Новини

Сосницька ОТГ: депутатам пояснили, чому закривають 3 школи

Минулого тижня відбулося засідання 6 сесії Сосницької селищної ради, під час якої депутати розгляну більше 250 питань, 85% з яких – земельні питання.  У тому числі, щодо закриття навчальних закладів.

Підставою для прийняття таких, у першу чергу, слугує демографічна криза. При цьому найгостріше проблема малокомплектності шкіл проявляється у віддалених селах, де класи можуть налічувати від 1 до 4 учнів. Сосницька громада не стала виключенням.

В громаді 1211 учнів, які навчаються у 128 класах в 13 закладах загальної середньої освіти. Але з усіх 128 класів тільки 83 – повні класи. Нажаль, формула освітньої субвенції говорить про те, що повний клас – не менше 5 учнів. Якщо менше, то субвенція не нараховується. Таким чином склався дефіцит на більше ніж 5 млн грн освітньої субвенції.

Приймаючи в лютому перспективний план оптимізації закладів освіти громада переслідувала не мету економічного ефекту, а надання якісної освіти, яка включає у себе кілька компонентів. Це якісні знання та комфортні і безпечні умови для перебування учнів в закладах освіти.

Всі рішення стосовно шкіл вступають в силу 31 серпня 2021 року.

Козляницька школа – ліквідувати

На 1 вересня 2021 року у цій школі залишиться 25 учнів, 15 з яких підвозять з Рудні.

У школі є класи, наприклад, 6 клас, де навчається всього 1 учень. На нього законодавчо передбачено 8 годин на тиждень, і це для викладання 17 предметів. Так, на українську мову та математику виділяється всього 11 хвилин у тиждень. Вчителі ж викладають для таких учнів значно більше часу, однак оплатити їм цю роботу громада не має права.

В інших класах ситуація не дуже краще. Наприклад, 7 клас – 3 учні, 1 клас – 1 учень, 2 клас – 3 учні, 9 клас – 3 учні.

В такому вузькому колі спілкування ці діти дуже багато втрачають. І не тільки у навчанні, але й у плані соціалізації з іншими учнями.

Тому, щоб школи надавали дітям якісні знання у комфортних умовах, було прийнято рішення ліквідувати Козляницьку школу, але при умові підвозу учнів до Чорнотицької.

Киріївська школа – ліквідувати

У Киріївці всього один клас, на який розраховується державна субвенція. На всі інші класи – ні. Крім того, ця школа складається з 3 корпусів, на один з яких, де навчаються учні 5-9 класів, є судовий припис. Стосується він пожежної безпеки і не дозволяє використовувати це приміщення.

Враховуючи всю цю інформацію депутати прийняли рішення ліквідувати Киріївську школу, а на її базі створити садочок.

Учні з Киріївки будуть підвозитись до Кудрівської школи, де є спортзал, їдальня та більш якісніші умови для навчання.

Змітнівська школа – ліквідувати

На сьогодні у Змітнівській школі навчається 23 учні, що вже не дозволяє повноцінно фінансувати цей заклад. На цю кількість учнів, згідно законодавства, передбачено 1,5 ставки педагога. Але у школі працює 11 вчителів, а крім їх ще й обслуговуючий персонал – всі вони утримуються за рахунок місцевого бюджету.

У школі всього 2 повні класи (це там, де більше 5 учнів), на які держава надає фінансування, а на всі інші – ні.

Тому, з метою створення належних умов для здобуття якісних знань та упорядкування мережі закладів освіти, депутати підтримали рішення про ліквідацію Змітнівської школи з підвозом учнів до Спаської.

Кудрівська школа – понизити ступінь

На сьогодні 10 і 11 класи взагалі «пусті». Наступного року в 10 клас перейде 6 учнів, але ще через рік тут буде всього 3 учні. Перспективи у школи немає, тому було прийнято рішення понизити ступінь.

Вільшанська школа – понизити ступінь

Станом на 1 вересня 2021 року у ній буде навчатись 34 учні, але у 11 класі буде всього 2 учня. Цей клас не зможе отримати державну субвенцію! Тому доводиться також понизити ступінь школи.

Учні старших класів матимуть змогу навчатися у Волинківській школі, або поступити до інших навчальних закладів, наприклад, Сосницького коледжу чи ліцею.

Підсумки

Варто зазначити, що всі рішення про заклади освіти не приймалися одноосібно, – була створена відповідна комісія, проводилися громадські обговорення у кожному населеному пункті, де є заклади, що підпадають під оптимізацію. Враховувались усі потреби та пропозиції громади, але, нажаль, такі непопулярні рішення потрібно приймати.

Боятися оптимізації непотрібно, адже її головною метою є надання дітям якісних освітніх послуг. Погодьтеся, у класах, де навчається 1-2 учні, шкільна програма не може бути реалізована у повному об’ємі. І сьогодні ми можемо змінити цю ситуацію і забезпечити надання якісних знань.

Звичайно, оптимізація шкіл передбачає звільнення педагогів та обслуговуючого персоналу. Сказати, що будуть працевлаштовані 100% всі – це було б неправдою, але ми намагатимемося працевлаштувати як можна більше людей. Пропонуватимемо роботу в сусідніх школах та у гімназії.

Джерело: сайт Сосницької ОТГ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Сосницька,

Сосницька ОТГ: кількість учнів у селі подвоїлась, але школу не відкриють

Школу у Змітневі, де перед початком навчального року подвоїлась кількість учнів, не відкриють. Рішення ухвалили депутати на сесії, сказав голова Сосницької громади Андрій Портний, переголосовувати його не будуть. Рішення про закриття школи депутати прийняли у квітні. Тоді там навчалось 25…

На ремонт дороги між громадами витратять 300 мільйонів

На Чернігівщині почалися роботи на дорозі Холми-Авдіївка-Оболоння. На ремонт 15-кілометрової ділянки витратять 300 мілйьйонів гривень. Про це повідомляє Суспільне.Чернігів. Дорогу розбивають вантажівки, тому вкладають посилену основу, каже речниця служби автомобільних доріг області Аліна Левочко. З її слів,цю ділянку обрали для…

У Сосницькій ОТГ запрацювала поліцейська станція

Днями відкрила свої двері для громадян поліцейська станція в Чорнотичах. Відтепер громада перебуватиме під надійним захистом дільничного офіцера Олександра Пінченка. – Передусім хочу подякувати голові громади Андрію Портному. 8 місяців тому ми вперше зустрілися під час презентації проекту «Поліцейський офіцер…

У Сосницькій ОТГ готують оновлену Стратегію розвитку громади

Днями у Сосницькій громаді зібрались на перше засідання робочої групи зі стратегічного планування, яка починає працювати над оновленням та покращенням Стратегії розвитку Сосницької громади на період до 2025 року. Сосоницька громада вже має такий стратегічний документ. Він отримав схвальні відгуки…

У Сосницькій ОТГ капітально ремонтують міст

У Сосницькій ОТГ проводяться роботи з капітального ремонту мосту через струмок на автомобільній дорозі місцевого значення О251804 Чорнотичі-Кудрівка-Лозова, км 15+961, біля села Киріївка. Проєкт включений до Програми Президента України «Велике будівництво». Оскільки з моменту будівництва мосту — 1979 рік —…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: