Новини

Реформа децентралізації: область у “золотій середині”

Про основні кількісні показники реформи децентралізації повідомляє офіційний сайт Чернігівської ОДА. 

Так, у 2015 році 19 місцевих рад області (57 населених пунктів) пройшли процес об’єднання, утворивши п’ять об’єднаних територіальних громад (ОТГ) — Макіївську (Носівський район), Вертіївську (Ніжинський район), Парафіївську (Ічнянський район), Кіптівську та Деснянську (Козелецький район). Наразі там вже обрано голів і старост.

Також ОТГ перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. За підсумками першого півріччя, громади перевиконали бюджет по власних надходженнях. Крім, передбачених Бюджетним кодексом надходжень, у цьому році ОТГ отримали додаткову субвенцію з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у сумі майже 32 мільйони гривень. На сьогодні громадами вже розроблено 24 проектні заявки на суму понад 24 мільйони гривень і розпочато їх реалізацію.

Процес об’єднання громад. Нещодавно розпорядженнями голови облдержадміністрації затверджені висновки щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень про об’єднання:

  • Остерської громади(Козелецького району): Біликівська, Бірківська сільські ради та Остерська міська рада;
  • Батуринської громади (Бахмацький район): Матіївська, Городищенська сільські ради та Батуринська міська рада;
  • Лосинівської громади (Ніжинського району): Терешківська, Сальненська, Шняківська, Вікторівська, Шатурська сільські ради та Лосинівська селищна рада.

Враховуючи невідповідність процесу об’єднання перспективному плану формування територій громад Чернігівської області, обласною державною адміністрацією розроблено та рішенням п’ятої сесії сьомого скликання обласної ради від 20 червня 2016 року затверджено відповідні зміни в частині зазначених громад, де вже прийнято рішення про об’єднання.

Вже направлено звернення до Центральної виборчої комісії щодо призначення перших місцевих виборів у Остерській, Батуринській та Лосинівській об’єднаних територіальних громадах.

І хоча на даний момент у ЦВК відсутні бюджетні призначення для організації підготовки та проведення місцевих виборів, процес об’єднання триває.

Крім трьох зазначених, розпорядженнями голови облдержадміністрації вже затверджено висновки щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень про об’єднання Гончарівської (Жеведська, Смолинська сільські ради та Гончарівська селищна рада) та Мринської (Мринська, Плосківська, Хотинівська, Лихачівська, Селищенська сільські ради) громад та підготовлено відповідне звернення до Центральної виборчої комісії щодо призначення перших місцевих виборів у зазначених громадах.

Отже, в області п’ять громад утворено ще у 2015 році, у поточному ж додалося ще п’ять. Втім, процес набирає обертів, та головною умовою для доленосного рішення залишається насамперед спроможність ОТГ. Відтак, з такими кількісними показниками Чернігівщина знаходиться у середині рейтингу по країні.

2016_08_10_gon_otd_03

Рекордсменами у минулому році стали Тернопільська (26 ОТГ) та Хмельницька області (22 ОТГ). По 1-3 громади утворили в Луганській, Донецькій, Миколаївській, Вінницькій. Закарпатській, Харківській. Черкаській, Київській та Сумській областях. До слова, з останнього названого регіону приїздять на Чернігівщину переймати досвід успішного впровадження реформи.


Джерело: Чернігівська ОДА

Останні новини за категоріям(и): Батуринська, Гончарівська, Лосинівська, Остерська,

В Остерській громада формують спроможну мережу закладів освіти

В Остерській громада формують спроможну мережу закладів освіти Спроможна мережа закладів освіти громади – це мережа шкіл та садочків, які надають конкурентну освіту дітям, мають сучасну матеріально-технічну базу та достатній кадровий потенціал. Саме таку мережу формують сьогодні в Остерській громаді….

«Велике будівництво»: новий стадіон у місті Остер

У рамках програми Президента України «Велике будівництво» в Острі з’явився стадіонний комплекс, який став центром здорового способу життя для всіх жителів. Відновили спортивний об’єкт коштом Державного фонду регіонального розвитку (5,7 млн) та внеску Остерської громади (1,4 млн). Стадіон в місті…

Будівельні роботи на стадіоні в Острі мають завершитися вже за місяць

У рамках програми Президента «Велике будівництво» в Острі триває капітальний ремонт відкритого стадіонного комплексу. Завершити будівельні роботи планують у жовтні 2020 року. Про це йдеться на сайті Чернігівської ОДА. На оновлення стадіону спрямують 7,2 млн грн. З них 5,76 млн грн —…

В Остерській громаді буде новий стадіон

У місті Остер триває реконструкція стадіонного комплексу. Це частина програми Президента України «Велике будівництво». Будують стадіонний комплекс, який стане центром здорового способу життя для всіх жителів. Так виглядає стадіон зараз Стадіонний комплекс в Острі в останні роки перетворився фактично у…

Журналісти з дев’яти областей побували в громадах Чернігівщини

Харківський прес-клуб Media Hub Kharkiv організував до Чернігівської області престур журналістів з Дніпропетровської, Донецької, Луганської (частин, підконтрольних Україні), Запорізької, Одеської, Полтавської, Сумської, Херсонської та Харківської областей. Учасники престуру побували в Любечі та Острі, де цікавилися успішними історіями реформи децентралізації. А…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: