Новини

Туристична децентралізація громад Чернігівщини стала прикладом для колег з інших регіонів

Рецепт розвитку туризму у громаді потребує найкращих складових та компонентів. Для громад Чернігівщини одним з основних компонентів є історично-культурна спадщина та видатні особистості, які жили на Сіверській землі. Другою складовою є розвиток індустрії гостинності та активність інвесторів по створенню тієї самої індустрії – готелів, ресторанів, розробки екскурсійних маршрутів тощо. І третьою – найважливішою складовою – є лідери громад, хто своєю працею та ініціативою склеює, поєднує перші два компоненти, підтримує та розвиває ініціативи жителів громад та знаходить можливості для розвитку територій.

З кращими практиками саме таких громад протягом трьох днів знайомилися представники ОТГ Дніпропетровщини та Сумщини під час навчального візиту, організованого Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Учасники навчального візиту відвідали Сосницьку, Новгород-Сіверську та Батуринську об’єднані територіальні громади. Також побачили які зміни відбулися у Чернігові за останні три роки.

Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, під час зустрічі із представниками ОТГ Сумської та Дніпропетровської областей розповіла про реформу децентралізації в регіоні, успіхи громад та діяльність Центру. Вона зазначила, що Чернігівщина тривалий час займає лідерські позиції в реалізації реформи в першу чергу завдяки наполегливій праці жителів громад та небайдужих громадян, які повірили в зміни.

Обласний центр – це один із загальноукраїнських прикладів реновації та ревіталізації історичного центру міста та покращення міського середовища в цілому. На думку експертів, оновлений Чернігів доводить, успішні практики європейських країн ефективні для українських міст. Причому в першу чергу вони спрацювали у сфері малого бізнесу та сервісу, що підвищує привабливість міста, збільшує надходження до міського бюджету та, відповідно, можливості вкладати кошти в наступні реконструкції.

Сосницька селищна громада є прикладом для багатьох громад як області, так і в Україні. Тут працює система електронного по господарського обліку, запроваджена система енергоменеджменту, розроблена стратегія розвитку громади.

Сосниця відома завдяки Олександру Довженку.

«Саме тому презентацію громади та її проектної діяльності для гостей з інших областей провели в музеї великого українського кінорежисера. І це рішення цілком зрозуміло. Адже громада робить перші кроки по формуванню власного бренду та іміджу, пов’язаного із відомим земляком», – розповів Володимир Бойко, радник з регіонального розвитку Чернігівського ЦРМС.

З відомим кінорежисером пов’язаний і новий кінофестиваль «Капелюш», який вже став традиційним і є візитівкою громади.

Андрій Портний, Сосницький селищний голова, поділився з учасниками візиту планами розвитку громади. Він говорив про відновлення діяльності дитячого санаторію, створення молодіжного центру, реконструкцію дитячого садочку та низка інших.

Новгород-Сіверська об’єднана громада цікава в першу чергу тим, що це одна з перших ОТГ в Україні, створена навколо міста обласного значення. Новгород-Сіверський – це визначний історичний центр Чернігівщини. Місто добре збереглося у своїх основних рисах, які сформувалися наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. Навколо історичних пам’яток успішно розвивається відпочинковий туризм на берегах Десни, створюються нові цікаві локації та реалізовуються проекти. Саме про перспективи та можливості для розвитку громади розповідав Олег Бондаренко, Новгород-Сіверський міський голова, під час спілкування з учасниками навчального візиту. Вони побачили об’єкти історико-культурної спадщини та інфраструктури діючі та ті, що ще потребують реконструкції. Серед останніх старий занедбаний кінотеатр, який громада хоче перетворити на спортивний комплекс.

Батуринська міська громада – це вдалий приклад успішних інвестицій в історію та минуле. Батурин – приклад державно-приватного партнерства, взаємодії міської ради та національного заповідника “Гетьманська столиця” та малого бізнесу. Про співпрацю громади та заповідника, стратегію розвитку ОТГ та проекти гості дізналися від Леоніда Душі, Батуринського міського голови, та його заступника Валентина Потерухи.

Партнерство полягає в тому, що історичні пам’ятки приваблюють туристів та відпочиваючих, а міська рада сприяє розвитку індустрії гостинності. Готелі, ресторани, бази відпочинку створюють додаткову вартість послуг, внаслідок збільшення його обсягів міський бюджет отримує нові податкові надходження. Одним із нових напрямків розвитку громади – є фестивальний рух, який впроваджують в громаді.

«Яскраві події приваблюють гостей з різних куточків України. За рік громаду відвідує понад ста п’ятдесяти тисяч гостей. І тому вигоди для малого та середнього бізнесу очевидні», – переконані експерти.

За три дні зустрічей учасники начального візиту отримали багато вражень та познайомилися з комплексними підходами до розвитку туристичного потенціалу в громаді.

Ліляна Гордієнко, депутат Вишнівської ОТГ Дніпропетровської області, розповіла:

«Багато чого хочеться перейняти з досвіду відвіданих громад. Але для того, щоб щось втілити в життя потрібні такі люди, з такими амбіціями, бажаннями і можливостями. Мені сподобалися всі голови ОТГ. Всі різні, але в кожного своя родзинка, своя сила. Я таких голів ще не зустрічала». І додала, що коли її чоловік повернеться з АТО, хотіла б розвивати у своїй громаді туризм. «Було би дуже круто започаткувати у нашій ОТГ фестиваль як у Батуринській громаді. У нас є деякі напрацювання у цій галузі, є люди, які готові працювати», – сказала Ліляна.

«Після цієї зустрічі хочеться розповідати про кращі практики розвитку громад Чернігівської області, запроваджувати у себе побачене. Сподобалась Сосницька ОТГ: молодий голова розповів про свої підйоми і падіння на даній посаді. Він розповів, як потрібно залучати кошти для розвитку громади, звідки їх можна брати, як співпрацювати з мешканцями. Також цікаво було дізнатися про особливості становлення ОТГ з центром у місті обласного значення», – поділилася враженнями Анастасія Пізняк, спеціаліст з інфраструктурного розвитку Гречаноподівської ОТГ Дніпропетровської області.

Джерело: Центр розвитку місцевого самоврядування

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Батуринська, Новгород-Сіверська, Сосницька,

Сосницька ОТГ: кількість учнів у селі подвоїлась, але школу не відкриють

Школу у Змітневі, де перед початком навчального року подвоїлась кількість учнів, не відкриють. Рішення ухвалили депутати на сесії, сказав голова Сосницької громади Андрій Портний, переголосовувати його не будуть. Рішення про закриття школи депутати прийняли у квітні. Тоді там навчалось 25…

На ремонт дороги між громадами витратять 300 мільйонів

На Чернігівщині почалися роботи на дорозі Холми-Авдіївка-Оболоння. На ремонт 15-кілометрової ділянки витратять 300 мілйьйонів гривень. Про це повідомляє Суспільне.Чернігів. Дорогу розбивають вантажівки, тому вкладають посилену основу, каже речниця служби автомобільних доріг області Аліна Левочко. З її слів,цю ділянку обрали для…

У Сосницькій ОТГ запрацювала поліцейська станція

Днями відкрила свої двері для громадян поліцейська станція в Чорнотичах. Відтепер громада перебуватиме під надійним захистом дільничного офіцера Олександра Пінченка. – Передусім хочу подякувати голові громади Андрію Портному. 8 місяців тому ми вперше зустрілися під час презентації проекту «Поліцейський офіцер…

У Сосницькій ОТГ готують оновлену Стратегію розвитку громади

Днями у Сосницькій громаді зібрались на перше засідання робочої групи зі стратегічного планування, яка починає працювати над оновленням та покращенням Стратегії розвитку Сосницької громади на період до 2025 року. Сосоницька громада вже має такий стратегічний документ. Він отримав схвальні відгуки…

У Сосницькій ОТГ капітально ремонтують міст

У Сосницькій ОТГ проводяться роботи з капітального ремонту мосту через струмок на автомобільній дорозі місцевого значення О251804 Чорнотичі-Кудрівка-Лозова, км 15+961, біля села Киріївка. Проєкт включений до Програми Президента України «Велике будівництво». Оскільки з моменту будівництва мосту — 1979 рік —…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: