Новини

Мала приватизація на Чернігівщині

Сьогодні кожне п’яте з українських держпідприємств – збиткове; кожне третє – давно зупинилося. Ще трохи і більшість з них остаточно занепадуть. А деякі вже давно існують лише у формі покинутих будівель, решток промислових приміщень та залишків цехів і непрацюючим обладнанням. Втім вихід є: знайти більш ефективного власника, який відновить виробництво, перепрофілює під інший вид бізнесу, створить робочі місяця. Це передбачено програмою так званої «малої приватизації».

Що таке мала приватизація?

Мала приватизація – це продаж державних або комунальних об’єктів балансовою вартістю до 250 мільйонів гривень.

Які підприємства продаватимуть? У першу чергу, непрацюючі заводи, занедбані приміщення, довгобуди, державні підприємства, що не розвиваються і отримують дохід на рівні оренди однокімнатної квартири, повинні знайти нових, ефективних власників, які на їхній базі створять робочі місця і платитимуть державі податки.

Це мало бути зроблено вже давно, але всі попередні президенти і уряди бережно «охороняли» державні підприємства, щоб ставити на них своїх «смотрящих» і дерибанити кошти, майно, приміщення і земельні ділянки.

Важливий момент: держава не забуває про свої колишні активи після приватизації. Існують інвестиційні зобов’язання, існує контроль – тому новий власник не зможе робити з придбаним майном що завгодно.

«Держава стежитиме, щоб інвестор стимулював економіку, був зацікавлений в розвитку підприємства, створенні нових робочих місць. Нам невигідно, щоб інвестор придбав активи й порізав їх на брухт», – пояснює Роксолана Підласа, заступниця голови комітету ВРУ з питань економічного розвитку, фракція «Слуга Народу».

Реформа приватизації включає в себе 4 законопроєкти: №№4572, 4573, 4574 і 4575. Суть запропонованих змін зводиться до того, щоб спростити саму процедуру приватизації і прибрати штучні перешкоди.

Приміром, зараз для того, щоб підготувати об’єкт до приватизації, потрібно близько 9 місяців на оформлення документів. З такими темпами приватизація понад 3 000 підприємств триватиме сотні років.

Яке майно підпадає під приватизацію?

Це тисячі об’єктів по всій Україні, включаючи не лише підприємства, а й магазини, склади, гаражі, лазні, турбази, будинки. Серед них є як працюючі об’єкти, так і недобудовані або занедбані.

До приватизації будуть виставлені різні активи на будь-який гаманець. Досвід приватизації 2020 року показує, що 99% її учасників – це українські компанії.

Примітно, що «мала приватизація» не торкнеться підприємств і активів, які мають стратегічний характер, належать до об’єктів критичної інфраструктури, оборони або мають важливе значення для народу України. Їхній статус захищено на рівні закону.

Це такі підприємства, як, наприклад, «Укрзалізниця», «Енергоатом», поліграфічний комбінат «Україна», Житомирський бронетанковий завод, Чугуївський авіаремонтний завод, Кіностудія ім. Довженка, центри підготовки спортсменів, заповідники тощо.

Яка процедура «малої приватизації»?

Продаж відбуватиметься виключно через аукціони в онлайн- системі. Це не дасть можливості обмежити доступ до торгів або створити штучні перешкоди.

Електронні торги дозволяють отримати найвищу ціну, бо у них можуть брати участь більше людей. А чим більше учасників – тим вища конкуренція й вигода для громади.

Онлайн-торги дозволяють кожному брати у них участь, незалежно від місця перебування, погодних умов, стану здоров’я чи інших обставин, через які штучно людей можуть не допустити до проведення аукціону.

«Усі аукціони малої приватизації відбуваються в онлайн, а до торгів можуть долучитися інвестори з будь-якої точки світу. Кількість учасників і розмір ставок до початку аукціону – невідомі, що забезпечує рівність умов для кожного учасника”, – зазначив директор департаменту приватизації Фонду державного майна України Владислав Данилішин.

«Мала приватизація» – у чому плюс для громад?

У 2021 році Фонд держмайна розраховує отримати від приватизації 12 мільярдів гривень. З них 3 мільярди – саме від малої приватизації. Зараз кошти від продажу державного майна йдуть в державний бюджет, а від комунального – в місцевий. Але депутати «Слуги Народу» розробили вже згаданий законопроєкт № 4575, у якому пропонують розподіляти кошти дещо інакше.

«Вважаю, що «мала приватизація» – шанс для громад. Перший плюс: можна позбутись довгобудів і занедбаних приміщень, давно покинутих промислових майданчиків. Це традиційний біль для громад і врешті вигляд та благоустрій населених пунктів. Другий плюс: кошти від «малої приватизації» надійдуть у місцевий бюджет. Фракція «Слуга Народу» у Чернігівській обласні раді готує звернення до Верховної Ради із пропозицією прийняти законопроєкт №4575 і передбачити 10% коштів від приватизації державного майна спрямувати в бюджет громади, на території якої знаходиться актив», – розповів керівник фракції «Слуга Народу» у Чернігівській обласній раді Дмитро Іванов.

Успіші приклади

За останні роки приватизовано кілька об’єктів, які вже демонструють прибутковість. Є такі і у Чернігівській області.

Так, у Чернігові більше тридцяти років повільно руйнувався та заростав бур’янами забутий усіма довгобуд по вулиці Савчука. Будівлю спроектували як басейн поряд із новими житловими будинками наприкінці 80-х років минулого століття. Навіть почали зводити його, але так і не спромоглися завершити. Ситуація змінилася, коли довгобуд приватизував інвестор, сплативши 991 тис. грн.

«Це незавершене будівництво комбінату “Чернігівпромбуд”, який свого часу був дуже великою, потужною будівельною компанією у Чернігові. А для мене “Чернігівпромбуд” – це ще й підприємство, на якому я розпочав свою трудову діяльність. Тож вважав свого роду справою честі завершити те, що не вдалося моїм старшим колегам. Ну і, звісно, хотілося долучитися до створення одного з об’єктів, важливих для соціальної інфраструктури міста», – розповів Віктор Вереша, генеральний директор ДП “УкрСіверБуд” ЗАТ “ДСК”, яке придбало занедбаний об’єкт.

До початку реконструкції
На завершальній стадії реконструкції

Сукупні інвестиції в будівлю в декілька разів перевищили її вартість, а сам об’єкт має стати надсучасним спорткомплексом у Центральному міському парку культури й відпочинку. У ньому передбачені спортивні зони для дорослих і дітей, тренажерні зали із сучасним обладнанням, спортивно-оздоровчий комплекс та 25-метровий басейн на чотири доріжки.

З повідомленням обласної організації партії «Слуга Народу

Promoted

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Влада, Громади, Чернігівська,

Чернігів досі без пасажирських перевезень: в чому проблема

В Чернігові досі не працює громадський транспорт. Багато чернігівців поки вимушені ходити пішки, їздити на велосипедах та ловити попутні машини. Дехто бачить користь для здоров’я від піших та велосипедних подорожей. А от найтяжче людям похилого віку – великі відстані до…

Мала приватизація: депутати Чернігівської міської ради від «Слуги Народу» пропонують віддати частину коштів громадам

У Верховній Раді України розглядають законопроекти щодо малої приватизації, які усувають штучні бюрократичні перешкоди і спрощують процедуру підготовки до приватизації об’єктів як державної, так і комунальної власності. Із вимогою якнайшвидше ухвалити цей пакет документів, передбачивши перерахування частину коштів від продажу…

Як «Велика реставрація» збереже унікальні пам’ятки на Чернігівщині

Культурна спадщина Чернігівщини просто вражає – навіть жителі області щоразу відкривають для себе нові місця для подорожей: Батурин, Любеч, Новгород-Сіверський, Ніжин та, звісно, Чернігів. Зберегти унікальні архітектурні пам’ятки й зробити їх ще привабливішими для туристів – такою є мета президентської…

На що витрачає кошти влада Чернігова

Центр спільних дій продовжує аналізувати бюджети обласних центрів. Ми вже розповідали, як витрачають гроші на Заході, в Центрі, на Півдні та Сході України. Цього разу розглянемо місцеві фінанси облцентрів Півночі України, серед них –  Чернігівської міської громади. Інформацію взято з Державного веб-порталу Мінфіну та офіційних сайтів органів місцевого…

Бюджет участі у Чернігові: подано 92 проєкти

31 травня в Чернігові завершився прийом проєктів «Бюджету участі» цього року. У підсумку, на вебплатформі “Громадський проект” зареєстровано 92 проєкти на суму в майже 75,5 мільйонів гривень. Зокрема, подано 43 малих проєкти на суму 11 мільйонів та 49 великих на…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: