Новини

Чи потрібен Носівській ОТГ комунальний ринок?

Комунальний ринок у Носівці функціонує як підрозділ райспоживспілки. За словами власників ринку, він роками діє як соціальний об’єкт, який не приносить прибутку, адже працює фактично лише три дні в тиждень. Останнім часом відчутно зменшив перелік торгівельних можливостей для своїх покупців, обмежившись фактично продаванням сільськогосподарської продукції.

Ще однією прерогативою діяльності ринку – робота м’ясо- молочного павільйонів, де покупці мають можливість придбати цю продукцію, яка пройде всі відповідні перевірки стосовно якості. Більшість підприємців, як місцевих, так і приїжджих, причому реалізаторів різних груп товарів, оминають комунальний ринок у Носівці передусім через брак покупців.

Серед населення та й підприємців ширяться чутки з приводу реорганізації роботи місцевого ринку і як завжди кожне актуальне для людей питання обставляється тими думками, які вигідно комусь із зацікавлених сторін. Тому, аби зняти соціальну напругу і нарешті розставити всі крапки над «і», запросили до розмови всі зацікавлені сторони.

Начальник земельних відносин та екології міської ради Олексій ІГНАТЧЕНКО:

— Земельна ділянка, площею 0,98 га, яка відведена під комунальний ринок «Кооператор» перебуває у власності міської ради і передана ПСК «Носівський ринок «Кооператор» на правах оренди. За посадовими обов’язками, наш відділ займається наповненням бюджету, в тому числі і за рахунок приведення у відповідність до нормативно – грошової оцінки плати за оренду землі, яка була проведена у 2012 році. Крім того, процента ставка оренди землі визначається відповідно до її цільового призначення. Договір був укладений у 2010 році з встановленою процентною ставкою у 5% і за старою нормативно – грошовою оцінкою. Таким чином, у бюджет надходила мізерна сума у рік – близько 50 тисяч гривень, а з 2012 року мала б – у п’ять разів більша, 250 тисяч гривень у рік. І це так мало б бути вже впродовж шести років.

У 2016 році сесією міської ради були визначені розміри орендної плати за земельні ділянки для ведення комерційної діяльності, яка передбачає встановлення 12% ставки від нормативно — грошової оцінки землі в межах населеного пункту. Звернувшись до керівництва ПСК «Носівський ринок «Кооператор» з пропозицією сплатити різницю, отримали відмову в оплаті вказаного податку. І до сьогодні вони продовжують сплачувати оренду за нормативно –грошовою оцінкою 2010 року, ігноруючи всі нормативно – правові акти. Натомість до міської ради власники ринку звернулися з клопотанням стосовно зменшення земельної ділянки до 0, 35 га. Звичайно, міська рада пішла їм назустріч і вже після проведеної відповідної процедури п’ятдесятою сесією міської ради від 19 лютого цього року був наданий дозвіл на поділ земельної ділянки і наразі триває процес зменшення площі: зроблені проекти, присвоєні кадастрові номера, чекаємо тепер доки звернуться з документами на затвердження та пропонуємо оновити укладений договір у відповідності до нової нормативно –грошової оцінки.

Свою думку з приводу даної ситуації озвучив і голова Носівської райспоживспілки Сергій НАБОКОВ:

— Говорячи про ринок «Кооператор» — він залишається збитковим за весь час свого існування в Носівці, так би мовити соціальний об’єкт. І ця тенденція поки що буде спостерігатися. Найбільшу проблему у цьому вважаю неправильно обране місце його розташування, віддалене від центру міста. До того ж він розташований на болоті. Свого часу завезли на цю територію піску, насипавши понад півтора метра грунту. Проте щороку, з настанням весни ця проблема дає про себе знати і скільки б ми не вкладали коштів, вони будуть на вітер.

А в центрі Носівки на сьогодні сформувалося ряд торговельних закладів, які повністю забезпечують потреби споживачів у забезпеченні різними групами товарів. «Торговельний центр», «Фора» «Оптум», оптова база, низка інших магазинів та несанкціонована торгівля стримують покупців йти на ринок. До того ж будується приватний міні – ринок у центрі міста.

На сьогодні на комунальному ринку лишилося всього десяток контейнерів промислової групи. Фактично, він існує як сільськогосподарський. І єдиною якісною відмінністю у роботі ринку є діяльність м’ясо — молочного павільйону, де вся продукція проходить якісну лабораторну експертизу та налагоджена співпраця з ветеринарною службою, дослідження якої відповідають всім вимогам. А ось, скажімо, два магазини навпроти ринку ми вже півроку не можемо здати в оренду за мізерною ціною, нижчою у кілька разів, тоді як у центрі вартість оренди одного квадратного метра починається від 150 гривень у місяць. На жаль, наш ринок не може конкурувати з Ніжинським чи приватним у Козельці, однак є сподівання на позитивні зміни, віднедавна в оренду ринок взяв його директор Олександр Градобик. Звичайно, довелося скоротити більш як на половину штат працівників, зменшили площу. Ринок працює у звичному режимі, без якихось змін для підприємців та відвідувачів.

Про роботу ринку та його подальшу роботу висловився і директор ринку Олександр ГРАДОБИК:

— На сьогодні на комунальному ринку встановлено близько шістдесяти контейнерів для реалізації сільськогосподарських, продовольчих та промислових товарів. Маємо торговельні місця у м’ясному та молочному павільйонах. Буде потреба, число торговельних місць можемо збільшити. Ніяких змін у розцінках, як орендар закладу, не передбачаю, все залишиться, як і було раніше. Зменшена земельна ділянка відповідно дасть можливість знизити орендну плату за землю, оскільки ми не маємо можливості сплачувати таку суму.

* * *

Як буде далі, поживемо — побачимо, головне, щоб ринок і справді не перетворився на базар, адже цей процес незворотній, так само й те, що торгівля завжди була і є прибутковою, інша справа, що рівень прибутків залежить від багатьох моментів, тим більше у ринкових відносинах, які диктують інші умови, пропозиції та розкривають нові можливості для діяльності підприємців. І це вже справа господарів ринку потурбуватися про зацікавленість саме їхнім закладом, зробивши таку пропозицію і підприємцям, і відвідувачам, від якої всі сторони не хотіли б відмовитися.

Джерело: Носівська міська ради

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Носівська,

У Борзні та Носівці відремонтують стадіони

Восени цього року у Носівській та Борзнянській громадах мають завершитися капітальні ремонти одразу двох спортивних об’єктів Президентської програми «Велике будівництво». Це 400-метровий легкоатлетичний стадіон дитячо-юнацької спортивної школи у Носівці та стадіон «Колос» у Борзні. Хід виконання робіт на обох об’єктах…

Цього року у Носівці відремонтують міський стадіон

У рамках президентської програми «Велике будівництво» у Носівській громаді відновлять стадіон. Проектом передбачений капітальний ремонт бігових доріжок, секторів для стрибків, штовхання ядра, диску та молота. Крім того, буде проведено благоустрій території та роботи з водовідведення. Загальна кошторисна вартість проекту понад…

У Носівській громаді відкрили оновлений ЦНАП

Носівська міська рада стали учасником Програми “U-LEAD з Європою”, яка реалізовує впровадження напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення. Співпраця тривала протягом чотирьох раундів, які передбачали і налагодження функціонування ЦНАП, і навчання персоналу, інформування та залучення мешканців; матеріальну…

Стартувало голосування у конкурс «Наша громада»: встигніть до 31 травня

Як ми вже повідомляли, 29 березня телеканали ICTV та СТБ спільно з Українським кризовим медіа-центром у рамках програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) запустили конкурс місцевих проєктів «Наша громада». Головна його мета – підтримати активні та дієві…

У чотирьох громадах реалізуватимуть проєкти за кошти ДФРР

У понеділок, 12 березня, Уряд дав старт реалізації проєктів регіонального розвитку, які реалізовуватимуться коштом ДФРР у 2021 році, затвердивши їх перелік та обсяг фінансування.  Впродовж лютого-березня Мінрегіон погодив 5 проєктів, що будуть фінансуватися в Чернігівській області коштом Державного фонду регіонального…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: