Новини

Шампанське буває різне: солодке й сухе, якісне й не дуже

Новий рік – свято, яке ми не уявляємо без келиха шампанського. Яка б криза не вирувала навколо, символ новорічної ночі лишається незмінним.

Усі шампанські вина можна розділити на кілька категорій, пояснила начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець.

ЗВІДКИ НАПІЙ?

Шампанське може бути білим, рожевим та червоним.

Традиційне шампанське почали виробляти у французькій провінції Шампань. Звідси й назва напою.

Біле виготовляють шляхом бродіння світлих сортів винограду, червоне – із темних сортів, до того ж використовують сік разом із кісточками і шкіркою. Це додає насиченого кольору й дещо терпкого смаку. Рожеве шампанське отримують або шляхом змішування червоного й білого винограду (купаж), або поєднанням уже готового виноматеріалу.

Традиційне шампанське роблять так: виноматеріал закорковують у пляшки, додають спеціальні речовини, завдяки яким відбувається бродіння. Таке вино витримують до трьох років, на етикетці обов’язково вказують термін витримки, ставлять відповідну позначку. Традиційне шампанське коштує недешево.

У Радянському Союзі свого часу опанували новий спосіб виробництва шампанського – резервуарний. Виноматеріал витримують у спеціальних металевих ємностях.

Протягом 26 днів у них відбувається….. бродіння у прискореному режимі.

Але дещо страждають смакові і ароматичні властивості та залишається незначний дріжджовий присмак.

ЧИ ЧАСТО НАС ДУРЯТЬ?

Ігристі вина фальсифікують рідше, ніж іншу лікеро-горілчану продукцію. Вино може бути фальсифіковане шляхом повної чи часткової підміни однієї сировини іншою, дешевшою. Для доведення «до кондиції» використовують синтетичні барвники, ароматизатори, цукор, спирт-сирець.

Інколи звичайне ординарне шампанське видають за витримане. На жаль, «на око» таку підміну виявити неможливо.

За способом насичення газом є вина ігристі та шипучі. У ігристих вуглекислий газ виділяється у процесі бродіння, шипучі ж насичуються ним штучно. Один зі способів фальсифікації – заміна ігристого вина більш дешевим шипучим.

ПОКУПЦІ ЛЮБЛЯТЬ СОЛОДЕНЬКЕ

За вмістом цукру шампанські вина бувають Дуже різними: від солодкого (8% цукру) – до брюту (0,3%).

Найпопулярніший варіант святкового напою – напівсолодке біле шампанське. Втім, фахівці – виробники, дегустатори, сомельє – віддають перевагу благородному брюту. На думку спеціалістів, саме він найповніше відображає майстерність. І талант, виробників. Великий попит мають червоні шампанські вина. Вони святкового кольору і є справжньою окрасою столу. Багато десятиліть у цій царині лідирує вітчизняне «Артемівське».

ТРИМАЙТЕ КУРС НА ЗЕЛЕНУ ПЛЯШКУ

Вважається, що шампанське з j корком саме з кори коркового дерева, а не з пластмаси – більш високої якості. Такий напій треба зберігати лише горизонтально, щоб вино постійно змочувало корок і не давало йому висохти.

Шампанське – дуже традиційний напій у плані упаковки. Тільки скляна пляшка ємністю 0, 75 літра і винятково зеленого кольору. Темно-зелене скло захищає напій від згубної дії сонячних променів. Тому краще вибирати саме таке шампанське, а не розлите в білу прозору пляшку.

Купуючи шампанське в супермаркеті, зверніть увагу, за яким нормативним документом виготовлений напій (ДСТУ, ТУ). Зважайте і на віддаленість підприємства виробника від місця вирощування винограду: чим ближче воно розміщене, тим менша ймовірність придбати фальсифікат. Перед купівлею добре струсніть пляшку, так, щоб утворилася піна. В якісному продукті вона займе весь доступний простір.

Додатково перевірити якість шампанського можна й безпосередньо за святковим столом. Для цього варто просто кинути в келих ягоду винограду або шматочок шоколаду. Якщо вони швидко вкриються пухирцями – напій справжній.

ВМІЛА ГОТУВАТИ – А ЧИ ВМІЛА ПОДАВАТИ?

Шампанське зазвичай подають у високих вузьких келихах. Вони так і називаються – келихи для шампанського. У довгих тонких фужерах смаковий букет напою затримається найдовше. До того ж саме в них шампанське чудово виглядає, сяючи від-самого дна по вінця.

Гарні сорти шампанського грають у келиху протягом кількох годин. Тобто весь цей час бульбашки тонкою цівкою піднімаються з дна. Ігристі вина потрібно охолоджувати, але не заморожувати. Ідеальна температура подачі +6…+10 градусів. А от відкриття «по-гусарськи» фахівці-дегустатори не радять. Із шампанського, що «бахнуло», вилітає надто багато вуглекислого газу. Шампанське – вимогливий напій щодо страв, які з ним вживати. Сухе та напівсухе краще пасуватиме до холодних закусок (наприклад, білого м’яса, морепродуктів) або інших страв із риби, курки, кроля. У Європі до шампанського прийнято подавати сир. До солодкого ігристого вина подають десерти – морозиво, бісквіти, фрукти.


Джерело: «Чернігівські відомості» №51 від 20.12.2017, автор: ПРЕС-СЛУЖБА ДП «ЧЕРНІГІВСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Без категорії,

Про цінність людського капіталу, – на тренінгу для представників ОТГ Чернігівщини

Днями у Чернігівському регіональному офісі Програми «U-LEAD з Європою» відбувся тренінг на тему «Управління людськими ресурсами в ОТГ». Учасниками заходу стали представники об’єднаних територіальних громад Чернігівської області. Ірина Кудрик, директорка Чернігівського РО, у вступному слові розповіла про діяльність Програми та…

Голови ОДА Вінницької, Івано-Франківської та Чернігівської областей стали найкращими в Україні – дослідження

Для аналізу використовувалися кількісні та якісні показники діяльності голів ОДА, повідомляє УНІАН. Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) у партнерстві з інтернет-виданням “Апостроф” підготували “Рейтинг ініціативності губернаторів”. Даний рейтинг відображає фактичну діяльність керівника ОДА на обійманій ним посаді, дозволяє проаналізувати пріоритети…

Освітня субвенція у 2020 році для Чернігівщини збільшена на 36,66 млн. грн

Уряд спрямував місцевим бюджетам кошти на освіту та підтримав позицію Асоціації міст України щодо врахування реального контингенту учнів. «Мінфін та Міносвіти нарешті підтримали пропозицію органів місцевого самоврядування та врахували саме реальний контингент учнів під час обрахунку обсягів освітньої субвенції на…

100% території Чернігівської області охоплено схемою проєкту перспективного плану формування територій громад

У грудні 2019 року відповідними змінами до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» повноваження щодо формування перспективного плану повністю передані обласним державним адміністраціям. При формуванні проєкту плану максимально враховано критерії добровільності та спроможності. На виконання постанови Кабінету Міністрів України…

З Новим роком!

Команда проєкту “Громади Чернігівщини” вітає читачів та всіх, хто робить добру справу розвитку громад із Новим роком!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: