Новини

Чернігівським журналістам розповіли, звідки у об’єднаних громад гроші

Дохідливо і детально про формування фінансових скарбниць новостворених ОТГ розповів журналістам у рамках тренінгу «Медіа про децентралізацію» регіональний консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Микола Силенко.

Джерела надходження коштів, механізм їх розподілу, інфраструктурні субвенції, трансферти з державного бюджету, прямі міжбюджетні відносини, залучення інвестицій у громади, фінансування проектів, ініційованих жителями населених пунктів, що входять до ОТГ, структура власних ресурсів громад, ефективні моделі місцевої влади – усі ці поняття стали журналістам зрозумілішими.

Учасники заходу усвідомили, що фінансовий аспект – один із найсуттєвіших для життєдіяльності громад. Саме від нього великою мірою залежить ефективність та успішність функціонування ОТГ.

Великі чи малі громади?

Експерт також ознайомив журналістів із перспективним планом формування територіальних громад на Чернігівщині. Як поінформував Микола Силенко, в нашій області вже створено 40 ОТГ.

За загальними рейтинговими показниками Чернігівщина серед лідерів децентралізації. У перспективі малі за чисельністю населення громади будуть приєднуватися до великих, адже об’єднавши фінанси ОТГ, зможуть ефективніше розвиватися й реалізовувати делеговані їм повноваження.

Об’єднаним територіальним громадам із чисельністю до 2 тисяч мешканців (найменша в Україні ОТГ – Макіївська, що в Носівському районі нараховує 1600 осіб) складніше виживати. Їх фінансова та кадрова спроможність недостатні для безпроблемного функціонування в перспективі. Якщо ОТГ має невеликі обсяги власних коштів і фінансових ресурсів, то питома вага видатків на утримання своїх службовців значно зростає.

Чисельність населення, площа, наявність економічного потенціалу, обсяг фінансового ресурсу, мережа соціально-культурної сфери – важливі чинники, що впливають на спроможність ОТГ і на можливість органів місцевого самоврядування надавати населенню якісні послуги, а громадам – ефективно розвиватися.

– Ключовим фактором при створенні нових громад має бути саме їхня спроможність, – зазначив Микола Силенко. – Співвідношення чисельності службовців апарату громад до чисельності їхнього населення, витрати на їхнє утримання мають враховувати сільські голови населених пунктів, які ще на старті реформи децентралізації.

Микола Силенко

Звісно, кожен хутір чи село хоче стати самостійним, але бюджетне становище такої маленької громад буде плачевним. Комплексні стратегії розвитку, реальні власні доходні джерела, ймовірність підтримки Державного фонду регіонального розвитку, спектр видатків, субсидії із державного бюджету на формування інфраструктури – все дуже важливі складові для формування нових ОТГ.

Фінансова децентралізація зробила незалежними місцеві кошториси від державного бюджету і створила можливості планування розвитку територій та втілення реальних проектів. Об’єднаними громадами практично неможливо керувати – вони самостійні, зокрема, і у фінансових питаннях. Громади, як засвідчили чотири роки їх функціонування, – найефективніша модель місцевого самоврядування.

 

Колективні ініціативи громадян

Учасникам тренінгу представили результати соціологічного дослідження «Інформаційні потреби жителів ОТГ». Вони засвідчили, що людей найбільше цікавлять проблеми благоустрою населених пунктів, робота сфери ЖКГ, залучення інвестицій і створення робочих місць і залучення коштів у громаду для будівництва і ремонту соціальних об’єктів, надання адміністративних послуг.

Жителі громад перестають бути байдужими й ініціюють всілякі проекти, спрямовані на розвиток тих чи інших сіл. Їх цікавлять також питання власних повноважень, участі у створенні та розвитку ОТГ.

Редактор корюківської газети «Маяк» Ірина Гайова розповіла колегам про завершення голосування жителів громад за проекти, які претендували на реалізацію шляхом громадського бюджетування.

На конкурс було подано 12 проектних пропозицій – облаштування місць дозвілля, спортивних майданчиків, покращення благоустрою територій. На ці цілі з бюджету Корюківської громади передбачено 250 тисяч гривень.

За результатами голосування перемогли два проекти жителів села Наумівки. Перший – парк «Мрія» – передбачає встановлення вуличних ліхтарів вздовж паркової алеї в центрі села та облаштування парку лавочками, гойдалками і урнами. Другий – це створення спортивного майданчика з тренажерами, відновлення футбольного майданчика і бігової доріжки.

Залучення громадян до участі у самоврядуванні, їхня активність приносять користь і додаткові джерела фінансів на облагородження сіл чи колективне дозвілля.
Чернігівські журналіст озвучили низку різноманітних запитань стосовно надходження коштів у скарбниці ОТГ, про міжбюджетні непорозуміння, політичні конфлікти між ОТГ і районними радами і райдержадміністраціями, розподілом додаткових дотацій, передбачених для Чернігівської області.

Тренінг провела громадська організація «Асоціація регіональних ЗМІ» у рамках проекту «Децентралізація в медіа: доступно, достовірно, актуально». Цей проект реалізується за рахунок коштів обласного бюджету на виконання Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства у Чернігівській області на 2016–2020 роки.

– Це далеко не перший проект про децентралізацію, який реалізує наша Асоціація, – зазначає голова Асоціації регіональних ЗМІ Олександр Назаренко. – І тема не перестає бути актуальною. Дуже радий, що під час тренінгу колеги мали можливість отримати фахові коментарі на питання, які виникають у конкретних ОТГ в Корюківці, Мені, Борозні, Сновську, Городні, Семенівці…

Олександр Назаренко порадив колегам і як писати про децентралізаційні процеси, і нагадав про конкурс журналістських робіт з питань децентралізації, оголошений Чернігівською обласною радою. Переможців очікують солідні грошові нагороди.


Джерело: Час Чернігівський

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Влада, Громади, Корюківська,

У Корюківській ОТГ нові правила благоустрою

На засіданні сьомої сесії, 8 липня, депутати міської ради затвердили оновлені ПРАВИЛА БЛАГОУСТРОЮ, що діятимуть на території населених пунктів Корюківської міської територіальної громади. Правила стосуються забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях….

Корюківська ОТГ: нові правила благоустрою, місцеві податки і збори

На засіданні сесії Корюківської міської ради 8 липня депутати підтримала думку громадськості і затвердили медичну послугу як пріоритетну для розвитку в громаді, яку обрали в рамках опитування у співпраці з програмою ДОБРЕ. Як відомо, у громаді триває робота над розробкою…

У Корюківській ОТГ закрили 2 школи

Рішення про припинення діяльності двох малокомплектних закладів освіти корюківські депутати ухвалили в четвер, 8 липня. На черговій сесії Корюківської міськради депутати за годину розглянули шістдесят питань. Їх заздалегідь обговорили на засіданнях постійних комісій, тому на сесійному – лише голосували. Сімнадцятим…

Земля у комунальній власності громад: як використовувати ефективно

Із кінця листопада 2020 року триває передача земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність об’єднаних громад.  Запуск ринку землі може бути вигідним і людям, які працюють на землі — фермерам, і громадам. Як це може бути – пояснюємо на…

Земля – у комунальну власність громад

Із кінця листопада 2020 року триває передача земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність об’єднаних громад. Як відбувається цей процес, які є складнощі – коментують голови громад, обрані від «Слуги Народу». Сергій Малець, голова Олишівської селищної громади: «Нарешті без…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: