Першим завданням Конгресу стане розробка Муніципального кодексу України. Під час засідання Ради розвитку громад і територій Президент України Володимир Зеленський оголосив про створення Конгресу місцевих та регіональних влад, основним завданням якого буде сприяти встановленню якісно нових відносин між центральною та…
Індекс українського борщу в 2017 році зріс на 33%

В Україні борщ здавна вважається символом міцної родини, усі інгредієнти його варяться та бурлять у горщику, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки один одному. Таким чином борщ стає наваристим і густим.
Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь і до російських регіонів на Волзі.
Мало хто знає, що на честь української страви було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв».
Використання індексу борщу стало нашою відповіддю на індекс біг-мака для оцінки реальної інфляції, пише на своїй сторінці у Фейсбуці генеральний директор Української ассоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Простий рецепт борщу такий: свинина – 600 г, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 г.
Для розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.
Починаємо «готувати». За середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн за кілограм, або 60 грн за 600 г, буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 г, картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 г, капуста – 4,2 грн за кілограм, або 1,3 грн за 300 г, морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 1 грн за 200 г, сметана – 47,5 грн за кілограм, або 11,9 грн за 250 г. Ця смачна страва нам обійшлась на 20 листопада в 81 грн.
За статистичними даними, на 10 січня українська традиційна перша страва нам обходилась майже в 61 грн. Таким чином, борщ від початку року подорожчав на 20 грн, тобто на 33%. Але борщ, приготовлений 10 вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за два місяці він став дешевшим на 3,2 грн за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів.
Існує понад 60 рецептів червоного борщу. Так, зокрема, на Житомирщині він має два різновиди: «Поліський» – із в’яленими в’юнами й грибами та «Коростенський» – із сухофруктами. На Чернігівщині готують борщ із грибними «вушками» і називають його «Переяславським». Галичани в давнину готували борщ дуже рідким, без картоплі, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. А за яким рецептом готуєте ви?
Джерело: «Чернігівські відомості» №48 від 29.11.2017