Новини

Індекс українського борщу в 2017 році зріс на 33%

В Україні борщ здавна вважається символом міцної родини, усі інгредієнти його варяться та бурлять у горщику, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки один одному. Таким чином борщ стає наваристим і густим.

Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь і до російських регіонів на Волзі.

Мало хто знає, що на честь української страви було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв».

Використання індексу борщу стало нашою відповіддю на індекс біг-мака для оцінки реальної інфляції, пише на своїй сторінці у Фейсбуці генеральний директор Української ассоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Простий рецепт борщу такий: свинина – 600 г, картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 4 л, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250 г.

Для розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.

Починаємо «готувати». За середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн за кілограм, або 60 грн за 600 г, буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 г, картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 г, капуста – 4,2 грн за кілограм, або 1,3 грн за 300 г, морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 г, цибуля – 5 грн за кілограм, або 1 грн за 200 г, сметана – 47,5 грн за кілограм, або 11,9 грн за 250 г. Ця смачна страва нам обійшлась на 20 листопада в 81 грн.

За статистичними даними, на 10 січня українська традиційна перша страва нам обходилась майже в 61 грн. Таким чином, борщ від початку року подорожчав на 20 грн, тобто на 33%. Але борщ, приготовлений 10 вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за два місяці він став дешевшим на 3,2 грн за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів.

Існує понад 60 рецептів червоного борщу. Так, зокрема, на Житомирщині він має два різновиди: «Поліський» – із в’яленими в’юнами й грибами та «Коростенський» – із сухофруктами. На Чернігівщині готують борщ із грибними «вушками» і називають його «Переяславським». Галичани в давнину готували борщ дуже рідким, без картоплі, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. А за яким рецептом готуєте ви?


Джерело: «Чернігівські відомості» №48 від 29.11.2017

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Без категорії,

Очільник ОТГ з Чернігівщини працював на конференції у Торонто

Голови громад, мери міст і старости – посли української децентралізації на Третій конференції з питань реформ в Україні в Торонто. Децентралізація, яку українці та міжнародні донори визнають однією з найуспішніших за останні роки, посприяла виникненню в Україні нового покоління місцевих…

У Городнянській ОТГ запрацює програма стерилізації та реєстрації безпритульних собак

Рада Городнянської ОТГ разом із зооволонтерами, ветеринарною клінікою та профільними службами реалізує програму стерилізації та реєстрації безпритульних собак. Про це домовилися на публічній консультації із заінтересованими сторонами, яку 12 червня 2019 року організувала ГО “Центр UA”. На зустрічі представники місцевої…

Запрацювала Молодіжна рада при Ніжинській ОТГ

Учора, 21 травня проактивна молодь Ніжина, яка увійшла до складу молодіжного консультативно-дорадчого органу, провела установчі збори. Спершу провели вибори голови Молодіжної ради. Обирали серед 4-х кадидатів – Михайло Корж, Роман Курило, Нікіта Полівка та Василь Семенченка. 16 із 20 голосів…

Вибори в об’єднаних громадах обійдуться бюджету у 25 мільйонів гривень

На засіданні Центральної виборчої комісії сьогодні, 13 травня, внесли зміни до кошторису видатків на підготовку і проведення перших та додаткових місцевих виборів. Про це інформує відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК. Таким чином, комісія затвердила розподіли субвенції з державного бюджету…

Чернігівщина піднялась у рейтингу реформи децентралізації

Чернігівська область опинилась на ІІ місці у рейтингу областей за результатами моніторингу процесу децентралізації та реформи місцевого самоврядування станом на 10 травня 2019 року. Аналіз всіх показників реформи – у презентації нижче. Минулого тижня в області створено ще 2 ОТГ:…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: