Новини

Які «підйомні» отримала Корюківська ОТГ, куди пішли ці гроші та про що мріє мер Ратан Ахмедов

Корюківська об’єднана територіальна громада (ОТГ) з’явилась на мапі Чернігівщини 18 грудня 2016 року. Її очолює 31-річний Ратан Ахмедов.

В ОТГ 8 громад та 17,3 тис. населення. Але відповідно до перспективного плану, який торік уточнювала обласна рада, після закінчення процесів децентралізації до Корюківки приєднають решту громад району, і кількість населення становитиме 21 тисячу.

«Підйомні» для ОТГ

Коли починалася в Україні децентралізація, тобто створення об’єднаних територіальних громад, то їм обіцяли багато. Зокрема, кошти на розвиток інфраструктури. Простіше кажучи, «підйомні». І за два роки Корюківська ОТГ отримала 11,5 млн грн.

Але раніше на галузі освіти і медицини, котрі мають фінансуватися виключно з державної скарбниці, йшли цільові кошти: на всі видатки освітян і на всі – медиків. А 2016 року їх розділили і ввели так звану додаткову дотацію (це кошти медикам на енергоносії, а освітянам на все, окрім зарплатні вчителям). Цю дотацію уряд передає безпосередньо областям, а губернатор затверджує порядок її розподілу. І незрідка ці солідні суми «пролітають» мимо ОТГ. Якщо торік Корюківка отримала 8 млн грн додаткової дотації, то цьогоріч – майже нічого.

Це означає, що втрачене найцінніше – прямі міжбюджетні відносини між державою і ОТГ. Зрештою, громади змушені самі думати, за які кошти утримувати технічний персонал у навчальних закладах, підвозити дітей до шкіл, купувати обладнання, доплачувати вчителям тощо.

На що витрачаються гроші?

В Корюківській ОТГ адміністративний апарат, включаючи старост, діловодів, опалювачів налічує 44 людини. Зараз загальний бюджет громади складає 140 млн. грн, з них власних надходжень – 80 мільйонів. Половину заробленого самостійно дає фабрика техпаперів.

У медицину міськрада вклала 10 мільйонів. У п’яти селах встановили вуличне освітлення. У сусідньому Сядриному пробили свердловину, і відтепер у громаді шість потужних свердловин. На понад дев’ять мільйонів поповнили технікою КП «Водоканал». Надбали маже 20 одиниць снігоочисної техніки. Будують водогони. З’явилося декілька сучасних спортивних майданчиків.

У Корюківці та по селах облаштовані зони для відпочинку малюків і дорослих. У місті встановлено 16 відеокамер. На благоустрій Парку пам’яті, пляжу, капремонт тротуарів витратили майже три мільйони.

Як живе Корюківська ОТГ – у цифрах та проектах

Мало який райцентр може похвалитися такими гарними декоративними зеленими насадженнями, як у Корюківці. У п’ять разів збільшили кількість урн, почали вивозити сміття і у селах. Майже мільйон витратили на рекультивацію восьми сміттєзвалищ. Багато коштів вкладається в освіту та культуру. Це і облаштування інклюзивного простору для дітей у міській ЗОШ №4, і понад мільйон інвестицій у творчість, і майже два мільйони на потреби дитсадків, і два нові шкільні автобуси, і 450 тисяч на поповнення матеріальної бази класів, де навчаються першокласники.

А ще Корюківська ОТГ другий рік поспіль реалізує так званий громадський бюджет, на який цьогоріч виділено 300 тисяч. Активні люди подають проекти, спрямовані на покращення міського благоустрою, мерія проводить голосування, і в результаті – креативні ідеє втілюються в життя.

Про що мріє мер?

Ратан Ахмедов

Ратан Ахмедов прагне, щоб більше доходів надходило від лісів, аби зиск від діяльності лісогосподарських підприємств мала громада, а не область, як це відбувається сьогодні.

– Якщо податки, які сплачують нині лісгоспи у державний та обласний бюджети, отримуватиме громада, то до скарбниці Корюківської ОТГ додатково надходитиме 10 мільйонів!, – пояснює він.

Ще у мера є величезне бажання – зробити «лялечку» з Корюківської першої школи.

– Це буде новий освітній простір, опорна школа, куди із задоволенням їхатимуть навчатися діти з навколишніх сіл.

Проект його мрії коштує 80 мільйонів. Держава дасть половину, місто – 25 мільйонів, решта – «депутатські» кошти (за сприяння нардепів) та спонсорські. Реалізовуватиметься він до 2020 року. І вже залучено 25 мільйонів ( зміськбюджету – чотири).

На підході й будівництво нової лікарської амбулаторії у Наумівці. Це повністю державний проект: 6 млн надійде на саме будівництво, 1,3 млн – на оснащення і 500 тис. – на автомобіль. Дуже хотів міський голова і ЦНАП звести у райцентрі, та поки цей проект відкладається.


Джрело: сайт Сусіди.City

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Корюківська,

У Корюківській ОТГ нові правила благоустрою

На засіданні сьомої сесії, 8 липня, депутати міської ради затвердили оновлені ПРАВИЛА БЛАГОУСТРОЮ, що діятимуть на території населених пунктів Корюківської міської територіальної громади. Правила стосуються забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях….

Корюківська ОТГ: нові правила благоустрою, місцеві податки і збори

На засіданні сесії Корюківської міської ради 8 липня депутати підтримала думку громадськості і затвердили медичну послугу як пріоритетну для розвитку в громаді, яку обрали в рамках опитування у співпраці з програмою ДОБРЕ. Як відомо, у громаді триває робота над розробкою…

У Корюківській ОТГ закрили 2 школи

Рішення про припинення діяльності двох малокомплектних закладів освіти корюківські депутати ухвалили в четвер, 8 липня. На черговій сесії Корюківської міськради депутати за годину розглянули шістдесят питань. Їх заздалегідь обговорили на засіданнях постійних комісій, тому на сесійному – лише голосували. Сімнадцятим…

Земля у комунальній власності громад: як використовувати ефективно

Із кінця листопада 2020 року триває передача земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність об’єднаних громад.  Запуск ринку землі може бути вигідним і людям, які працюють на землі — фермерам, і громадам. Як це може бути – пояснюємо на…

Земля – у комунальну власність громад

Із кінця листопада 2020 року триває передача земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність об’єднаних громад. Як відбувається цей процес, які є складнощі – коментують голови громад, обрані від «Слуги Народу». Сергій Малець, голова Олишівської селищної громади: «Нарешті без…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: