Новини

На Чернігівщині селяни хочуть до одного старостату, депутати приєднали до іншого

Селяни хочуть до одного старостату, депутати приєднали до іншого. Така ситуація в селах Райгородок та Жернівка на Коропщині. Конфлікт між селянами та частиною депутатів триває півроку, – більшість жителів хочуть до старостату що в селі Вільне. Туди їхати ближче, і по дорозі на Короп. Депутати ж приєднали ці села до Лукнівського старостату. Діставатися туди з Райгородка і Жернівки незручно, каже представниця ініціативної групи із приєднання до Вільного Тетяна Вишняк.

«Нам жити тут, а не тобі. Лукнів нам не треба. Ми вже були там».

Житель Райгородка опонує двом десяткам односельців, що зібрались в центрі села. Він тут єдиний прихильник приєднатись до старостату з центром у селі Лукнів.

«З періоду розпаду СРСР у Лукнові збереглося все. Що у Вільному збереглося? Нема нічого. Так до чого приєднуватись? У Лукнові – голова, у Вільному нема нічого», – говорить Ігор Конча, житель Райгородка.

Ці ж люди – жителі Райгородка і Жернівок, зібрались, бо хочуть об’єднатись з селом Вільне, і вони проти приєднання до Лукнівського старостату, говорить Валерій Вілігорський, житель Жернівки.

«Не зручно людям добиратися до Лукнова – це закуток, а Вільне – центр, там всі дороги сходяться».

Від Жернівки до Вільного – три кілометри, і це село по дорозі до Коропа – центру громади. Лукнів – в протилежному боці, до нього втричі більша відстань. З Райгородка добиратися до Вільного теж зручніше, каже жителька села Людмила Скорик.Райгородок

Карта автомобільної дороги

«Ми в газеті почитали, що нас приєднують до Вільного – ми так і думали – нам туди рука».

На сесії Коропської селищної ради, що була в лютому, депутати вирішили інакше, каже Людмила.

«Вийшло, на сесії нас приєднують до Лукнова. Ми ж це почули – обурені. Думаємо, що ж нам робить».

«Ми, ініціативна група в кількості шести чоловік, обійшли два села, зібрали підписи: хто до Лукнова, хто до Вільного», – говорить Тетяна Вишняк, жителька Райгородка

Тетяна показує підписи: 157 – за Вільне, 82 – за Лукнів. Враховуючи це, у березні депутати голосували повторно, варіант «за Вільне» знову не набрав потрібної кількості голосів.

«Люди проголосували за Вільне, а депутати проти чомусь. Значить хтось на них тисне. Людей не слухають», – Валерій Вілігорський, житель Жернівки

«Більша частина депутатів не підтримала, тому що цим балом править Гейко, він – житель Лукнова і депутат Коропської громади», – говорить Тетяна Вишняк.

Люди стверджують, їх приєднали до Лукнова, бо питання лобіює місцевий фермер Михайло Гейко, депутат від партії За Майбутнє.

«Ми за нього й голоси давали, думали – свій, підтримає наші інтереси. У нього на сесії прозвучала така думка: «Я свого села загнобити не дам», наче, якщо ми, ці два села, не приєднаємось до Лукнова, так ми загнобимо його село. Ми знаємо, чому він хоче нас приєднати – у нас ще трохи земелька є, трохи лісу є».

З журналістами депутат Михайло Гейко спілкуватись не захотів. На зустріч до людей не з’явився.

«Михайло Миколайович, ми вас запрошували сьогодні на телебачення, яке приїхало, будь ласка. Чому ви не приїхали до нас як депутат? Каже, ваше телебачення – ви і знімайтесь, що я артист. Оце таке відношення депутатів».

Люди запрошували інших депутатів на зустріч. Ніхто з тих, що голосували за приєднання до Лукнова, не з’явився. Селяни тоді самі поїхали до Коропа. До секретаря селищної ради Михайла Мазуренка. Він з тих, хто голосував за приєднання сіл до Лукнова. Каже, свою позицію не змінить, зібрані підписи жителів Жернівок та Райгородка – не аргумент.

«Процедури опитувань та інші процедури не прописані в законодавстві. Частина жителів Райгородка і Жернівок, виходячи із власних своїх бачень, виразили свою позицію в тому, що вони хочуть приєднати свої села до Вільного, інша частина людей виразила позицію – приєднатись до Лукнова».

Єдиний з місцевих депутатів, хто з’явився на зустріч з селянами, був Ігор Вегера.

«Виникає конфлікт – лукнівське керівництво хоче укрупняти Лукнів, місцеве населення хоче бути ближче до Коропа, щоб їх старостат був у напрямку Коропа, а не в іншому боці від Коропа. Думка депутатів на голосуванні розділилась – буквально 50 на 50»..

Депутат Вегера каже, питання про те, куди приєднати жителів Райгородка та Жернівок, ще раз обговорюватимуть на сесії.

Джерело: Суспільне.Чернігів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Коропська,

Житель Коропської громади рубав дерева у національному парку

Правоохоронці викрили мешканця селища Короп на незаконній порубці дерев на території національного парку. Йому повідомлено про підозру за фактом незаконної порубки лісу, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст.246 КК України). За даними слідства, підозрюваний у вересні 2020 року, здійснив…

Колишній райцентр: що змінилося на Коропщині після проведення реформи

Селищна рада переїхала в будівлю колишньої райдержадміністрації, з’явився автобусний маршрут до нового райцентру, а в керівників громад ускладнився документообіг з районом. Такі зміни відбулися у колишньому Коропському районі. Рік тому Верховна Рада проголосувала за постанову про укрупнення районів. На Чернігівщині…

На території Мезинського національного парку ремонтується 5,2 км дороги місцевого значення

Поточним середнім ремонтом відновлюється ділянка автомобільної дороги місцевого значення О250801 Вишеньки – Радичів – Іваньків – /Т-25-39/ у Новгород-Сіверському районі за програмою Президента України Велике будівництво. Обсяг фінансування – 25 425,505 тис. гривень Підрядна організація – ТОВ «БАХМАЧГАЗБУДСЕРВІС». На сьогодні в рамках середнього поточного…

У Коропській громаді ремонтують дорогу

На ділянці дороги у Коропській громаді почали укладати асфальтобетоне покриття Поточним середнім ремонтом ремонтується 5,1 кілометрів автомобільної дороги місцевого значення  О250805 Короп – Атюша – Поліське на ділянці км0+000-км25+000 у Коропській громаді за програмою Президента України Велике будівництво. Обсяг фінансування – 19…

Бюджет участі Коропської ОТГ: результати голосування

У залі засідань селищної ради відбулось засідання експертної групи з питань реалізації програми «Громадське бюджетування» (бюджет участі) на 2021 рік з приводу підрахунку голосів, які набрали проєкти. Результати такі: 2291 − загальна кількість голосів,  з них: 1724 − на паперових бланках, 567 −  онлайн,…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: