Новини

У громадах Чернігівщини будуть нові заказники

На сесії Чернігівської обласної ради прийняли ряд важливих рішень і у сфері екології та природокористування. Так, зокрема, за ініціативою обласної адміністрації розширили мережу об’єктів природно-заповідного фонду області“, – повідомив у Фейсбуці голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

Так, на території Прилуцького району створено ландшафтний заказник «Засенкове». Ця територія є історичною та природною пам’яткою Прилуччини, що була створена як парк ще у 1873 році. Дана місцевість є значним осередком поширення рідкісних червонокнижних рослин: конвалії лісової, пролісків лісових, підсніжнику білого.

У Ріпкинському районі – гідрологічний заказник «Верхній Болгач». Природне озеро, що в 10-13 сторіччях було складовою частиною водного торгово-транспортного шляху Любеч-Київ і є регулятором гідрологічного режиму. На цій території ростуть червонокнижні види рослин – сальвінія плаваюча та ті, що занесені до Зеленої книги України: латаття біле, глечики жовті. Озеро важливе ще й тим, що зберігає біологічне та ландшафтне різноманіття території.

Також в Ріпкинському районі – ботанічні пам’ятки природи «Лизуноворуднянські дуби» та «Бурковщинський дуб». Обидві пам’ятки – це вікові дуби, яким понад 300 років і які несуть в собі не тільки природоохоронну, а й наукову цінність.

У Козелецькому районі – орнітологічний заказник «Кулик». Це заплавна територія Десни, яка є місцем гніздування птахів, що охороняються Червоною книгою України та занесені до Бернської конвенції. Там гніздяться такі червонокнижні птахи: кулик-сорока, крячок малий, шуліка чорний, сорокопуд сірий. Під час сезонних міграцій реєструються лелека чорний, орлан-білохвіст, нерозень, гоголь, малий підорлик, змієїд, сова болотяна та багато інших. Присутні види тварин з Європейського Червоного списку та міжнародного Червоного списку МСОП.

Окрім птахів, зосереджене багате різноманіття інших видів тварин, до прикладу, червонокнижна бджола-тесляр та ряд інших видів, що охороняються Бернською конвенцією.

До слова, Чернігівщина тримає першість в Україні – в області налічується 674 об’єкти ПЗФ. За цим показником друге та третє місце займають Тернопільська та Черкаська області відповідно.

Джерело: Час Чернігівський, Громади Чернігівщини

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Останні новини за категоріям(и): Козелецька, Прилуцька,

Чаус у Прилуцькому районі – про сховища, економіку та співпрацю із громадами

Готовність до холодів, стан укриттів у закладах освіти й соціального захисту та нагальні питання життєдіяльності громад Прилуцького району у час війни  — фокус уваги під час робочого візиту начальника ОВА В’ячеслава Чауса. В усіх відвіданих закладах — централізоване опалення, окрім…

У ЦНАП Прилуцької громади можна отримати паспортні послуги

Прилучани можуть оформити паспорти громадянина України у формі ID-картки та паспорти громадянина України для виїзду закордон безпосередньо у приміщенні Центру адмінпослуг. На базі Центру встановлено одне автоматизоване робоче місце. Прийом документів громадян здійснюється у порядку «електронної черги» за адресою: м….

Прилуцька міська рада: чи будуть перевибори депутатів та мера?

Як відомо, вже п’ять місяців у Прилуках не можуть провести засідання сесії міської ради. Не можуть дійти згоди депутати опозиції на чолі з Артемом Рожком з одного боку і міським головою Ольгою Попенко та депутатами, що орієнтуються на неї, з…

Стартувало голосування у конкурс «Наша громада»: встигніть до 31 травня

Як ми вже повідомляли, 29 березня телеканали ICTV та СТБ спільно з Українським кризовим медіа-центром у рамках програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) запустили конкурс місцевих проєктів «Наша громада». Головна його мета – підтримати активні та дієві…

У Прилуцькій громаді планують реконструкцію стадіону дитячо-юнацької спортивної школи

У Прилуцькій громаді планують реконструкцію стадіону дитячо-юнацької спортивної школи Прилуцька міська рада розробила проєкт модернізації позашкільного навчального закладу дитячо-юнацької спортивної школи вартістю 25 млн грн. Проєктом передбачено: будівництво футбольного поля зі штучною травою (60х40 м), легкоатлетичного ядра з біговими доріжками…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: