Новини

Індекс українського борщу в 2017 році зріс на 33%

В Україні борщ здавна вважається символом міцної родини, усі інгредієнти його варяться та бурлять у горщику, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки один одному. Таким чином борщ стає наваристим і густим.

Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь і до російських регіонів на Волзі.

Мало хто знає, що на честь української страви було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв».

Використання індексу борщу стало нашою відповіддю на індекс біг-мака для оцінки реальної інфляції, пише на своїй сторінці у Фейсбуці генеральний директор Української ассоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Простий рецепт борщу такий: свинина – 600 г, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 г.

Для розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.

Починаємо «готувати». За середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн за кілограм, або 60 грн за 600 г, буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 г, картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 г, капуста – 4,2 грн за кілограм, або 1,3 грн за 300 г, морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 1 грн за 200 г, сметана – 47,5 грн за кілограм, або 11,9 грн за 250 г. Ця смачна страва нам обійшлась на 20 листопада в 81 грн.

За статистичними даними, на 10 січня українська традиційна перша страва нам обходилась майже в 61 грн. Таким чином, борщ від початку року подорожчав на 20 грн, тобто на 33%. Але борщ, приготовлений 10 вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за два місяці він став дешевшим на 3,2 грн за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів.

Існує понад 60 рецептів червоного борщу. Так, зокрема, на Житомирщині він має два різновиди: «Поліський» – із в’яленими в’юнами й грибами та «Коростенський» – із сухофруктами. На Чернігівщині готують борщ із грибними «вушками» і називають його «Переяславським». Галичани в давнину готували борщ дуже рідким, без картоплі, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. А за яким рецептом готуєте ви?


Джерело: «Чернігівські відомості» №48 від 29.11.2017

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Без категорії,

Студентам з Іванівської ОТГ пропонують грант на навчання

Студенти з села Іванівка, які навчаються на денній та заочній формах навчання, можуть взяти участь у конкурсі від компанії Scholarship, переможець якого отримує стипендію (грошовий грант) на сплату навчання. Сплачується навчання як студентів денної та заочної форми навчання що навчаються…

На фінішній прямій: що відбувається на будівництві амбулаторії в Іванівській громаді

Незабаром нова Іванівська амбулаторія відкриє двері для відвідувачів та пацієнтів. Будівельні роботи тут наближаються до завершення. Про це повідомляє Чернігівське РВ АМУ із посиланням на інформацію із сайту Іванівської громади. На даний момент вирішується питання електрифікації нового приміщення. Днями на…

Остерcька ОТГ придбала новий трактор для потреб ЖКГ

Остерська міська рада використала кошти, виділені державою для розвитку громади, на придбання спеціалізованої техніки: трактора. Для покращення якості послуг, що надає комунальне підприєємство міської ради “Остерське виробниче управління житлово-комунального господарства” громада придбала трактор “Беларус 82.1.” Вже найближчим часмо трактор почне…

Як чернігівські журналісти на «Плиски-ТУРФЕСТІ» побували

Яскраве веселе смачне свято «Плиски-ТУРФЕСТ» вперше пройшло у Плисківській об’єднаній територіальній громаді, що на Чернігівщині,  14 вересня та презентувало колорит української культури, традицій, творчості та кухні. Так, у цей день пройшов цілий ряд міні-фестивалів, зокрема: конкурс української пісні та танцю «Джерело…

На Чернігівщині створили 50 об’єднану громаду – Киселівську

Киселівська та Боромиківська сільські ради об’єдналися в Киселівську об’єднану територіальну громаду з центром у селі Киселівка. Розпорядження про затвердження висновку щодо відповідності Конституції та законам України проєктів рішень Киселівської та Боромиківської сільських рад Чернігівського району «Про добровільне об’єднання територіальних громад»…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: