Новини

Мрин чекають нові вибори голови ОТГ

Майже місяць, з 1 червня, Мринська об’єднана територіальна громада Носівського району без керівника. 37-річний Олександр Ругаль склав повноваження за власним бажанням.

Родом Олександр Ругаль із Селища, яке входить у цю ж громаду. До обрання працював у столиці, в тому числі начальником відділу реклами Київської міської державної адміністрації. Головою ОТГ, що об’єднала Мринську, Лихачівську, Плосківську, Селищенску та Хотинівську сільські ради, його обрали 11 грудня минулого року.

Про свій намір піти з посади Олександр Ругаль повідомив на сьомій сесії сьомого скликання громади. Пояснив, що у нього «не вийшло згуртувати колектив депутатів», не порозумівся він і з секретарем сільради. З 22 депутатів 17 проголосували за задоволення його прохання, троє – проти, один утримався, ще один не голосував.

– Я підтримую думку більшості депутатів, – тільки й сказала офіційно секретар сільської ради Ніна Сіренко, яка в даний час виконує обов’язки голови громади.

Ні вона, ні старости  не погодилися розповісти для публікації, як їм працювалося з Олександром Ругалем. Пояснили: не хочуть виносити сміття з хати, точніше – за межі громади. Хоча зауважили, голова з’являвся на роботі раз на місяць на кілька годин і, замість того щоб вирішувати нагальні питання, писав в прокуратуру на депутатів і старост – просив їх перевірити. Такі перевірки спіткали чи не кожного. Через ці переживання деякі досі лікуються.

Крім того, ще на першій сесії громади було вирішено: кадри в селах будуть призначатися за погодженням з сільськими головами, які на той момент виконували обов’язки старост. Але голова звільнив досвідчених секретарів сільрад, які потенційно могли б стати діловодами, а взяв на ці посади своїх людей. Лише після квітневих виборів старости відстояли своїх фахівців і їх все ж призначили діловодами.

Всі говорять: робота з мертвої точки зрушила лише тоді, коли 1 березня заступником голови по виконавчій діяльності став Іван Пугач (до цього він був міським головою Носівки, а на виборах глави Носівської ОТГ 18 грудня 2016 програв).

– Завдяки йому стали проводитися проекти – на ремонт доріг, на твердопаливну котельню в дитячому садку і інше. Пройшли конкурси на заміщення посад начальників відділів (освіти, соціально-економічного та інші посади), – перераховує заслуги Івана Івановича Ніна Сіренко. Сам же він говорить:

– Це спільна робота всіх: старост, секретарів, депутатів, двох інших заступників. Зараз Іван Пугач також виконує обов’язки голови виконкому.

У Мрині та інших селах громади залишилося чимало людей, які і зараз  підтримують Ругаля і висловлюють жаль з приводу його звільнення. Одна з таких – депутат Ганна Ікальчик.

Допускаю, що чолі з депутатами не вдалося спрацюватися, тому що більшість з них – від однієї політичної сили ( «Наш край»), а Олександр Анатолійович, хоч і йшов самовисуванцем, більше тяжів до БПП. Так, може, на початку свого головування він погарячкував, занадто різко підійшов до заміни діловодів, ось вони і образилися.

На питання про те, чи дійсно голова мало бував на роботі, Ганна Федорівна відповідає:

По-перше, він закінчував навчання (в Національній Академії державного управління при Президентові України. – Авт.), Повинен був їздити на сесії. По-друге, у нього були відрядження, зустрічі в Чернігові, Києві з главами інших громад. Голова і повинен багато їздити, шукати інвесторів. На місці ж у нього три заступники, секретарі, в селах – старости. Олександр Анатолійович постійно приїжджав і спілкувався з ними, навіть у вихідні. Якщо всі будуть сидіти в своїх кабінетах, діла не буде.

Ганна Федорівна наполягає:

Олександр Анатолійович багато планував зробити: і пекарню, і відділення «Нової пошти», і освітлення. Просто пройшло занадто мало часу. Варто було дати йому попрацювати хоча б рік і відзвітуватися, а потім вже робити висновки. Будь-який керівник всім до вподоби не буде. Але ж Олександра Анатолійовича не призначили, а обрали самі люди.

До речі, старости розповіли, що на виборах голови громади більшість збиралося підтримати тодішнього Мринського сільського голову Анатолія Маленка. Але він захворів, потрапив до лікарні і менш ніж за місяць до виборів помер. Серед інших чотирьох кандидатів – це були Тетяна Зезюлькіна, Микола Радченко (обидва з Носівки), Лариса Спашиба в даний час вона староста с. Плоске) і Олександр Ругаль – найдостойнішим здався останній.

Хто ж тепер очолить Мринську громаду? Заяву про перевибори голови ОТГ до Верховної Ради вже подали, очікують призначення дати. Ніна Сіренко свою кандидатуру подавати не збирається, Іван Пугач ще не визначився.

– У грудні я вже пережив такі вибори (на посаду голови Носівської ОТГ), що потім два місяці від них відходив. Стільки бруду, як тоді, не бачив за 6 років роботи міським головою. Зараз, як і всі, думаю. Моя думка така: це має бути людина з Мрина. І тут є гідні люди. Невже ми і в цей раз всією громадою не виберемося голови, який зможе всіх об’єднати?

 


Джерело: газета “ГАРТ” №26 від 29 червня 2017 року

Останні новини за категоріям(и): Мринська,

Wi-fi-дерево буде у центрі Мринської ОТГ

15 березня 2019 року у центрі села Мрин встановили «енергетичне дерево» з Wi-Fi і зарядкою. Дерево працює на сонячних батареях. Усі охочі можуть цілодобово заряджати свої гаджети, користуватися безкоштовним Wi-Fi . Жителів громади просять берегти речі, які роблять наше життя…

Як виконуються бюджети громад Чернігівщини за 9 місяців 2018 року

Експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні дослідили показники фінансової діяльності об’єднаних територіальних громад за 9 місяців 2018 року. В ході моніторингу всі 665 громад розподіли на чотири групи в залежності від чисельності населення.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: