Новини

У Чернігові запропонували адресну програму заміни перерослих дерев вздовж вулиць

Вже кілька років поспіль у Чернігові готувалися до того, щоб розпочати системну заміну перерослих і хворих дерев уздовж вулиць. До цього спонукають як небезпечні випадки падіння гілок і стовбурів під час буревіїв, так і загальний стан, пошкодженість насаджень на деяких вулицях Чернігова. Міський голова Владислав Атрошенко протягом кількох останніх років неодноразово наголошував на тому, що при капремонтах вулиць з перерослими або пошкодженими деревами треба одночасно робити і їх повну заміну – забезпечуючи тим самим привабливий вигляд нової алеї, смугу здорових дерев одного виду і віку.

Не секрет також, що і при самих капремонтах вулиць (заміні підземних мереж, бордюрного каменю тощо) коренева система існуючих дерев зазнає пошкоджень і це нерідко призводить до загибелі зелених насаджень. А щоб замінити деякі з них потім, об’єкти благоустрою доводиться знову порушувати. Це – ще один аргумент за те, щоб заміну дерев з проведенням ремонтів краще робити одночасно.

Щоби створити умови для системної заміни дерев, навесні минулого року в Чернігові встановили нові, більші показники для розрахунку відновної вартості зелених насаджень. Відновна вартість – це кошти, які сплачуються в міський бюджет усіма суб’єктами при видаленні насаджень для проведення будівельно-ремонтних робіт. Ці суми коштів у Чернігові йдуть саме на висадку нових дерев.

Попередні пропозиції щодо адресної програми заміни дерев уздовж вулиць на цей рік, а також інші аспекти цієї роботи обговорювалися 12 січня в Чернігівській міській раді на щотижневій розширеній нараді міського голови з керівниками структурних підрозділів і керівниками комунальних підприємств.

Очільник КП “Зеленбуд” Артем Стах запропонував провести в цьому році таку заміну на 7 вулицях міста: Хлібопекарській (від просп. Перемоги до вул. Князя Чорного), Шевченка (від Красної площі до вул. Пушкіна), Полуботка (від Красної площі до Пушкіна), князя Чорного (від Кирпоноса до Толстого), Коцюбинського (від Хлібопекарської до Пушкіна), Магістратській (від Кирпоноса до Хлібопекарської), Кирпоноса (від Магістратської до Князя Чорного). По суті, це центральна частина. Сумарно там треба буде видалити 306 дерев і натомість посадити 790.  

Цей перелік вулиць є попередньою пропозицією підприємства і може ще потребувати коригування. Зокрема, як зауважив керівник управління ЖКГ Ярослав Куц, вулицю Коцюбинського потрібно залишити на пізніший час, оскільки там немає планових робіт з ремонту тротуарів у цьому році. А Владислав Атрошенко попросив додатково придивитися до вулиці Серьожнікова, а також – якщо вдасться цьогоріч відремонтувати Привокзальну площу – одразу передбачати й висадження дерев навколо неї.

Принагідно чернігівський міський голова доручив враховувати наступне.

По-перше, надалі при проектуванні ремонтів вулиць враховувати й пересадку або висадку дерев.  Це дозволить одразу дивитися, де є мережі, а також планувати види дерев, які підходять для висадження в даній конкретній локації. Для цього повинна бути співпраця з проектантами на етапі проектування.

По-друге – повинна бути стандартизація у відстанях між деревами, у прив’язці дерев до житлових будинків та інших навколишніх об’єктів. Очевидно, що повинні враховуватися розміри дерева в майбутньому. На дорозі, наприклад, з чотирирядним рухом ці стандарти можуть бути іншими,  ніж на більш вузькій. Але потрібно ще на етапі проектування дивитися, щоб усе було гармонійно.

Стандартизувати доцільно і решітки, якими буде накриватися земля біля висаджених дерев на тротуарах. Оскільки деревам треба якомога більша площа, не закладена плиткою – для різних тротуарів можна передбачити квадратні і прямокутні решітки. Але наявність такого стандарту дозволить більш чітко і без затримок проводити всі етапи робіт.

– Повинні бути одночасно проектні роботи, тендерні процедури, замовлення дерев. Нам потрібно дуже ретельно пропрацьовувати, щоб усе це робилося з невеликим розбігом у часі, – зазначив міський голова.

Що стосується вибору нових дерев, то, на думку міського голови,  на вулицях, де люди звикли до дерев відповідного виду, таку спадковість бажано зберігати.

Також Владислав Атрошенко запропонував вивчити можливість та економічну доцільність закладення комунальним підприємством «Зеленбуд» свого розплідника дерев, де вирощувати власні саджанці.

І, оскільки питання дерев у місті дуже чутливе, інформувати черныігівців як про наміри, аргументи фахівців, так і про виконання робіт потрібно якнайширше. При цьому – слухати і думку громадськості. Але людей потрібно буде й переконувати в тому, що заміна перерослих дерев – це не катастрофа, а доцільний крок, після якого через кілька років вулиця стане ще кращою.

– Багато людей не розуміють, що в кожного дерева є свій вік, нічого вічного не буває, – зазначив він. – Нам потрібно діяти зважено, щоб ця позиція була опрацьована з фахівцями, щоб ми чітко і відповідально звітували про те що ми робимо. Але щоби ми і в суспільстві змінили підходи, – вважає міський голова.

Джерело: сайт Чернігівської міської ради

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Чернігівська,

Чернігів досі без пасажирських перевезень: в чому проблема

В Чернігові досі не працює громадський транспорт. Багато чернігівців поки вимушені ходити пішки, їздити на велосипедах та ловити попутні машини. Дехто бачить користь для здоров’я від піших та велосипедних подорожей. А от найтяжче людям похилого віку – великі відстані до…

Мала приватизація: депутати Чернігівської міської ради від «Слуги Народу» пропонують віддати частину коштів громадам

У Верховній Раді України розглядають законопроекти щодо малої приватизації, які усувають штучні бюрократичні перешкоди і спрощують процедуру підготовки до приватизації об’єктів як державної, так і комунальної власності. Із вимогою якнайшвидше ухвалити цей пакет документів, передбачивши перерахування частину коштів від продажу…

Як «Велика реставрація» збереже унікальні пам’ятки на Чернігівщині

Культурна спадщина Чернігівщини просто вражає – навіть жителі області щоразу відкривають для себе нові місця для подорожей: Батурин, Любеч, Новгород-Сіверський, Ніжин та, звісно, Чернігів. Зберегти унікальні архітектурні пам’ятки й зробити їх ще привабливішими для туристів – такою є мета президентської…

На що витрачає кошти влада Чернігова

Центр спільних дій продовжує аналізувати бюджети обласних центрів. Ми вже розповідали, як витрачають гроші на Заході, в Центрі, на Півдні та Сході України. Цього разу розглянемо місцеві фінанси облцентрів Півночі України, серед них –  Чернігівської міської громади. Інформацію взято з Державного веб-порталу Мінфіну та офіційних сайтів органів місцевого…

Бюджет участі у Чернігові: подано 92 проєкти

31 травня в Чернігові завершився прийом проєктів «Бюджету участі» цього року. У підсумку, на вебплатформі “Громадський проект” зареєстровано 92 проєкти на суму в майже 75,5 мільйонів гривень. Зокрема, подано 43 малих проєкти на суму 11 мільйонів та 49 великих на…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: