Новини

Муніципальна варта, бебі-бум та збережена мережа ФАПів – про перші півтора роки Козелецької ОТГ

15 січня Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», організував для журналістів регіональних ЗМІ «Медіа-зустрічі у Козелецькій громаді».

Презентувала діяльність громади у «об’єднаному форматі» Олена Дмитренко, Козелецький селищний голова. Вона розповіла про програми, прийняті селищною радою у різних сферах, про зміни, які відбулися за ці півтора року та про виклики, з якими доводиться стикатися щодня.

«Наша громада працює від травня 2017-го, а на прямі міжбюджетні відносини перейшла лише з 1 січня 2018 року. Все те, що ми маємо уже сьогодні – це фундаментальні основи для подальшої успішної роботи ради, – запевнила Олена Борисівна. – Ми будуємо плани не лише на найближчі роки, а працюємо зараз над впровадженням довгострокових інвестиційних проектів. Я вважаю, що майбутнє – за об’єднаними громадами, але в повній мірі вони себе покажуть років за десять».

Козелецька селищна рада у 2018 році прийняла Стратегічний план розвитку громади, який розробляла за підтримки Чернігівського ЦРМС.

З початку 2018 року в громаді відкрився Центр надання адміністративних послуг. Зараз тут надається 120 офіційно затверджених послуг. ЦНАП співпрацює з мобільним сервісним центром МВС, що дозволяє жителям усього Козелецького району отримувати додаткові послуги в Козельці. Нині ЦНАП бере участь у проекті з модернізації програми «U-LEAD з Європою», а також у пілотній Програмі розвитку малого та середнього підприємництва від проекту FORBIZ.

Козелецький ЦНАП виступив ініціатором міжмуніципального співробітництва з сільськими радами, які не увійшли до складу ОТГ, та зі створеними громадами, які не надають такого широкого спектра послуг, як у Козельці.

Бебі-бум та черга у садочках

У громаді працює 11 садочків, з них три – у Козельці, вісім у старостинських округах (всього виховується 468 дітей). Наприкінці 2017 року у приміщенні колишньої бібліотеки гімназії відкрили філію дитячого садочку, дві групи якої відвідують 42 дітлахів.

«Наступного дня після виборів до мене звернулися молоді мами, які вимагали відкриття дитячого садочку. Черга тоді була понад сто дітей. За три місяці ми зробили ремонт приміщення, закупили все необхідне обладнання, відкрили дві групи на сорок дітей», – розповіла Олена Дмитренко.

Козелецька громада може похвалитися зростанням народжуваності. Черга у садочки селища не зменшується, а росте. Тому голова вже задумується над пошуком приміщення для ще одного дитячого садочка у Козельці.

Такий бебі-бум пояснюють програмами підтримки народжуваності (три тисячі гривень отримують молоді батьки) і тим, що до громади переїжджають родини зі столиці та обласного центру.

Освітня мережа громади складається з восьми шкіл та гімназії, з них – два опорних навчальних заклади, які мають чотири філії, та сім загальноосвітніх. У них навчається 1652 учні. Є спортивна та музична школи, будинок творчості дітей та юнацтва і міжшкільний навчально-виробничий комбінат (загалом їх відвідують 920 дітей).

У всіх школах та дитячих садочках проведені ремонти та оновлені меблі, посуд, придбані необхідні дидактичні матеріали. Усі перші класи на території громади укомплектовані новими меблями, комп’ютерною технікою та дидактичними матеріалами згідно з стандартами Нової української школи.

Для підвозу учнів придбані два нових шкільних автобуси (за гроші громади та інфраструктурну субвенцію). Громадою було введено посаду медичного працівника, який надає дозвіл на виїзд водіїв шкільних автобусів.

Особливий заклад для особливих дітей

У громаді є дитячий садочок для «особливих дітей». Тут працює денне відділення та відділення реабілітації. Всього заклад відвідують 87 дітей, які потребують психологічної корекції поведінки, фізіотерапії та спеціальних занять.

Вихованці закладу вчаться соціально-побутовим навичкам, соціалізації та з допомогою педагогів розвивають здібності й таланти.

«У березні 2018 року заклад перейшов у підпорядкування Козелецької селищної ради. Його відвідують діти від народження до 18 років. Діагнози дітей потребують постійної уваги та реабілітаційної терапії: ДЦП, синдром Дауна, аутизм, розумова відсталість тощо», – розповіла Лілія Квітко, директор закладу.

Вона також зазначила, що після зміни підпорядкування Центру з’явилася можливість організації підвозу дітей до закладу. І ситуація з фінансуванням закладу значно покращилася.

“Коли ми були при РДА мали фінансування тільки на заробітну плату і на оплату комунальних послуг, харчування дітей. Решта – ремонт, підвіз дітей, організація заходів, додаткові навчально-методичні матеріали ірозвиваючі засоби – було коштом коштів батьків або спонсорів. І вдень, і вночі ми шукали спонсорів, щоб хоч якось покращити умови. За десять місяців минулого року у Центрі встановили кондиціонер, відремонтували опалювальну систему, поклали лінолеум у коридорі, поклеїли нові шпалери в їдальні та закупили вогнегасники», – сказала Лілія Квітко.

Збережені ФАПи у старостатах

Козелецька селищна рада постійно фінансує районну лікарню та програми з придбання інсуліну, допомоги тяжкохворим тощо.
З початком 2019 року спроможна мережа закладів охорони здоров’я скоротилася по всьому Козелецькому району. Мала залишитися лише одна амбулаторія загальної практики сімейної медицини та п’ять пунктів здоров’я.

На думку громади така кількість медичних закладів не зможе забезпечити всіх жителів громади якісними медичними послугами. Тому, вирішино зберегти всі 13 фельдшерсько-амбулаторні пункти у всіх сільрадах.

«Будемо з цього року утримувати всі ФАПи, які є на території громади, коштом селищної ради. Населення у наших сільських населених пунктах переважно старшого віку, тому ми не можемо залишити людей без медичних послуг та допомоги медиків», – зазначила Олена Дмитренко.

Першим відремонтували фельдшерський пункт в Омелянівському старостинському окрузі. Перекрили дах, замінили двері, вікна, зробили ремонт всередині приміщення. За словами Ольги Драпогуз, фельдшера, в день до неї звертається понад двадцять жителів. Вона ставить крапельниці, робить уколи та щеплення, фізпроцедури та виконує інші призначення лікарів. Також у ФАПі є денний стаціонар. У майбутньому тут планують провести воду в приміщення та зробити теплий санвузол.

Раїса Шиян, в.о. старости Омелянівського старостату, розповіла, що ремонт ФАПу та забезпечення фельдшера заробітною платою, це не єдине, що було зроблено на території Омелянівської сільської ради. Освітлені вулиці, підсипані дороги – все це вже зробила громада. Також старостат може похвалитися тим, що в одному приміщенні на селі зібралися усі необхідні для людей заклади – поштове відділення, будинок культури, бібліотека і, ясна річ, тут же приймають односельців староста з діловодом. Цей адміністративний центр добре опалюється.

Муніципальна варта – від благоустрою до забезпечення порядку

Козелецька громада в Чернігівській області першою створила КП «Муніципальна варта», яке очолив Сергій Стасевич. За його словами основним завданням підприємства – забезпечення порядку на території громади, але за півтора року діяльності значно розширився спектр послуг.

Керівник підприємства розповів, що спочатку жителі ставилися з недовірою до його бійців, а пройшло декілька місяців і до муніципальної варти звертаються з будь-яких питань та надзвичайних ситуацій.

“Дзвонять, якщо помітили когось чужого на території сільської ради або побачили, що хтось порушує порядок благоустрою, або копає пісок незаконно. Траплялися випадки, коли люди звертаються до нас, але питання в компетенції поліції. Співпрацюємо з місцевими загонами МНС», – сказав Сергій Стасевич.

Розвиток туризму серед пріоритетів громади

Історичні та культурні пам’ятки, які є на території громади, створюють потужний потенціал для розвитку туристичної сфери. Музеї, храми та сквери громади включені до подорожей вихідного дня, які організовують туристичні агенції. Сюди їдуть туристи не лише з України,а й з інших країн. Це сприяє створенню нових закладів харчування та ресторацій, у Козельці відкриваються приватні готелі та хостели.

Також на території громади, у селі Калитянське, минулого року коштом родини меценатів Миклухо-Маклай відкрили перший приватний музей-виставку історії Чернігівщини.

До Козелецької громади з часом можуть приєднатися ще шість сільських рад, які межують з громадою. У селищній раді переконані: для того, щоб приєднання відбулося люди повинні бачити позитивні зміни у старостатах та громаді.

Джерело: Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Козелецька,

Козелецька селищна рада має міні сонячну станцію для екстрених випадків

Козелецька селищна рада отримала великий комплект міні сонячної електростанції на базі сонячних панелей Sunpower для забезпечення резервного електропостачання. Це стало можливим завдяки Агенції регіонального розвитку Чернігівської області та представництву компанії SUNPOWER, йдеться на сайті громади. У Козельці нове обладнання знадобиться…

У Козелецькій громаді проблеми з водою

О них местные жители рассказали в соцсетях, сетуя на халатность единственного в поселке поставщика соответствующих услуг — КП «Козелецводоканал» В частности, некоторые пользователи из частного сектора отметили, что из кранов в их домах — ни капли воды в течение суток….

У Козелецькій громаді перевірили місця для купання

Цього тижня у Козелецькій селищній раді перевірили місця масового купання на водоймах. До комісії, яка перевіряла, увійшли заступник селищного голови Олена Золотаревська, спільно з головним спеціалістом відділу  містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства селищної ради Леонідом Дубинським, головним інспектором ВЗНС Чернігівського…

Депутати домоглись ремонту дороги

У Козелецькій громаді ремонтують дорогу, що сполучає декілька населених пунктів громади. Тут буде нове дорожнє покриття, укріплені узбіччя, а також засоби організації та безпеки дорожнього руху. Минулого року до тоді ще кандидатів у депутати від «Слуги Народу» звернулись місцеві жителі…

У Козелецькій громаді влаштовують нове дорожнє покриття

На виконання програми Президента України «Велике будівництво»  ведуться роботи з поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення О250704 Горбачі – Патюти – Ставиське на ділянці км 0+000 – км 16+200. Протяжність цієї ділянки — 5,3 кілометра. Загальний обсяг…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: