Новини

Чому громадам не вистачає коштів на утримання шкіл – шукали вихід у Міносвіти

4 червня у Міністерстві освіти і науки України відбулась робоча зустріч з представниками Асоціації міст України. Головна мета – обговорення проблемних питань органів місцевого самоврядування, серед яких, зокрема, – забезпеченість освітньою субвенцією та удосконалення формули розподілу освітньої субвенції, розподіл додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Зустріч пройшла під головуванням заступника Міністра освіти і науки Пала Хобзея. Міністерство фінансів представляв Роман Єрмолічев, директор Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери. Від Асоціації міст України у засіданні брали участь представники 43 міст та об’єднаних територіальних громад, серед яких міські голови та голови ОТГ, заступники голів, керівники управлінь освіти та фінансових управлінь місцевих рад. Виконавчу дирекцію АМУ представляє Перший заступник виконавчого директора АМУ Ярослав Рабошук та аналітик АМУ з питань освіти Людмила Мозгова.

Зустріч у Міністерстві освіти і науки проводиться на виконання Протоколу доручень Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана за підсумками наради з Правлінням АМУ, яка відбулася 21 травня 2018 року і була присвячення проблемним питанням бюджетного забезпечення територіальних громад та шляхам їх вирішення.

Основним питанням зустрічі був стан забезпечення оплати праці вчителів закладів загальної середньої освіти, що відповідно до чинного законодавства має здійснюватись за кошти освітньої субвенції. Поряд із тим, значним є дефіцит освітньої субвенції, що був спричинений підвищенням заробітної плати освітянам та недосконалістю формули розподілу освітньої субвенції.

У звʼязку з цим виникає як соціальна напруга в громадах, так гальмується впровадження рішень Уряду щодо підвищення заробітних плат. Ситуація ускладнюється початком відпускного періоду, а також буде поглиблена з настанням 1 вересня, адже органи місцевого самоврядування мають підвищити заробітні плати також педагогам закладів дошкільної та позашкільної освіти.

До роботи спільно з колегами з інших міст долучився голова Городнянської ОТГ Андрій Богдан.

Нагадуємо, що АМУ протягом 2017 року брала участь у робочих нарадах з розробки формули розподілу освітньої субвенції. Однак пропозиції АМУ не були враховані.

Зокрема, в жовтні 2017 року повідомляла Мінфін та МОН про необхідність врахувати поділ класів на групи, скорегувати коефіцієнти, врахувати збільшення учнівського контингенту та граничну наповнюваність інклюзивних класів. Сама формула була прийнята 28 грудня 2017 року, коли вже був затверджений Державний бюджет України на 2018 рік. Зауважуємо, що урядовий акт про затвердження формули розподілу освітньої субвенції не погоджувався з АМУ.

Асоціація міст України очікує від МОН на протокол засідання з конкретними термінами вирішення питання. Наприкінці зустрічі заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей пообіцяв, що цей документ буде готовий у четвер, 7 червня 2018 року.


Джерело: сайт Асоціації міст України

 

Останні новини за категоріям(и): Без категорії, Городнянська,

У Городнянській громаді  стартував проєкт з підтримки осіб похилого віку

Городнянська територіальна громада – єдина громада в Україні, що має кордон з двома країнами-агресорами одночасно – росією та білоруссю. Через обстріли та провокації її територія віднесена до зони бойових дій. Все це ускладнює підготовку до зими та створює прямі загрози…

Жителька Городнянщини культивує малинове дерево

Людмила Борисовець щиро закохана у садівництво. Вирощує різні диковинки, але от хитромудре сплетіння з ліан довжиною по 3 метри, на якому висіли ще зелені крупні ягоди малини – побачиш далеко не скрізь. Як це все виглядає в реальності – показав…

Маршрутки на Ріпки та Городню: розклад та ціна

У Чернігівському районі починає курсувати пасажирський автотранспорт. Автобуси їздять туди, де відсутні проблеми із дорожньою інфраструктурою та розмінуванням. Або туди, де вдновлено проїзд зруйнованими мостами. Приміром, на сьогодні можна доїхати у до таких населених пунктів: Ріпки, Михайло-Коцюбинське, Роїще, Кувечичі, Бурівка,…

У селі Городнянської ОТГ ще один ігровий майданчик

У Пекурівці, що у Городнянській громаді, для дітей встановили ще один ігровий майданчик. Тепер їх два, один у центрі села, інший по вул. Центральній. На додачу до відреставрованих гойдалки та каруселі відділ ЖКГ міської ради передав гірку. Комплекс для розваг…

У громаді чекають, коли запрацює обіцяна амбулаторія

У 2018 році в рамках проєкту реформи сільської медицини в Хоробичах розпочали будівництво амбулаторії сімейної медицини. Спочатку картина виглядала досить обнадійливо. Але потім справа ніби «зависла на мертвій точці». Вже минуло два роки, а в приміщенні, яке починало так стрімко…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: