Новини

Деснянська громада – 12-а у рейтингу фінансової спроможності ОТГ

Відповідний рейтинг оприлюднив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Як відомо, спроможність кожної об’єднаної громади залежить від чотирьох ключових критеріїв – її чисельності, питомої ваги базової дотації у структурі доходів, капітальних видатків на 1-го мешканця (без субвенцій із держбюджету), а також – витрат на утримання управлінського апарату.

За цими критеріями експертами Центрального офісу реформ при Мінрегіоні підготовлено рейтинг фінансової спроможності 366 об’єднаних громад.

Як виявилось, ОТГ із чисельністю менше 5 тисяч мешканців мають менший потенціал розвитку, порівняно із більш населеними територіями. Адже розвиток малого і середнього підприємництва на території певної громади залежить від наявності там кваліфікованих трудових ресурсів, обсягу місцевого ринку споживання, спроможності ОТГ створювати і утримувати інфраструктуру.

«Безумовно, більш населені громади з огляду на ці чинники є привабливішими для розвитку бізнесу і залучення інвестицій.  Вони здатні надавати якісніші послуги і забезпечити кращі стартові умови для соціального та економічного зростання», – наголосив Геннадій Зубко.

На його думку, аналізуючи першу шістку найбільш успішних громад, – Слобожанської, Богданівської, Вербківської (Дніпропетровщина), Шахівської (Донеччина), Шишацької (Полтавщина), Ушомирської (Житомирщина), можна запропонувати чотири ключові критерії успішного розвитку.

«Чисельність громади має сягати щонайменше 5-7 тис мешканців, питома вага базової дотації у структурі доходів не повинна перевищувати 30% обсягів власних надходжень, граничний рівень витрат на управлінський апарат може бути до 20% від власного ресурсу громади (без трансфертів із центрального і обласного бюджетів). Важлива умова – зростання обсягів капітальних видатків із обрахунку на одного мешканця», – наголосив Геннадій Зубко.

Що стосується Чернігівщини, то найвища позиція у рейтингу – у Деснянської ОТГ – 12-е місце. Громада має один із найнижчих рівнів дотаційності бюджету (це питома вага реверсної / базової дотації у загальних доходах) і достатньо великі (94-е місце) видатки на утримання апарату.

Інші громади Чернігівської області у рейтингу: Гончарівська (29 місце), Корюківська (46-е), Батуринська (58-е), Вертіївська (63-е), Парафіївська (92-е). Решта – нижче першої сотні. Найменш спроможна громада – Лосинівська ОТГ – на 284-у місці.

Довідково. Моніторинг фінансової спроможності ОТГ здійснено експертною Групою фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

Оцінку фінансової спроможності 366-ти ОТГ проведено на підставі результатів моніторингу виконання місцевих бюджетів за І півріччя 2017 року та за чотирма основними показниками, які відображають:

  • власні доходи на 1-го мешканця;
  • рівень дотаційності бюджетів (питома вага базової/реверсної дотації у доходах);
  • питому вагу видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (без трансфертів з державного бюджету);
  • капітальні видатки на 1-го мешканця (без субвенцій з державного бюджету).

На підставі зазначених показників сформовано загальний рейтинг ОТГ.

З моніторингом фінансової спроможності 366 об’єднаних громад за перше півріччя 2017 року можна ознайомитись за посиланням.


Джерело: Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

 

Останні новини за категоріям(и): Лосинівська,

Перекрасили: в Лосиновской громаде готовятся к 1 сентября

В Шатуре Лосиновской территориальной общины Нежинского района здание девятилетки перекрасили местные жители. На стенах – яркая палитра цветов. Больше всего зеленого, красного и фиолетового. Также есть желтый и розовый. Автор идеи – 44-летняя Татьяна Рубан. – Официально наше заведение называется…

У Лосинівській ОТГ стартував ремонт дитсадка

Лосинівська територіальна громада розпочала ремонт в дошкільному навчальному закладі «Сонечко», який знаходиться в смт Лосинівка. Довгий час питання щодо проведення ремонту лишалося невирішеним, розповідають в громаді. І ось, у липні, ремонтні роботи стартували. «За кошти місцевого бюджету в розмірі понад…

Вирішується доля Ніжинської районної лікарні

У середу, 21 липня, у Ніжині радилися щодо перспектив існування Ніжинської центральної районної лікарні. У нараді взяли участь керівники Ніжинської, Вертіївської, Лосинівської, Крутівської, Талалаївської територіальних громад. Кожен з присутніх мав можливість висловити свою пропозицію – це і об’єднання районної та…

Прокуратура розслідує самовільне розорювання земель у Лосинівській ОТГ

Розпочато кримінальне провадження за фактом самовільного розорювання земель на території Лосинівської ОТГ Чернігівська обласна прокуратура невідкладно відреагувала на інформацію від громадської організації  «Правозахист +»  про розорювання прибережних захисних смуг на території Лосинівської ОТГ у Ніжинському районі. Зокрема представник організації звернувся до обласної…

Освіта у Лосинівській ОТГ

Відділ освіти, сім’ї, молоді та спорту Лосинівської селищної ради оприлюднив оперативні дні про стан забезпечення освіти у громаді. Дитсадки У Лосинівській громаді працюють два заклади дошкільної освіти (ЗДО): Лосинівський ЗДО «Сонечко» – 5 груп, 68 дітей дошкільного віку; Галицький ЗДО…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: