свою чергу, люди погрожували перекрити трасу, вигнати корів під вікна сільради чи й узагалі заблокувати її. Більш розважливі селяни заледве стримали земляків від рішучих дій.

Доля місцевих “лисок” без пасовища

Селяни звинуватили сільського голову у розбазарюванні земель загального користування, сприянні певним фермерам у самозахопленні ділянок, а також наголосили, що заяви на отримання в приватне господарювання 2 гектарів протягом 6 місяців не розглядаються виконкомом сільської ради.

Сталася недавно в селі і “дивна” крадіжка. Сільську раду обікрали, забравши звідти тільки документи на землю. Тепер землевпорядні плани та карти то з’являються, то зникають.

Виявилося, що фермером, на місці пасовища, розорано кілька земельних наділів: по 3 – 6 гектарів кожний. При цьому знищені самосійні багаторічні дерева, які там знаходилися. Цікаво і те, що деякі з цих ділянок були фактично посередині пасовища. Схоже на те, що землевпорядники планують найближчим часом приєднати їх до основного поля, залишивши таким чином по 40 соток на корову.

Отже, конфлікт набирає оберти, і наслідки, до яких може призвести таке протистояння можна тільки передбачити.

Правоохоронці повинні дати правову оцінку діям усіх сторін конфлікту. А крім того, з’ясувати місцезнаходження землевпорядних документів, які зникли, як весняна повінь.

Схоже, всі ці проблеми будуть вирішувати вже інші керівники громади. Нелегкий екзамен для початківців.


Джерело: ОТГ.cn.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Громади, Комарівська,

Комарівська ОТГ: як отримати гроші від держави за бджіл

Цього року власники бджолосімей можуть отримати дотації. На неї можуть розраховувати як фізичні особи, так і суб’єкти господарювання. Для цього до 10 жовтня 2021 року для отримання дотації потрібно подати до відділу комунального майна та інвестицій, земельних ресурсів та містобудування…

У Комарівській ОТГ упорядковують стадіон

Сільський стадіоні в селі Комарівка приводять до ладу. Цього тижня футбольне поле покоткували, так само як і волейбольний та міні-футбольний майданчики. Ці роботи провели завдяки фінансовій підтримці депутата Чернігівської обласної ради Валерія Колоші. Наразі стадіон готовий для проведення футбольних матчів….

У Комарівській ОТГ створили об’єднання пасічників

Цього тижня у Комарівській громаді відбулась  семінар-нарада з питань бджільництва під керівництвом сільського голови  Віктора  Бондаренка. В заході взяли участь представники  Борзнянського районного управління головного управління  Держпродспоживслужби в Чернігівській області  та  бджолярі Комарівської ТГ.  Серед питань, що були розглянуті в…

Борзнянську районну лікарню співфінансуватимуть чотири громади

Територіальні громади колишнього Борзнянського району братимуть участь у спільному фінансуванні центральної районної лікарні. Відповідні рішення прийняли депутати Борзнянської, Височанської, Комарівської та Плисківської об’єднаних територіальних громад. Таким чином вони долучаться коштами своїх бюджетів до співфінансування видатків на утримання КНП «Борзнянська ЦРЛ»….

В ручному режимі: “зарубані” перспективи Комарівської ОТГ

Одне з найбільших і найвідоміших сіл Борзнянщини, яке свого часу було адміністративним центром повіту та району – Комарівка – вже більше, ніж півтора року перебуває в статусі центру однойменної ОТГ. Прогнози та перспективи на старті громади були доволі обнадійливі. Головна…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: