Новини

Шампанське буває різне: солодке й сухе, якісне й не дуже

Новий рік – свято, яке ми не уявляємо без келиха шампанського. Яка б криза не вирувала навколо, символ новорічної ночі лишається незмінним.

Усі шампанські вина можна розділити на кілька категорій, пояснила начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець.

ЗВІДКИ НАПІЙ?

Шампанське може бути білим, рожевим та червоним.

Традиційне шампанське почали виробляти у французькій провінції Шампань. Звідси й назва напою.

Біле виготовляють шляхом бродіння світлих сортів винограду, червоне – із темних сортів, до того ж використовують сік разом із кісточками і шкіркою. Це додає насиченого кольору й дещо терпкого смаку. Рожеве шампанське отримують або шляхом змішування червоного й білого винограду (купаж), або поєднанням уже готового виноматеріалу.

Традиційне шампанське роблять так: виноматеріал закорковують у пляшки, додають спеціальні речовини, завдяки яким відбувається бродіння. Таке вино витримують до трьох років, на етикетці обов’язково вказують термін витримки, ставлять відповідну позначку. Традиційне шампанське коштує недешево.

У Радянському Союзі свого часу опанували новий спосіб виробництва шампанського – резервуарний. Виноматеріал витримують у спеціальних металевих ємностях.

Протягом 26 днів у них відбувається….. бродіння у прискореному режимі.

Але дещо страждають смакові і ароматичні властивості та залишається незначний дріжджовий присмак.

ЧИ ЧАСТО НАС ДУРЯТЬ?

Ігристі вина фальсифікують рідше, ніж іншу лікеро-горілчану продукцію. Вино може бути фальсифіковане шляхом повної чи часткової підміни однієї сировини іншою, дешевшою. Для доведення «до кондиції» використовують синтетичні барвники, ароматизатори, цукор, спирт-сирець.

Інколи звичайне ординарне шампанське видають за витримане. На жаль, «на око» таку підміну виявити неможливо.

За способом насичення газом є вина ігристі та шипучі. У ігристих вуглекислий газ виділяється у процесі бродіння, шипучі ж насичуються ним штучно. Один зі способів фальсифікації – заміна ігристого вина більш дешевим шипучим.

ПОКУПЦІ ЛЮБЛЯТЬ СОЛОДЕНЬКЕ

За вмістом цукру шампанські вина бувають Дуже різними: від солодкого (8% цукру) – до брюту (0,3%).

Найпопулярніший варіант святкового напою – напівсолодке біле шампанське. Втім, фахівці – виробники, дегустатори, сомельє – віддають перевагу благородному брюту. На думку спеціалістів, саме він найповніше відображає майстерність. І талант, виробників. Великий попит мають червоні шампанські вина. Вони святкового кольору і є справжньою окрасою столу. Багато десятиліть у цій царині лідирує вітчизняне «Артемівське».

ТРИМАЙТЕ КУРС НА ЗЕЛЕНУ ПЛЯШКУ

Вважається, що шампанське з j корком саме з кори коркового дерева, а не з пластмаси – більш високої якості. Такий напій треба зберігати лише горизонтально, щоб вино постійно змочувало корок і не давало йому висохти.

Шампанське – дуже традиційний напій у плані упаковки. Тільки скляна пляшка ємністю 0, 75 літра і винятково зеленого кольору. Темно-зелене скло захищає напій від згубної дії сонячних променів. Тому краще вибирати саме таке шампанське, а не розлите в білу прозору пляшку.

Купуючи шампанське в супермаркеті, зверніть увагу, за яким нормативним документом виготовлений напій (ДСТУ, ТУ). Зважайте і на віддаленість підприємства виробника від місця вирощування винограду: чим ближче воно розміщене, тим менша ймовірність придбати фальсифікат. Перед купівлею добре струсніть пляшку, так, щоб утворилася піна. В якісному продукті вона займе весь доступний простір.

Додатково перевірити якість шампанського можна й безпосередньо за святковим столом. Для цього варто просто кинути в келих ягоду винограду або шматочок шоколаду. Якщо вони швидко вкриються пухирцями – напій справжній.

ВМІЛА ГОТУВАТИ – А ЧИ ВМІЛА ПОДАВАТИ?

Шампанське зазвичай подають у високих вузьких келихах. Вони так і називаються – келихи для шампанського. У довгих тонких фужерах смаковий букет напою затримається найдовше. До того ж саме в них шампанське чудово виглядає, сяючи від-самого дна по вінця.

Гарні сорти шампанського грають у келиху протягом кількох годин. Тобто весь цей час бульбашки тонкою цівкою піднімаються з дна. Ігристі вина потрібно охолоджувати, але не заморожувати. Ідеальна температура подачі +6…+10 градусів. А от відкриття «по-гусарськи» фахівці-дегустатори не радять. Із шампанського, що «бахнуло», вилітає надто багато вуглекислого газу. Шампанське – вимогливий напій щодо страв, які з ним вживати. Сухе та напівсухе краще пасуватиме до холодних закусок (наприклад, білого м’яса, морепродуктів) або інших страв із риби, курки, кроля. У Європі до шампанського прийнято подавати сир. До солодкого ігристого вина подають десерти – морозиво, бісквіти, фрукти.


Джерело: «Чернігівські відомості» №51 від 20.12.2017, автор: ПРЕС-СЛУЖБА ДП «ЧЕРНІГІВСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Без категорії,

Президент розповів про судову реформу

В Україні буде реалізовано дієву судову реформу, яка гарантуватиме право кожного громадянина на чесний, незалежний та справедливий суд. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Розвиток правосуддя» у Києві. Глава держави нагадав, що провести судову…

Президент створює Конгрес місцевих та регіональних влад

Першим завданням Конгресу стане розробка Муніципального кодексу України. Під час засідання Ради розвитку громад і територій Президент України Володимир Зеленський оголосив про створення Конгресу місцевих та регіональних влад, основним завданням якого буде сприяти встановленню якісно нових відносин між центральною та…

Володимир Зеленський про основні напрямки розвитку та розбудови інфраструктури для перетворення України на країну, комфортну для людей

Глава держави зауважив, що сфера інфраструктури занепадала понад 20 років. Він нагадав, що у його передвиборчій програмі важливим пунктом було створення комфортної країни. «Найперше – це дороги. Про них існував не один мільйон жартів, на їхньому ремонті було вкрадено не…

«Слуги Народу» Чернігівщини навчались, як зробити громади заможними

Третій етап онлайн-навчання новообраних голів ОТГ та депутатів присвятили темі місцевих бюджетів. «Слуга Народу» продовжує онлайн навчання для більш ніж 300 новообраних голів територіальних громад та місцевих депутатів. Цього четверга, 11 лютого у центральній студії, з якої здійснювалась трансляція заходу, обговорювали…

Тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні збільшуватися не будуть

У вівторок, 9 лютого, Уряд та мери українських міст підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води громадянам України. Це має забезпечити стале проходження цього опалювального сезону та підготовку до…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: