Новини

Шампанське буває різне: солодке й сухе, якісне й не дуже

Новий рік – свято, яке ми не уявляємо без келиха шампанського. Яка б криза не вирувала навколо, символ новорічної ночі лишається незмінним.

Усі шампанські вина можна розділити на кілька категорій, пояснила начальник науково-виробничої лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівстандартметрологія» Наталія Коновець.

ЗВІДКИ НАПІЙ?

Шампанське може бути білим, рожевим та червоним.

Традиційне шампанське почали виробляти у французькій провінції Шампань. Звідси й назва напою.

Біле виготовляють шляхом бродіння світлих сортів винограду, червоне – із темних сортів, до того ж використовують сік разом із кісточками і шкіркою. Це додає насиченого кольору й дещо терпкого смаку. Рожеве шампанське отримують або шляхом змішування червоного й білого винограду (купаж), або поєднанням уже готового виноматеріалу.

Традиційне шампанське роблять так: виноматеріал закорковують у пляшки, додають спеціальні речовини, завдяки яким відбувається бродіння. Таке вино витримують до трьох років, на етикетці обов’язково вказують термін витримки, ставлять відповідну позначку. Традиційне шампанське коштує недешево.

У Радянському Союзі свого часу опанували новий спосіб виробництва шампанського – резервуарний. Виноматеріал витримують у спеціальних металевих ємностях.

Протягом 26 днів у них відбувається….. бродіння у прискореному режимі.

Але дещо страждають смакові і ароматичні властивості та залишається незначний дріжджовий присмак.

ЧИ ЧАСТО НАС ДУРЯТЬ?

Ігристі вина фальсифікують рідше, ніж іншу лікеро-горілчану продукцію. Вино може бути фальсифіковане шляхом повної чи часткової підміни однієї сировини іншою, дешевшою. Для доведення «до кондиції» використовують синтетичні барвники, ароматизатори, цукор, спирт-сирець.

Інколи звичайне ординарне шампанське видають за витримане. На жаль, «на око» таку підміну виявити неможливо.

За способом насичення газом є вина ігристі та шипучі. У ігристих вуглекислий газ виділяється у процесі бродіння, шипучі ж насичуються ним штучно. Один зі способів фальсифікації – заміна ігристого вина більш дешевим шипучим.

ПОКУПЦІ ЛЮБЛЯТЬ СОЛОДЕНЬКЕ

За вмістом цукру шампанські вина бувають Дуже різними: від солодкого (8% цукру) – до брюту (0,3%).

Найпопулярніший варіант святкового напою – напівсолодке біле шампанське. Втім, фахівці – виробники, дегустатори, сомельє – віддають перевагу благородному брюту. На думку спеціалістів, саме він найповніше відображає майстерність. І талант, виробників. Великий попит мають червоні шампанські вина. Вони святкового кольору і є справжньою окрасою столу. Багато десятиліть у цій царині лідирує вітчизняне «Артемівське».

ТРИМАЙТЕ КУРС НА ЗЕЛЕНУ ПЛЯШКУ

Вважається, що шампанське з j корком саме з кори коркового дерева, а не з пластмаси – більш високої якості. Такий напій треба зберігати лише горизонтально, щоб вино постійно змочувало корок і не давало йому висохти.

Шампанське – дуже традиційний напій у плані упаковки. Тільки скляна пляшка ємністю 0, 75 літра і винятково зеленого кольору. Темно-зелене скло захищає напій від згубної дії сонячних променів. Тому краще вибирати саме таке шампанське, а не розлите в білу прозору пляшку.

Купуючи шампанське в супермаркеті, зверніть увагу, за яким нормативним документом виготовлений напій (ДСТУ, ТУ). Зважайте і на віддаленість підприємства виробника від місця вирощування винограду: чим ближче воно розміщене, тим менша ймовірність придбати фальсифікат. Перед купівлею добре струсніть пляшку, так, щоб утворилася піна. В якісному продукті вона займе весь доступний простір.

Додатково перевірити якість шампанського можна й безпосередньо за святковим столом. Для цього варто просто кинути в келих ягоду винограду або шматочок шоколаду. Якщо вони швидко вкриються пухирцями – напій справжній.

ВМІЛА ГОТУВАТИ – А ЧИ ВМІЛА ПОДАВАТИ?

Шампанське зазвичай подають у високих вузьких келихах. Вони так і називаються – келихи для шампанського. У довгих тонких фужерах смаковий букет напою затримається найдовше. До того ж саме в них шампанське чудово виглядає, сяючи від-самого дна по вінця.

Гарні сорти шампанського грають у келиху протягом кількох годин. Тобто весь цей час бульбашки тонкою цівкою піднімаються з дна. Ігристі вина потрібно охолоджувати, але не заморожувати. Ідеальна температура подачі +6…+10 градусів. А от відкриття «по-гусарськи» фахівці-дегустатори не радять. Із шампанського, що «бахнуло», вилітає надто багато вуглекислого газу. Шампанське – вимогливий напій щодо страв, які з ним вживати. Сухе та напівсухе краще пасуватиме до холодних закусок (наприклад, білого м’яса, морепродуктів) або інших страв із риби, курки, кроля. У Європі до шампанського прийнято подавати сир. До солодкого ігристого вина подають десерти – морозиво, бісквіти, фрукти.


Джерело: «Чернігівські відомості» №51 від 20.12.2017, автор: ПРЕС-СЛУЖБА ДП «ЧЕРНІГІВСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Без категорії,

У Куликівській ОТГ обговорили важливі проблеми з головою Чернігівської ОДА

У вівторок, 11 серпня, голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко зустрівся з Куликівським селищним головою Наталією Халімон та активом Куликівської об’єднаної територіальної громади. В ході зустрічі учасники обговорили важливі питання, які турбують жителів Куликівської громади, та потребують вирішення. При…

Яким буде новий навчальний рік у школах Чернігівщини?

У звичному режимі стартує навчальний рік у школах Чернігівщини, каже Андрій Подорван, заступник голови Чернігівської ОДА. На уроках діти вчитимуться без масок: як стартує навчальний рік із 1 вересня. – Втім деякі карантинні обмеження будуть: вчителям будуть робити щоденну термометрію….

Культурний трамплін: школа соціального проєктування для культурних менеджерів ОТГ

ГО «Інститут соціальної політики регіону» та Спільнота «Grant Management» оголошують відбір представників органів місцевого самоврядування, працівників комунальних закладів, активістів організацій громадянського суспільства, митців, підприємців, що займаються питаннями культурних та креативних індустрій в об’єднаних територіальних громадах з усіх областей України, для…

Вночі Меною гулятимуть екскурсанти

Менський краєзнавчий музей організовує незвичайну оглядову екскурсію-прогулянку «Нічна Мена 2020». «Ми запрошуємо жителів міста та гостей на пригоду і розвагу, – йдеться у повідомленні музею. – Під час цієї прогулянки, звісно, будемо проходити повз відомі архітектурні пам’ятки, почуємо цікаві нетипові…

На Менщині вітали зі сторіччям жительку громади

Привітати ювілярку жительку селища Макошине Ольгу Мех зібралася велика дружна родина, односельці, очільники місцевої влади, представники Макошинської первинної, районної та обласної ветеранських організацій та навіть заступник міністра у справах ветеранів. Ольга Іванівна приймала квіти, подарунки та вітання, отримала з нагоди…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: