Новини

Чи підкупають виборців на Чернігівщині?

Днями Національна поліція поширила інформацію про перевірку фактів підкупу виборців у Чернігівській області. І хоча у повідомленні правоохоронців не вказано, хто з політиків чи яка партія витрачає гроші для здобуття прихильності жителів громад, дописувачі Фейсбуку прямо вказують прізвища та партію.

Так, 13 грудня Нацполіція Чернігівської області повідомила, що у Борзнянському та Городнянському районах відкриті кримінальні провадження за зверненнями громадян про можливий підкуп виборців. Саме у цих районах триває виборчий процес – 24 грудня ц.р. відбудуться перші вибори голови та депутатів Височанської об’єднаної територіальної громади (Борзнянський район) та Городнянської об’єднаної територіальної громади.

У прес-релізі Нацполіції вказується, що інформацію про підкуп повідомили самі виборці, звернувшись із заявами до правоохоронців. Відтак за наявними фактами поліцією Борзнянського та Городнянського відділень відкриті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборця) та розпочаті досудові розслідування.

До речі, покарання за підкуп – штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк. Триває досудове розслідування.

15 грудня з неофіційних джерел стало відомо – по Городнянському району відкрито іще одне кримінальне провадження за заявою про можливий підкуп.

Хто підозрюється у підкупі? Кандидат на посаду голови Височанської ОТГ Марія Василенко прямо звинуватила у цьому представників ВО «Батьківщина».

«Представники Батьківщини масово роздають по 300 гривень, всі села в Височанської ОТГ стоять на вухах. Поліція нічого не помічає. Про які вибори може йти мова, коли таке коїться. Вимагаю від Едуарда Альохіна рішучих дій», – повідомила кандидатка на своїй сторінці у ФБ.

Цікаво, що у коментарях до посту Марії Василенко думки розділились. Частина вважає її технічним кандидатом, завданням якої є «поливання брудом “Батьківщини”. Адже вона приймала участь у виборах у Козелецькій ОТГ, також критикуючи цю партію. Інші кажуть про те, що правоохоронці мають все ж перевірити можливі факти підкупу.

* * *

Журналісти звернулись за коментарем до обласної організації ВО «Батьківщина». Ось їх відповідь.

«Вважаємо, що звинувачення про буцімто підкуп виборців з боку нашої партії є необґрунтованими та провокативними. На сьогодні «Батьківщина» – по суті, єдина опозиційна до діючої влади партія, яка бере участь у виборах до об’єднаних територіальних громад, а тому так сильно заважає владі.

На минулих виборах наша партія здобула переконливу перемогу – більше 30 відсотків по області. Це стало шоком для діючої влади, адже попри шалений адміністративний тиск, масовий підкуп та лицемірство від провладних сил, люди показали свою антипатію до діючого режиму.

Зараз же проти нас починають застосовувати чорні технології, і подібні заяви є першими ластівками. Нам відомо, що провладні партії готують підставних людей, які будуть говорити, що «Батьківщина» їм заплатила за голос. Наших кандидатів викликатимуть до поліції на допити… все це елементи брудної кампанії, спрямованої на зменшення рейтингу «Батьківщини».

Стосовно різних заяв, які не мають жодного обґрунтування та доказів – вважаємо, що це брудні маніпуляції, з якими ми боротимемося згідно з чинним законодавством.

Ми подаватимемо до суду на тих людей, які розповсюджують відвертий наклеп. Вже зараз наші юристи готують позов на ту пані, яка розповідає відверто брехливу інформацію в мережі Фейсбук. Можливо, в цьому і є її місія. Адже наразі вона є кандидатом на посаду голови Височанської громади, хоча ще у квітні балотувалася на посаду голови Козелецької громади. Причому, за нашою інформацією, Марія Василенко (автор заяви), проживає в Чернігові і жодного відношення до вищезгаданих громад не має. А тому варіанти лише два – жінка так сильно хоче потрапити до влади хоча б якоїсь ОТГ, або ж просто є технічним кандидатом, місія якого поливати брудом «Батьківщину».

У свою чергу ми бачимо велику підтримку від людей і впевнені, що і на цих виборах вони підтримають кандидатів від ВО «Батьківщина». В нашій команді чесні та порядні люди : медики, педагоги, інженери, фермери, які мають повагу серед людей. «Батьківщина» виступає за чесні та прозорі вибори і радить провладним партіям та їхнім сателітам не обманювати виборців. Люди вже зрозуміли хто є хто і результат на минулих виборах про це яскраво свідчить”.

* * *

Цього тижня також стало відомо про можливий підкуп виборців Городянської об’єднаної громади. Цього разу – у форматі надання виборцям товарів за ціною дешевше ринкової.

Так, дописувачі Фейсбуку помітили на минулих вихідних у Городні дивний розпродаж: городянам пропонували яйця за ціною удвічі дешевшою за магазинну. Поряд розташовувався агітаційний намет від кандидата на голову Городнянської ОТГ – Володимира Романчука, що могло бути сприйнято як своєрідну агітацію дешевими продуктами.

На даний факт зреагував інший кандидат – Олег Скварський, який подав заяву до Нацполіції. У своїй заяві він наголошує: «Романчук має відношення до підприємства, яке реалізувало дешеві яйця». А отже, враховуючи різницю у ціні, Скварський робить висновок про можливий підкуп виборців».

 

* * *

З власних джерел «Часу Чернігівському» стало відомо, що 14 грудня до Городнянської поліції зверталися люди, які начебто помітили підкуп виборців у селі Дібровне. Цікаво не лише те, що вони звинувачують у підкупі «Батьківщину», а й те, що всі заявники є людьми, що тим чи іншим чином наближені до політичних штабів конкурентів вищезгаданої партії. З огляду на те, що представники «Батьківщини» готують зустрічні позови до суду, можна припустити, що юристи штабів грають у таке собі перетягування канату.

Тож навіть якщо поліція проведе сумлінну перевірку щодо цих фактів, осад у підсвідомості виборців залишиться. До того ж на момент завершення перевірки правоохоронцями комісії можуть встигнути вже й бюлетені порахувати.


Джерело: Час Чернігівський

Останні новини за категоріям(и): Височанська, Городнянська, Перші вибори 24 грудня 2017 року,

Городнянська ОТГ: є секретар, виконком, комісії

16 січня відбулась перша сесія сьомого скликання міської ради. Голова виборчої комісії Ольга Чорномаз урочисто відкрила першу сесію та оголосила присутнім результати виборів голови та депутатів. Новообрані депутати, до речі, з’явились на сесію у повному складі. Андрій Богдан отримав посвідчення і…

Результати виборів в ОТГ: кандидати від «БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» перемогли у більшості регіонів України *

За даними підрахунку результатів виборів у новостворених об’єднаних громадах, які відбулися 24 грудня 2017 року, переконлива більшість серед обраних голів ОТГ – це кандидати, висунуті територіальними організаціями Партії «БПП «Солідарність» та кандидати, яких підтримувала Партія «БПП «Солідарність». Про це повідомляє…

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: