Новини

Бобровицький ЦНАП та сучасні технології: діло майстра величає

Дедалі більше послуг переводять в онлайн: працюють мобільний застосунок та портал «Дія», установи розширюють перелік послуг в «особистому кабінеті користувача».

Втім, держава водночас не збавляє обертів щодо впорядкування мережі ЦНАПІв, де зможуть отримати послуги зокрема і ті, хто з різних причин не може цього зробити онлайн.

Наблизити послуги до людей допомагає ЄС. Найпотужнішою програмою з підтримки (фінансової, технічної, навчальної) ЦНАПІв є ULEAD з Європою.

Поступово трансформується й українське законодавство.

Черговим завданням, за умови внесення змін до Розпорядження КМУ №523 «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг», буде значне розширення спектру послуг ЦНАПів.

«Цим документом передбачається запровадження обов’язкових адміністративних послуг. Для Бобровицького ЦНАПу (ред.:створений на базі установи колишнього районного центру) обов’язковими стануть 476 послуг адміністративних послуг. Наразі надаємо 225. Втім, роботи не боїмося. Уже впевнено працюємо з нещодавно незнайомим сервісом еМалятко, здійснюємо ширінг документів через «Дію», – зазначає очільниця Бобровицького ЦНАПу Ольга Шилко.

Три адміністратори з Бобровиці отримали доступ до державного земельного кадастру. Відтепер отримання витягу з Державного кадастру – миттєва послуга. Документ надається на місці в день подання заяви.

«Раніше на це йшло чимало часу та зусиль: заява з ЦНАПу передавалася до органу Держгеокадастру в районні чи області, там був час на опрацювання, терміни не завжди дотримувалися. Тепер же – без зайвих нервів», – каже бобровиччанка Ольга Боровик.

Спростити процес дозволили новий Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі». Документ зняв кваліфікаційні вимоги для реєстраторів (раніше потребувалася землевпорядна або юридична освіта).

Подвійна перемога 

Центр надання адміністративних послуг Бобровицької міської ради та його адміністраторка Наталія Задорожна стали переможцями конкурсу для ЦНАПів, що працюють в інформаційній системі «Вулик».

Конкурс проводить проєкт EGOV4Ukraine програми U-LEAD з Європою, який і створив інформаційну систему. «Вулик» автоматизує роботу ЦНАПів, дозволяючи їм обслуговувати громадян швидше та якісніше. Інформаційна система може також взаємодіяти з мобільним за стосунком Дія та системою обміну даними «Трембіта». Останнє дозволяє ЦНАПам отримувати за потреби дані з електронних реєстрів центральних органів влади.

Раніше за досягнення в роботі з інформаційною системою “Вулик” Бобровицьку ОТГ було визнано переможцем у номінації “Інновації у сфері публічних послуг” конкурсу “Дієва громада” Міністерства цифрової трансформації.

Нинішній конкурс проєкту EGOV4Ukraine передбачає визначення переможців у двох номінаціях: «Кращий ЦНАП, що працює у «Вулику» та «Кращий адміністратор ЦНАПу, що працює у «Вулику». У кінці лютого завершився перший раунд конкурсу, в результаті було визначено по 5 переможців в кожній із номінацій. З 1 березня по 30 квітня триває другий етап конкурсу.

За перемогу в конкурсі ЦНАП Бобровиці отримає від проєкту кавову машину, а адміністратор Наталія Задорожна та керівник ЦНАПу Ольга Шилко – планшети.

Такі заохочення дуже мотивують.

«Працювати з різними реєстрами для мене звично, відтак з «Вуликом» подружилася швидко. І так само швидко відчула його переваги. Адже нарешті зникли стоси паперів, у яких важко знайти необхідне. Чітко можна відстежити рух документів і просто неможливо щось згубити. Внутрішній документообіг став якісніший, а значить і послуги теж», – акцентує адміністратор Бобровицького ЦНАПу Наталія Задорожна

У Бобровицькому ЦНАПі не полишають надію налагодити виготовлення та видачу паспортів. Зокрема й для цього шукають можливості для участі у грантових та пілотних проєктах.

«Ми готові бути першопрохідцями. Час краще витрачати на отримання знань, ніж на сумніви», – акцентує Ольга Шилко.

***

Позиція

Посол Матті Маасікас, голова Представництва ЄС в Україні:

«ЄС з ентузіазмом підтримує розвиток електронного врядування в Україні. Я пишаюся, що створена програмою ULEAD з Європою система «Трембіта» є основою української інфраструктури електронного врядування. Вона покращує якість надання електронних державних послуг на державному та місцевому рівнях, забезпечуючи успішне впровадження реформ децентралізації та цифрової трансформації в Україні. ЄС буде продовжувати підтримувати систему «Трембіта» у рамках проєкту EU4DigitalUA для досягнення ефективного, прозорого та сталого надання державних послуг громадянам та бізнесу. #ПрямуємоРазом!»

***

Нагадаємо, систему «Трембіта» розроблено і впроваджено протягом 2016-2021 років у рамках проєкту EGOV4UKRAINE, програми з підтримки децентралізації в Україні «U-LEAD з Європою» та IT-компаніями Cybernetica AS (Estonia) та SoftExpansion (Україна). Відповідні роботи коштували 9,4 млн. євро та були профінансовані Європейським Союзом та його державами-членами Швецією, Данією, Німеччиною, Польщею, Естонією та Словенією.

Джерело: Наталія Іващенко, Час Чернігівський

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Бобровицька,

Засідання виконкому у Бобровицькій ОТГ

Учора, 22 червня, відбулось засідання виконавчого комітету  міської ради, яке провів міський голова Тетяна Ковчежнюк. Під час засідання було розглянуто низку питань щодо забезпечення  життєдіяльності громади. У рамках засідання ухвалено рішення, що стосувались захисту прав дітей, благоустрою та комунальної сфери,…

Про бюджет Бобровицької громади на 2021 рік

Бюджет Бобровицької громади на 2021 рік становить 234,9 мільйонів гривень. Із цієї суми власні доходи – 155 мільйонів. Основні статті надходжень: податок та збір на доходи фізичних осіб — 96 370,0 тис. грн; освітня субвенція з державного бюджету — 77…

Сесія Бобровицької ОТГ

23 квітня, відбулася 7 сесія Бобровицької міської  ради 8 скликання під головуванням міського голови Тетяни Ковчежнюк. Участь у роботі сесії взяли депутати міської ради та начальники відділів міської ради. До порядку денного чергової сесії було внесено та прийнято 51 рішення….

На Чернігівщині відкрили дві поліцейські станції у Бобровицькій ОТГ

Начальник Головного управління Нацполіції в Чернігівській області Володимир Нідзельський відкрив дві поліцейські станції – у Кобижчі та Пісках. Відтепер Бобровицька ОТГ під надійним захистом своїх офіцерів. У рамках проекту «Поліцейський офіцер громади» свої двері для громадян відчинили нові поліцейські станції…

Бобровицький ЦНАП та сучасні технології: діло майстра величає

Дедалі більше послуг переводять в онлайн: працюють мобільний застосунок та портал «Дія», установи розширюють перелік послуг в «особистому кабінеті користувача». Втім, держава водночас не збавляє обертів щодо впорядкування мережі ЦНАПІв, де зможуть отримати послуги зокрема і ті, хто з різних…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: