Новини

Хто Срібному голова? – Перші реакції і можливі перспективи розвитку резонансної справи

29 жовтня у Срібнянській ОТГ відбулися перші вибори голови і депутатів. Їхні результати стали відомі практично одразу, але офіційно їх оголосили 17 листопада на першому засіданні нової ради. Як і годиться, на першій сесії обранці присягнули громаді й отримали посвідчення. Але дехто – не надовго. На тому ж засіданні рада прийняла рішення про дострокове припинення повноважень нового голови Олега Куделі.

Оперативну інформацію про цю непересічну подію ОТГ.cn.ua оприлюднив ще у день події – у п’ятницю 17 листопада. Сьогодні, 21-го листопада. пропонуємо розглянути ситуацію детальніше. Джерелом для цього нам послугують, зокрема, перші заяви партій-суб’єктів виборчого процесу.

Для початку – публікація про перебіг засідання 1-ї сесії Срібнянської (об’єднаної) селищної ради у викладі редакції місцевої газети тижневик «Срібнянщина»:

ВЛАДА ЧИ БІЗНЕС? КОЖЕН ВИБИРАЄ САМ
Сьогодні (17 листопада 2017 року) розпочала роботу перша сесія Срібнянської селищної ради сьомого скликання. В роботі сесії взяли участь народний депутат України Олег Дмитренко і депутат обласної ради Ірина Грозенко.

Перед розглядом питань порядку денного Олег Дмитренко вручив цінні подарунки: годинники від Голови Верховної Ради України за значний особистий внесок у розбудову місцевого самоврядування, соціально-економічного розвитку територіальних громад, сумлінну працю і високий професіоналізм Калюжинському сільському голові Олександру Коваленку, Харитонівському сільському голові Юрію Остапенку і Дігтярівському селищному голові Віктору Хропосту.

Відкрила сесію голова Срібнянської селищної виборчої комісії Наталія Кузьменко. Вона поінформувала про результати виборів і вручила новообраним депутатам і селищному голові Олегу Куделі посвідчення. Присягу депутата Срібнянської селищної ради оголосив депутат Павло Кириченко, присягу селищного голови – Олег Куделя. Депутати затвердили порядок денний сесії. Відбулися вибори секретаря селищної ради. Кандидатом на цю посаду Олег Куделя запропонував Валентину Геращенко. За підсумками таємного голосування її підтримали 7 депутатів, проти голосували 19 депутатів.

Другу кандидатуру нинішнього заступника голови райдержадміністрації Ірини Мартинюк запропонував депутат Віталій Никоненко. Цю кандидатуру підтримала переважна більшість депутатів – 21, проти голосувало 4. Таким чином секретарем Срібнянської селищної ради було обрано Мартинюк Ірину Іванівну.
Як повідомив депутат Володимир Якименко, згідно з постановою Срібнянського районного суду від 17 травня 2017 року, Куделю О. П. було визнано винним в адміністративних порушеннях і порушеннях Закону України «Про запобігання корупції».

«Будучи одночасно засновником ТОВ «Срібнянський райагробуд» і селищним головою, – сказав депутат, – він сам із собою укладав договори про послуги. Рішення Срібнянського суду набрало сили в апеляційному суді Чернігівської області від 20 червня 2017 року. При цьому Куделя Олег Павлович і до цього часу залишається засновником ТОВ «Срібнянський райагробуд», тобто і далі продовжує корупційні дії. Пропоную включити до порядку денного сесії питання про дострокове припинення повноважень Срібнянського селищного голови через порушення законів України та поставити це питання на голосування».

Неймовірно, але факт залишається фактом – кожен житель району цього дня міг зайти в Інтернеті на сайт Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань Міністерства юстиції України і самому переконатися, що житель Срібного Куделя Олег Павлович і досі залишається одним із семи засновників товариства з обмеженою відповідальністю «Срібнянський райагробуд» (код 03588117, селище Срібне, вул. Миру, 61) із своїм внеском до статутного фонду. Без відповіді залишилося на сесії питання про те, чому кандидат на посаду селищного голови, який із 22.01.2010 року по теперішній час одночасно є засновником ТОВ «Срібнянський райагробуд», і має на меті одержання прибутку, не повідомив про це перед виборами селищну виборчу комісію.

Депутати підтримали пропозицію Володимира Якименка про включення цього питання до порядку денного та провели таємне голосування. За дострокове припинення повноважень проголосувало 19 депутатів, не підтримали цю пропозицію – 7. Тож депутати своїм рішенням достроково припинили повноваження Олега Куделі як Срібнянського селищного голови.

Далі сесію продовжила вести секретар селищної ради Ірина Мартинюк.

Чомусь ні сам Олег Куделя, ні жоден із депутатів у сесійній залі не виявили бажання виступити з приводу такого рішення. А далі Олег Куделя та присутні на сесії працівники селищної ради покинули сесійну залу. Проігнорували подальшу роботу сесії, а разом з тим і своїх виборців, та покинули засідання сесії новобрані депутати Павло Кириченко, Леонід Дмитрюк, Ганна Лещенко, Сергій Приходько і Олександр Тарабаря. Однак їх відсутність не завадила продовжити роботу сесії і депутати розглянули ще низку питань порядку денного та прийняли відповідні рішення.

Реакція «БПП «Солідарність» – 20 листопада (скорочено):

ЗА ІНІЦІАТИВИ ДЕПУТАТІВ ВІД БПП ГОЛОВУ СРІБЯНСЬКОЇ ОТГ ЗВІЛЬНИЛИ НА ПЕРШІЙ ЖЕ СЕСІЇ

За результатами виборів 29 жовтня ц.р. головою Срібнянської ОТГ обрано самовисуванця Олега Куделю. Найбільше депутатів обрано від БПП «Солідарність» (16 із 26-и).

17 листопада відбулося засідання 1-ї сесії селищної ради Срібнянської ОТГ. Участь у роботі сесії взяв народний депутат України Олег Дмитренко.

Відразу після оголошення на сесії офіційних результатів виборів і отримання посвідчення очільника представницького органу голова ОТГ одразу ж до порядку денного вніс пропозицію про дострокове припинення його повноважень.

Як повідомив депутат Володимир Якименко, згідно з постановою…

За результатами таємного голосування 19-ма голосами «ЗА» було прийнято рішення про дострокове припинення повноважень Олега Куделі.

Більшість із тих, хто підтримав це рішення – депутати від БПП «Солідарність».

Ні сам Олег Куделя, ні жоден із депутатів у сесійній залі не виявили бажання виступити з приводу такого рішення. А далі Олег Куделя й присутні на сесії працівники селищної ради покинули сесійну залу.
Також відбулися вибори секретаря селищної ради… (повний текст на сайті партії).

Друга, наступна, сторона – «Батьківщина» – 21 листопада:

У СРІБНЯНСЬКІЙ ОТГ ВЛАДА ДІЄ МЕТОДАМИ ЯНУКОВИЧА І ВЖЕ НАМАГАЄТЬСЯ ЗАМІСТЬ НОВООБРАНОГО ГОЛОВИ ГРОМАДИ ПОСТАВИТИ СВОЮ ЛЮДИНУ, – Про це повідомив народний депутат від фракції «Батьківщина», голова Чернігівської обласної парторганізації Валерій Дубіль.

«Як повідомив учора депутат від «Батьківщини» Павло Кириченко, представники БПП разом з іншими провладними депутатами в антизаконний спосіб позбавили новообраного голову ОТГ, самовисуванця Олега Куделю, повноважень за 10 хвилин після початку першої сесії. Причина незрозуміла ані решті депутатів, ані мешканцям громади!» – сказав Дубіль.

За його словами, 17 листопада депутати від БПП разом з іншими провладними силами після складення присяги двічі обирали секретаря громади. Ним стала депутат від Блоку Петра Порошенка Ірина Мартинюк. Після цього депутати проголосували за дострокове припинення повноважень голови громади Олега Куделі і не допускали його до трибуни.

Учора, 20 листопада, до Олега Куделі прийшли голова районної ради, один із новообраних депутатів, який був головою лічильної комісії, представники великого місцевого сільськогосподарського товариства, редактор газети «Срібнянщина» і обраний секретар з вимогою віддати печатку і підписати призначення.

«Рішення про призначення секретаря він не підписав, бо його відсторонили. Через дії провладних депутатів громада залишилася без очільника! Жодна людина у громаді не може ні зареєструвати шлюб, ні дитину – нічого зробити», – обурився депутат від «Батьківщини».

Валерій Дубіль зауважив, що ще під час виборів кандидатів від політичної сили Юлії Тимошенко та інших опозиційних сил шантажували і залякували представники провладної більшості.

«Вони всілякими методами намагалися не допустити до участі у виборах. Нині навіть ті, хто працював у складі комісій від ВО «Батьківщина», залишилися без роботи. Місцеві мешканці, депутати, які не погодилися з такими методами, в один голос говорять, що влада намагається все підім’яти під себе. А головна причина – землі переходять у власність ОТГ, і тепер земельні олігархи не зможуть на них наживатися!»

Тому місцева «Батьківщина» 24 листопада збирає людей, щоб відстояти їхній законний вибір і припинити свавілля влади.

«Самовисуванця Олега Куделю обрали в законний спосіб. Натомість влада хоче нівелювати рішення людей і діє «по-новому». «Батьківщина» завжди виступала за простих людей, а тому разом ми будемо відстоювати їхній вибір!» – заявив Валерій Дубіль. (посилання на джерело).


Що з цього вийде? – буде видно з часом. ОТГ.cn.ua триматиме вас у курсі розвитку ситуації.


Джерело: ОТГ.cn.ua (фото – газети «Срібнянщина»)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Влада, Перші вибори 29 жовтня 2015 року, Срібнянська,

Громадське обговорення: у Срібнянській громаді пропонують оптимізувати школу

Громадське обговорення: у Срібнянській громаді пропонують оптимізувати школу Гурбинську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Срібнянської селищної ради пропонують реорганізувати у заклад І-ІІ ступенів. Для цього на сайті громади оголосили про старт громадського обговорення. Як відомо, відповідно до Закону України «Про місцеве…

У Срібнянській ОТГ прозвітували за використання бюджету у червні 2021-го

До селищного бюджету Срібнянської селищної територіальної громади у червні надійшло 9,234 млн грн. При плані загального фонду 9,832 млн грн. надійшло доходів в сумі 9,044 млн грн. Надходження складаються із: власних надходжень  3 686,5 тис. грн; офіційні трансферти  5 357,6…

Навчання старост Срібнянської селищної ради

Минулого тижня, 27-29 квітня, відбулося навчання старост старостинських округів  Срібнянської селищної ради за темою: «Здійснення старостою своїх повноважень та пошук ефективних комунікацій із жителями старостинських округів». Навчання організоване Чернігівським Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого…

Державний нотаріус обслуговуватиме населення Срібнянської ОТГ

 Жителі Срібнянської громади понад 3 місяці зверталися до селищного голови Олени Панченко з проблемою відновлення прийому державного нотаріуса у Срібному, адже органи місцевого самоврядування обмежені у переліку вчинення нотаріальних дій і до міста Прилуки  їздити не кожен зможе.   На сьогодні  ця…

Які економічні переваги має Срібнянська громада?

Робоча група з розробки Стратегії розвитку громади до 2027 року завершує підготовку соціально-економічного аналізу та результатів опитування мешканців громади та підприємців. Ці матеріали – частина майбутньої Стратегії розвитку. Про це сьогодні говорили на онлайн консультації Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: