Новини

Сходи громадян у селах, які останніми доєднались до Козелецької ОТГ

Три дні поспіль, 22, 23 та 24 березня, проходили сходи громадян сіл Олексіївщина, Єрків, Гарбузин, Закревське, Жеребецьке та Тополі. Ці села входили до Олексіївщинської сільської ради, яка на останніх виборах доєдналася до Козелецької громади.  Олександр Стельмах, староста, прозвітував за пророблену роботу в 2020 році.

На зборах були присутніми Валентин Бригинець, Козелецький селищний голова, Ганна Колесниченко, заступник селищного голови, Валентина Сікачова, начальник відділу соціального захисту населення, Ірина Санченко, начальник відділу зв’язків із громадськістю, ЗМІ та громадськими об’єднаннями, депутат селищної ради, Микола Василенко, головний спеціаліст відділу  земельних відносин та комунальної власності та Андрій Савчук, депутат селищної ради. В Олексіївщині на сході громадян був присутнім Анатолій Гуц, депутат  селищної ради.

– Сільська рада утворилася ще в 1976 році. Пережила часи розквіту нашого передового колгоспу ім.Гагаріна, часи його занепаду та розвалу, тяжкі 90-ті, коли заробітна плата не виплачувалася місяцями, пережила період становлення незалежності України. Були періоди, коли до бюджету надходили мізерні надходження та період, коли ми були самодостатніми, – почав свій виступ Олександр Стельмах, староста. – Наразі ми вже не сільська рада, а старостат, а я не сільський голова, а староста сіл Олексіївщина, Єрків, Гарбузин, Закревське, Жеребецьке та Тополі. Приєднання відбулося  не з нашої волі, а за розпорядженням Кабінету Міністрів № 564 від 13 травня 2020 року, сільську раду приєднали до Козелецької селищної ради. Всі надходження з нашої громади йдуть тепер до загального бюджету. Погано це для нас чи добре, час покаже.

До приєднання Олексіївщинська сільська рада була однією з найбагатших в колишньому Козелецькому районі. Дохідна частина складала майже 4 млн.грн, левову частину з яких складав акцизний збір із заправок Єркова і Гарбузина, та надходження  від оренди землі.

В зв’язку з пандемією коронавірусної хвороби COVID-19 у 2020 році бюджет Олексіївщинської сільської ради був виконаний лише на 90% і становив 2 990 863 грн. Але це не завадило працювати над реалізацією Плану економічного і соціального розвитку сільської ради.

Минулоріч за місцевий кошт утримувався пункт здоров’я в с.Єрків, а це заробітна плата працівникам, придбання ліків та брикету для опалювання приміщення закладу. Загальна сума склала 304 835 грн. Виплачувалася компенсація фізичним особам, які надавали соціальні послуги на суму 55 000 грн. На заробітну плату соціальному працівнику пішло 62 600 грн. Для районної лікарні перераховано 30 000 грн. на придбання медичного обладнання. На ремонт Сираївської ЗОШ І-ІІІ ст. надали 10 000 грн. У сільській раді діяла Програма на поховання людей не пенсійного віку, які на час смерті були безробітними. За цією програмою у минулому році було витрачено 5 000 грн. На лікування тяжкохворим перераховано 11 000 грн. У 2020 році було завершено огородження бетонним парканом та встановлення металевих воріт на всіх кладовищах громади. Їх налічується вісім. 

Завершена Програма з вуличного освітлення населених пунктів Олексіївщинської сільської ради. Нині в кожному селі і по всіх вулицях проведено вуличне освітлення. У 2020 році на це було витрачено 133 732 грн.  У звітному періоді, згідно плану Чернігівобленерго, були проведені роботи по заміні опор лінії електромереж 2-х КТП у селі Єрків. Відповідно проводилися роботи по демонтажу та монтажу на нові опори системи  вуличного освітлення та дротового інтернету. Інтернет-провайдер проводив монтаж за власний рахунок, а от вуличне освітлення за рахунок бюджету сільської ради. Також проводилися роботи по заміні вуличних ліхтарів, які вийшли з ладу, по всіх селах сільської ради. Загалом на ці роботи з місцевого бюджету витрачено 140 626 грн.

Минулоріч продовжили роботу з благоустрою зони відпочинку навколо озера в Єркові та облаштування бювету для питної води. На це пішло 113 350 грн. По всіх селах встановлені дитячі майданчики, на їхнє доукомплектування було витрачено 63 200 грн. У Гарбузині відремонтовано пам’ятник Невідомому солдату на суму 14 400 грн. На ремонт закладів культури витрачено 56 304 грн. На облагородження трьох сміттєзвалищ витрачено 13 852 грн.  У 2020 році продовжили висипку доріг з ґрунтовим покриттям. На це витратили майже 200 000 грн.

На всі села виготовляється Генеральний план. Наразі документація знаходиться на затвердженні у містобудівній раді області. Постійно проводилися роботи з благоустрою. Це скошування на кладовищах та узбіччях, вирубування чагарників. Підтримувався в належному стані парк відпочинку в селі Олексіївщина.

За рахунок соціальної угоди з агропідприємством ТОВ «Агро-Регіон-Козелець» в селі Тополі було облаштовано територію навколо водойми та придбано обладнання для свердловини. А в Олексіївщині створено парк відпочинку. На суму 100 000 грн підприємством було придбано асфальтну крихту для висипки доріг в Олексіївщині. Аграрії встановили два контейнери для роздільного сміття. За реалізовану сировину отримано 2500 грн, і за рахунок цих коштів відремонтували місток через річку Остер, який сполучає Олексіївщину з Козельцем.

У кожному з сіл жителі висловлювали свої проблеми. В Гарбузині люди бідкалися, що територія на якій випасалася худоба віддана в оренду. Староста вніс роз’яснення, що це були землі за межами населеного пункту і сільська рада не мала права ними розпоряджатися. Тому відповідно без згоди громади ці землі і були роздані. До речі, в кожному із сіл оформлені громадські пасовища. В Єркові велася жвава дискусія на різні теми. В основному людей хвилювало, щоб не закрили пункт здоров’я, адже фельдшер отримує мізерну заробітну плату і в будь-який час може звільнитися. Просили відремонтувати дорогу. В Закревському просили встановити дитячий майданчик та замінити ліхтар, що вийшов з ладу. У Жеребецькому громадський актив вимагав посприяти у проведенні ямкового ремонту дороги, що веде до їхнього села. Висловлювали своє занепокоєння стосовно аварійних дерев, що несуть загрозу місцевим мешканцям. В Тополях просили провести висипку центральної вулиці. В Олексіївщині більше цікавилися про можливість отримання землі для ведення особистого селянського господарства.

У Тополях був присутнім старший дільничий офіцер поліції відділення поліції №1 Чернігівського районного управління поліції ГУНП в Чернігівській області Олег Дещенко. Дільничий провів роз’яснювальну роботу серед селян про те, щоб були уважними стосовно того,що відбувається в їхніх селах. Звертали увагу на підозрілих, чужих людей.  Такі люди можуть представлятися представниками різних організацій, або ж скупниками різних товарів. Ці особи можуть виявитися злодіями, які обкрадають людські обійстя. Просив уважно слідкувати за дітьми. Статистика вказує на те, що більшість правопорушень здійснюється саме неповнолітніми. Особливий акцент дільничий ставив на  тому, щоб не викидали сміття у невстановлені законом місця. Зазначив, що якщо хтось бачить як викидають сміття, достатньо фото чи відеофіксації правопорушення, щоб притягти таких людей до адміністративної відповідальності. Або ж просто дзвонити на лінію 102. Представник поліції наголосив, що упередити злочин набагато легше завдяки співпраці з місцевими жителями.

Джерело: сайт Козелецької ОТГ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Козелецька,

Козелецька селищна рада має міні сонячну станцію для екстрених випадків

Козелецька селищна рада отримала великий комплект міні сонячної електростанції на базі сонячних панелей Sunpower для забезпечення резервного електропостачання. Це стало можливим завдяки Агенції регіонального розвитку Чернігівської області та представництву компанії SUNPOWER, йдеться на сайті громади. У Козельці нове обладнання знадобиться…

У Козелецькій громаді проблеми з водою

О них местные жители рассказали в соцсетях, сетуя на халатность единственного в поселке поставщика соответствующих услуг — КП «Козелецводоканал» В частности, некоторые пользователи из частного сектора отметили, что из кранов в их домах — ни капли воды в течение суток….

У Козелецькій громаді перевірили місця для купання

Цього тижня у Козелецькій селищній раді перевірили місця масового купання на водоймах. До комісії, яка перевіряла, увійшли заступник селищного голови Олена Золотаревська, спільно з головним спеціалістом відділу  містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства селищної ради Леонідом Дубинським, головним інспектором ВЗНС Чернігівського…

Депутати домоглись ремонту дороги

У Козелецькій громаді ремонтують дорогу, що сполучає декілька населених пунктів громади. Тут буде нове дорожнє покриття, укріплені узбіччя, а також засоби організації та безпеки дорожнього руху. Минулого року до тоді ще кандидатів у депутати від «Слуги Народу» звернулись місцеві жителі…

У Козелецькій громаді влаштовують нове дорожнє покриття

На виконання програми Президента України «Велике будівництво»  ведуться роботи з поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення О250704 Горбачі – Патюти – Ставиське на ділянці км 0+000 – км 16+200. Протяжність цієї ділянки — 5,3 кілометра. Загальний обсяг…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: